Máte právo vědět


Naši znojemští Němci dostávali po obsazení pohraničí armádou fašistického Německa v r. 1938 vyznamenání za zásluhy na rozbití Československa.

Ne, nejde o mrtvou historii. S jedním živým nositelem této medaile jste se mohli zde ve Znojmě setkat, když minulý starosta Nezveda přivítal na radnici prý "vládní delegaci Bavorska", ve které byl i pan Bornemann, syn největšího nacisty na Znojemsku, který spoluorganizoval úderné oddíly tzv. Freikorpsu, jež byly cvičeny a vyzbrojovány za hranicemi v Rakousku a tyto ze zálohy ostřelovaly naše celníky a četníky střežící hranice.


Po prohlídce města odjel s touto delegací do blízkého Retzu, kde se zúčastnil slavnostního otevření Bavorskem vybudovaného "Muzea německé jižní Moravy". Jestli tento "prosudetský aktivista" dostal za tento čin nějakou medaili, se neví. Přesto jej může těšit, že co do významu této akce překonal svého předchůdce - starostu Balíka, který jako první navázal v r. 2000 spolupráci se sudetoněmeckým landsmanšaftem a přes protesty občanů dovolil instalovat na hřbitově v Načeraticích pomníček (nejde o hrob) se jmény Němců z Načeratic padlých na různých frontách války. Otázkou je, proč tato aktivita až po 55 letech nezájmu a proč si jej nepostavili tam, kde žijí. Proč je na něm nápis vyzývající návštěvníky hřbitova k lásce, úctě a vděčnosti těmto mrtvým. Balíkovým dalším "záslužným" činem bylo to, že se radnice spolupodílela na financování pamětní desky "patrona pekařů - Clemense Maria Hofbauehra", který se v tomto domě na Václavském náměstí učil celý rok pekařem. Nápis na desce zdůrazňuje, že jde o vzor česko-německé pospolitosti.


Proč tedy tento článek? Ihned po zveřejnění záměru minulého vedení radnice dokončit úpravu pomníku na Komenského náměstí do podoby oslavující armádu CK Rakouska-Uherska jsme protestovali a tento protest podpořily i další společenské organizace. Přesto vedení města odmítlo s námi nejenom jednat, ale i zařadit tuto otázku do programu jednání zastupitelů. Přesto dalo "podivným" způsobem za půl milionu zhotovit bronzové prvky na tento pomník. Nově zvolené vedení města žádáme o přerušení těchto dokončovacích prací a tuto otázku řádně projednat jak v radě, tak zastupitelstvu - těmto přiznat právo rozhodnout. Proč tedy trpělivě nečekáme? Důvodem je to, že této doby využívá nejaktivnější "prosudetský aktivista" historik Kacetl a cílevědomě masíruje jednotlivé členy rady a pod praporem "historické pravdy" požaduje dokončení úprav pomníku tak, jak je sám naplánoval.


Jaké je pozadí všech těchto podivností - kde hledat autory těchto nápadů a aktivit? Na jedné straně zákonitě ubývá pamětníků - stárnou, umírají, tedy ti, kteří si sami pamatují a kteří tyto své zkušenosti i svých předků mohou předávat alespoň svým potomkům. Na druhé straně "sudetských Němců" stále přibývá a nejde o zázrak. Bavorsko - jeden ze států Spolkové republiky Německo - se vyhlásilo patronem této skupiny Němců a označuje je za příslušníky čtvrtého kmene, vedle Bavorů a dalších. Zákonem určuje práva na toto zařazení všem dětem, které se narodí rodičům, ze kterých alespoň jeden pochází z rodiny vystěhovaných, a to se všemi právy na sebeurčení, na vrácení "vlasti", půdy, majetku i práva na odškodnění.

Pan Posselt, mluvčí organizace "sudetoněmeckého landsmanšaftu“, jinak poslanec Evropského parlamentu, ukládá všem "prosudetským aktivistům", nejen našim ze Znojma a Znojemska, jako nejaktuálnější z 20bodového programu, který požaduje - vyhledávat a obnovovat staré pomníky, případně budovat nové všude tam, kde tato území obývali a ovládali Němci. Proto vysoce oceňují práci těchto aktivistu i ze Znojemska.


Poznámka nakonec. Zodpovědnost za udržování paměti národa - , čím vším musel jako národ projít, - mají vedle rodičů, a také z hlediska profese, í školy a učitelé a z hlediska, jak společenské, tak politické zodpovědnosti zastupitelé i té nejmenší obce, přes radní, starosty, poslance, senátory až po vládu a prezidenta.

Úloha tisku a novinářů je nezastupitelná a neoddiskutovatelná.

Vítězslav Jurásek, MO Znojmo, Zprávy z Kruhu, 2/2011, str. 11 a 12

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz