Lživá propaganda o Sýrii nebere konce, média páchají válečné zločiny. Největší manipulace odhalena

Ondřej Kosina

Úměrně s neúspěchy povstalců při dobývání Aleppa se zostřuje mediální válka. Bitva o Aleppo totiž rozhodne o dalším osudu Sýrie. Západní novináři a reportéři, společně s katarskou al-Džazírou a saúdskou al-Arabíjou bojují na straně rebelů a džihádistů. Pouštějí ven pouze informace, které se jim hodí a ty nepříjemné taktně zamlčují. Polopravdy či sprosté lži jsou jejich municí manipulující světové veřejné mínění. Propagandu médií lze klasifikovat jako válečný zločin. Napomáhá totiž k vytvoření atmosféry příznivé pro vyvolání další „humanitární“ války. Budou tito lidé někdy pohnáni k odpovědnosti nebo budou moci z televizních obrazovek a novinových redakcí donekonečna beztrestně lhát?


Ukázkovým příkladem „objektivity“ mainstreamových médií je informování o masakru v Húlá z konce května, který měl svojí brutalitou posloužit jako záminka k intervenci Západu do syrských vnitřních záležitostí. Z krveprolití, při němž byla zavražděna stovka civilistů, zejména žen a dětí, byl bez jakýchkoliv důkazů obviněn režim Bašára Asada. Tento masakr vedl k odvolání většiny velvyslanců západních zemí z Damašku. Nyní přišel německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung s informací, že ve skutečnosti se těchto vražd dopustili příslušníci tzv. Svobodné syrské armády, tedy sunnitští rebelové. Většinu obětí tvořili alawité a šíité podporující současného prezidenta. Čekáte, že hlavní zprávou v Událostech ČT 24 bude oznámení této skutečnosti a uvedení věcí na pravou míru? Nebuďte naivní – nezapadá to do pohádky o zlém diktátorovi a hodných povstalcích.

Jako další příklad goebbelsovské propagandy lze uvést donekonečna omílané tvrzení o mezinárodní izolaci Sýrie. Damašek je přirozeně izolovaný v organizacích ovládaných Saúdskou Arábií, která je silně zainteresována na změně režimu v zemi. Takovými spolky jsou Liga arabských států (LAS) nebo Organizace islámské spolupráce (OIC), která 14. srpna na summitu v Mekce přerušila Sýrii členství i přes odpor Íránu a Alžírska. Podrobně je referováno o summitech tzv. přátel Sýrie pod kuratelou Hillary Clintonové. Kolem konzultativní konference třiceti zemí (mimo jiné Ruska, Číny, Indie, Indonésie, Iráku, Pákistánu a Venezuely), jež se 9. srpna uskutečnila v Teheránu, však panovalo hrobové ticho. Írán vyvíjí ohledně syrské krize velké diplomatické úsilí za účelem mírového řešení konfliktu, dialogu a odmítnutí zahraniční vojenské intervence. Za nezávislost Sýrie se zde postavilo třicet lídrů z celého světa. Mezinárodní izolaci si představuji trochu jinak.

Je zarážející i značná opožděnost, se kterou jsou vypouštěny některé klíčové události. To o čem dávno psala Vaše věc a některé další nezávislé internetové servery s půlročním a někdy i delším zpožděním oznamuje Aktuálně.cz a ČT 24 jako žhavou novinku. Týká se to např. skutečnosti, že v Sýrii bojují libyjští bandité nebo skupiny napojené na al-Káidu. V této souvislosti je úsměvné vyhrožování rebelů spojením s al-Káidou v případě, že jim Západ vojensky nepomůže. To se totiž už dávno děje.

V rámci objektivity je třeba zdůraznit, že ne všichni novináři informují veřejnost pouze na objednávku svých zaměstnavatelů. Najde se i několik slušných, kteří se nezpronevěřili úsloví o médiích jako hlídacím psovi demokracie. Kromě výše zmíněného článku ve Frankfurter Allgemeine Zeitung přišel i britský The Guardian se zajímavou analýzou představitelů syrské opozice. Většina těchto osob je těsně provázána s americkými a evropskými válkychtivými jestřáby, nebo se vydávají za obyčejné Syřany v exilu, ačkoliv jimi nejsou. Těmto lidem je dáván v médiích neobvyklý prostor a vyjadřují se jménem syrského lidu, který nereprezentují ani z desetiny. Právě od nich pocházejí nikým nedoložené a zjevně silně nadhodnocené cifry o počtu obětí.

Je na každém z nás, jak pracuje s informacemi a na jejich základě si utváří názory. Z vlastní zkušenosti musím bohužel konstatovat, že většina lidí si dobrovolně nechává vymývat mozek televizí a co je řečeno ve zprávách, považují automaticky za pravdu. Co je naopak zamlčeno, o tom se zpravidla nikdy nedozví…

Externí odkazy:

http://www.faz.net/aktuell/politik/neue-erkenntnisse-zu-getoeteten-von-hula-abermals-massaker-in-syrien-11776496.html

http://syria360.wordpress.com/2012/08/09/27-nations-attend-conference-on-syria-in-tehran

Euportal, 23.8.2012

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz