Masmédia v kauze fašisty anonyma Masarykovy univerzity utajovala skutečnosti

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli

"Konec fašisty anonyma na brněnské univerzitě". Tak by správně měly znít titulky deníků a televizních zpráv .Po prohře dovolání pana anonyma u Nejvyššího soudu by to mělo být samozřejmostí. Jak známo, dovolání je poslední a mimořádný opravný prostředek soudní kauzy. A je zajímavý rys našich masmédií - co zdůrazňovaly v jedné kauze pamětní desky, zamlčují v kauze fašistického anonyma. Opak je pravdou.


Fašista anonym byl masmédii de facto hýčkán. Celá kauza neslýchaného brutálního útoku na antifašistu univerzitního profesora Jaroslava Hrocha z Masarykovy univerzity byla neinformované veřejnosti představována ve vymyšleném světle - doslova "v mediálním paobraze", jak by to nazval pan redaktor Plocek z Kulturních novin. Noviny se předháněly ve zprávách o jakémsi neexistujícím "sporu dvou rozhádaných profesorů." Některé listy dokonce psaly o tom,že oba profesoři jako "filozofové dovedou býti sprostí " (!) Opět byl pravdou opak.

Sprosťákem ani náhodou nebyl pan profesor Hroch, který nikdy na svého kolegu ani slovem neútočil! Útočil jen a jen jeho protivník.


Ovšem toto vše je jen ornamentika všeobecného profesionálního mlžení skutečné události. Tou skutečnou událostí byl sprostý cílevědomý fašistický útok na profesora, jenž se veřejně zastal antifašistů v restituční kauze Salm - Schoeller. Dalším důvodem byla obhajoba dekretů prezidenta Beneše ve sborníku univerzity. Právě proto začaly útoky poté, co profesor Hroch odhalil informační desku o panství Rájec, o tamních fašistech a o zeti rájeckého pána - hrdlořezném bojovníku wermactu von Schoellerovi. Proto se fašista anonym začal vydávat právě za von Schoellera. Vyhrožoval profesorovi smrtí, o kterou se postarají jeho, anonymovi (krieger)kamarádi.

Výběr anonymova fantóma je příznačný a alarmující. Philipp von Schoeller, mnohokrát vyznamenaný fašistickými a nacistickými metály, a jedním dokonce za hrdlořezný boj muže proti muži v počtu nejméně tří, byl synem nacisty von Schoellera, který doprovázel z Rakouska Hitlera při jeho návštěvě Itálie r.1934. Tento rakouský průmyslník a důlní magnát s mnoha statky a továrnami měl velký vliv na chod předválečného rakouského hospodářství. A právě on to byl, který se stal též arizátorem židovského majetku spolu s jiným skvělým nacistou, hrabětem Johannesem von Hardegg -otcem proslulé Therese Schwarzenbergové. Tak to rozkryl rakouský Profil... Pro poměry v poválečném Rakousku a Německu je snad typické, že zatímco otec byl denacifikován, jeho syn válečník Waffen SS XV. jízdní divize wehrmachtu nikoli !.... Životopis von Schoellera juniora, manžela restituentky Idy Salmové - jehož otec měl panství též v Račicích na Moravě - jakoby po válce začínal s nepopsaným listem válečnictví ve wehrmachtu. Snad proto se stal i členem rakouského olympijského výboru ("Olympionik z wehrmachtu" !) a mistrem světa v přeskoku na koni (všechna sportovní čest!). Syn úspěšně pokračoval v hospodářské činnosti po svém nacistickém otci a stal se funkcionářem mnoha rakouských hospodářských institutů (!!). Snad proto dostal nově Záslužný kříž Spolkové republiky Německa ??? Jistě by se tento kříž dobře vyjímal vedle jeho válečných nacistických vyznamenáních, mezi které patřila i medaile IV. stupně ustašovského řádu Koruna krále Zvonimíra, který udělovalo ministerstvo války ustašovského vraha poglavnika Paveliče.

Jak známo Pavelič unikl pomocí katolické církve Norimberku jen asylem u fašisty Franca... Von Schoeller, jenž odpočívá od roku 2008 zajisté v nordické Wallhalle, tak fašistovi anonymovi posloužil jako fantóm, doslova inkarnát, pod jehož jménem napadal Herr Anonym nebohého profesora Hrocha.


Toto vše však televize a velké noviny před diváky a čtenáři naprosto dokonale utajily. V hlavách prostých posluchačů pak vznikl dokonalý galimatyáš - a jak mi jeden z nich řekl, "v tom by se ani prase nevyznalo, co se mezi těmi profesory děje". Opravdu skvělý výsledek zpravodajství naší TV a denního tisku.

Důvod ? Prostý ! Za každou cenu - i za cenu profesního lhaní - utajit fašismus, utajit fašistický útok na Masarykově univerzitě, útok, jenž se tu nekonal od roku 1945 ! Utajit jméno fašisty von Schoellera ( nebyl ve velkém tisku nikdy jmenován !). Utajit spojitost s restitucí rodiny Salmů, kde von Schoeller figuruje jako manžel restituentky a zeť rájeckého knížete kolaboranta.


Masmédia ovšem nepočítala s tím, že pravdu nelze utajovat navždy. Nepočítala s obrovskou porážkou rájeckých restituentů, jak u Ústavního soudu, tak ve sporu o knihu CUI BONO RESTITUCE, kde Schoeller figuruje rovněž ve významné souvislosti fašistické svatby na panství Rájec. A nakonec nepočítala ani s nálezy léta utajované dokumentace, která nakonec rájeckého kolaboranta i jeho zetě zařadila na správné místo dějin. Té dokumentace, kterou televize zuřivě popírala, zatímco se tato dokumentace hlasitě četla u soudů. Kdyby kauza neměla tragický rozměr, připomínala by Andersenovu pohádku. Zatímco císař byl zcela nahý, dvořané a šaškové obdivovali jeho nádherný šat. V našem případě víme, kdo byl za dvořana, rádce a zrádce - i kdo byl za šaška. A mají pravdu ti, kteří na posměšky, že u nás "z lesů padají partyzáni", opáčí - " V Rakousku padají nacističtí kostlivci i ze zámků !" Simon Wiesenthal blahé paměti údajně říkával - "Víme, který stát byl největší nacistické akvárium v Evropě !" Čtenář uhodne zajisté tuto jeho hádanku.

Autor je předseda OV ČSBS Boskovice



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz