Mají již nebo budou mít i někteří Češi či Češky pomník v germánské Walhalle?


Walhalla je zřejmě jakýmsi všeněmeckým nebem i pro sudetské Němce, i když v tomto případě mluví o sobě jako o čtvrtém bavorském kmenu. Že tam mohou mít své pomníky, nepochybujeme. Patří tam, pokud se o germánskou vlast nebetyčně zasloužili.


Ale že by tam patřil i pomník Berty Suttnerové, rozené Kinské, české ženy, však přesvědčeni již tak nejsme. Pokud ovšem sudetští Němci, jindy sudetoněmecká národnostní skupina, pro změnu čtvrtý bavorský kmen nebo druhý národ v českých zemích, nejsou obdařeni zvláštními právy ve vztahu ke germánské Walhalle, že mohou ústy svého mluvčího navrhovat zřízení pomníku pro toho či onoho zasloužilého Germána. Rozhodnutí o zásahu do Walhally je však v rukou, jak vyplývá z následné citace, jejich vysokého bavorského patronátního úřadu.


B. Posselt ve svém ve svém letošním projevu na srazu sudetských Němců v Augsburku mimo jiné řekl: „Byla to též Berta Suttnerová z Čech, rozená Kinská, které ve svém románu „Složte zbraně“ se s ocelovou odhodlaností české ženy postavila proti zločinnému nacionalismu a proti zaslepenosti vládců. S odvahou řekla, že válka by měla být zmařena. Přesto ve svém protiválečném odporu tato žena ztroskotala. Na jedné výstavě, zde v rámci sudetoněmeckého srazu, Bertě Suttnerové děkujeme. A já tak smím, milá Emílie, milý Horste, obnovit výzvu, jíž formulovaly německé ženy, aby této velké bojovnici za mír byl postaven ve Walhalle pomník za čtvrtý bavorský kmen.“


Walhalla je síň německé národní slávy, pojmenovaná podle sídla nejudatnějších padlých bojovníků v germánské mytologii, která měla posílit národní vědomí Němců a pocit jejich sounáležitosti. Horst Seehofer asi skutečně může rozhodnout o zřízení pomníku B. Suttnerové ve Walhalle. Otázkou zůstává, zda ji nejudatnější germánští bojovníci zde sídlící vezmou mezi sebe. Pokud byla B. Suttnerová skutečně Češkou, pak by mohli namítat, že nepatří do Walhally, ale do slovanského nebe s jinými hrdiny a bohy. A měli by pravdu. Rozhodnutí bavorského patrona tzv. sudetských Němců by však zřejmě zvrátit nemohli a nezbylo by jim než s touto dámou spolunažívat ve svém sídle.


Pokud se věci mají tak, jak uvádíme, pak svůj pomník ve Walhalle, podle našeho neodborného stanoviska, by si jistě zaslouží i pan Karel Schwarzenberg, zatímco pan Milan Horáček byl udělením sudetoněmecké ceny přijat zatím do jakési nejen všegermánské Vorwalhally.

Dr. O. Tuleškov


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz