Manifest české mládeže

Studenti a učňové, zorganizujme se na obranu svých profesních zájmů!


Jsme mladí. Studujeme nebo jsme na učňovském učilišti. Připravujeme se na vstup do života. Ale již dnes nás znepokojují údaje o nezaměstnanosti mládeže do 25 let. První překážkou pro úspěšný vstup do zaměstnání bývá pro mnohé z nás nedostatek praxe. Pokud tento problém překonáme, pak se setkáváme se stále rostoucím nedostatkem volných pracovních míst pro absolventy škol.

S tímto jevem se můžeme v podmínkách trvající hospodářské krize setkat ve všech státech Evropské unie. Průměrná nezaměstnanost mladých lidí dosahuje zde 22%, ve Španělsku více než 50% nezaměstnaných jsou lidé do 25 let. O něco lepší situace je v Itálii a ve Francii.

Chudoba a sociální vyřazení ze společnosti hrozí v EU asi 27% mladým lidem do 18 let.


Nepřejeme si, aby nás postihl osud mládeže v dalších evropských státech unie. Pokud se důrazně nevzepřeme lhostejnosti, neschopnosti a mocenské aroganci našich současných vládních politiků, hrozící budoucnost nás plně zasáhne!


Vystudujeme-li, vyučíme-li se, jsme připraveni pracovat v oborech, na něž jsme se připravovali. Nechceme zůstat doma a nechat se dále živit rodiči. Mnohé z nás udržovali již na školách či v učení jen s velkým sebeobětováním. Nyní jsou i oni ve stále větší míře ohrožováni nezaměstnaností. Nechceme ani dělat na různých příležitostných brigádách a postupně tak ztrácet nabytou kvalifikaci. Nechceme být ztracenou generací, která ani nestuduje, ani nepracuje, jak o sobě nyní říkají mladí Španělé.

Mnozí z nás mají již volební právo, jiní je dříve či později získají. Blíží se supervolební rok 2014. Dejme hlasy jen těm stranám, které zajistí naši profesní budoucnost.

Za současné sociální situace škrtvláda, jejíž opatření tvrdě zasáhla většinu našeho národa, dokonce usilovala i o zavedení školného na vysokých školách. Neuspěla díky masovým protestům studentů. Máme příklad! Zorganizujme se a snažme se hájit naše studentské a učňovské zájmy! Nenechme se vtáhnout do válek ideologických ismů, jak tomu je např. v jižních Čechách. Cesta vpřed nevede přes „knížecí“ minulost! My, mládež, jsme budoucností České republiky!

Přidej se k nám i Ty! A přepošli dalším!


Petr Skalský


Poznámka: Diskutujme společně o uvedených tématech! Dojde-li k širší schodě, můžeme po čase případně vytvořit volnou organizační strukturu. Vše bude záviset jen na našem společném rozhodnutí.


PetrSkalsky.info@seznam.cz , http://www.facebook.com/pages/%C4%8Cesk%C3%A9-n%C3%A1rodn%C3%AD-listy/560651920619127

Text vyšel na Facebooku dne 10.3.2013



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz