Londýnské bouře

Eur Ing Dr Bohumil Kobliha


Sestřenice z vlasti mi volala 9.srpna 2011 celá vystrašená zprávami televize. Musel jsem potvrdit: ano na mnoha místech Londýna vybuchly nepokoje a na některých místech s požáry a drancováním. Postižená místa byla prakticky ve všech částech Londýna. Dokonce i v klidné severozápadní části jako je Brent Cross, pár set metrů vzdušnou čarou od místa v centru Hendonu, kde bydlíme, bylo vydrancováno Tesco.

"My jsme ale v bezpečí a klidu" ujistil jsem sestřenku, „jen slyšíme policejní a hasičské sirény, které houkají jak pominuté".


Co to vlastně je, či bylo? Jak to začalo, či vzniklo?

Důvod (snad signál?) k bouřím zadalo zastřelení Marka Duggana, který jel v taxíku čtvrtí severního Londýna Tottenham (část N17). Byl zasažen kulkou z policejní zbraně do hrudi a později zemřel v nemocnici. Dle oficiálních zpráv se to stalo při policejním zátahu Operace Trident (jaká podivná shoda názvu s operací SEALů na zabití Bin Ladena!).

Policejní operace Trident byla prý připravována několik měsíců a mělo dojít k odhalení vážných zločinů v černošské komunitě. Devětadvacetiletý Duggan byl údajně náčelníkem jednoho zločineckého gangu. Jiné zprávy tvrdí, že byl pokojným vůdcem černošské komunity, což při TV interview potvrdila i jeho dívka (girlfriend). Řekla na TV i to, že neměl žádnou zbraň a tedy nemohl střílet na policii, jak byly první zprávy. (Opět jaká podivná shoda se zabitím Bin Ladena). Proč byl zastřelen "náčelník" gangu, který by při policejním a soudním vyšetřování mohl potvrdit, jak to všechno se zločineckými gangy je, a kdo jsou hlavní viníci či "hráči"? .


Ať tak či onak, občanské bouře a požáry vypukly v zápětí i v dalších částech města jako v průmyslovém Enfieldu, Harlesdenu, Hackney, Islingtonu, a dokonce i dnes ve velmi populární části Londýna Notting Hillu, kam se stěhují velmi bohatí lidé a milionáři.


Zasažen bouřemi byl ale také jižní Londýn, tedy od nás za Temží, a to v Lewishamu, Clapham Junction, Catfordu. Překvapivě i v Croydonu, kde bydlí převážně anglická střední a vyšší vrstva. Zde byl zapálen a shořel do základu jeden z největších obchodních domů jižního Londýna. Sto čtyřicet let starý obchod nábytkem, a stále v rukách jedné rodiny!

Požáry a bouře nastaly pak ve všech větších městech Anglie, jako Birminghamu, Manchesteru atd.


Ministerský předseda David Cameron svolal na čtvrtek 11.8.2011 mimořádné pohotovostní sezení parlamentu. Ve vášnivé řeči, kterou jakoby napsal ten, co pracoval pro G.W.Bushe, prohlásil: „... za ty bouře mohou jen a jen zločinecké živly (I) ..." a že je bude hledat a najde a budou za své činy pohnáni k odpovědnosti a potrestáni (jako ten Bin Laden).

Ovšem, vládci tohoto království nemohou za nic.

V bouřích bylo dosud zatčeno tisíc pětiset (!) "vzbouřenců", a další podle fotografií a záznamů na CCTV (Close Circuit TV) se hledají.

Ovšem kdyby bylo, co říká premiér, muselo by to znamenat, že selhala především výchova ve školách (kterou přece směruje a řídí vláda), protože padesát procent "vzbouřenců" byli nedospělí a dokonce děti ve věku od dvanácti let. Co a proč se to děje v dříve pokojné zemi, o které obyvatelé věřili a věří, že žijí v nádherné isolaci ("splendid isolation")?

Vyšetřující soudce místního soudu v High Barnet zatím nabídl rodině policií zastřeleného "gangstera" Marka Duggana kondolenci, ale vyšetřovaní prý bude trvat čtyři až šest měsíců. Policie vydala série fotografii převážně dospělých černých, ale i ostatních, kteří se údajně dopustili drancování a dalších přečinů a zločinů, včetně ohrožovaní policie.

Je možné a pravděpodobné, že požáry byly zakládány zločineckými gangy, ale definitivně nelze obviňovat všechny, co se ozvali. Přidala se totiž celá řada lidí nezaměstnaných a dostrkaných do kouta bídy. Obyčejní lidé nemají na jídlo ani na otop. O svobodných matkách, které vyprodukovala "výchova" nemluvě. Studenti se zadlužují za školné, které je až devět tisíc liber na universitách.

Bouře vybuchly bezpochyby ze zášti k bohatým, a jistě i z rasových disproporcí. Napadeny černými byly totiž většinou obchody blahobytných Indů. Mnozí ze chovají k ostatním (ano i bílým!) nadřazeně, když ne rovnou arogantně a jako nějací maharadžové. Pár let tu s celou rodinou (!) vydělávají, koupí dům a pak dojedou zpět do matičky Indie. Dům pronajímají a za enormní nájemné žijí skvostně v zemi svého původu. Fajn!

Suverénní Britanie se začala převlékat jako ,,51 stát USA" (jak si Britové sami ze sebe dělají legraci) už před deseti lety válkami proti Iráku, Afganistanu a nyní proti Libyi a zítra proti Syrii a Iránu, a při rozněcování "arabských sametů". A to stojí velké peníze. Ty si vlády obstarávají metodou utahování opasků občanů. Také půjčkami u bankéřů světa, ovšem rovněž na náš účet.

Inflace je v Britanii 5%, prý. Jen? Čtvrtka másla stála loni před Vánoci 90pencí. Dnes její cena stoupla na libru čtyřicet. Chleba stojí o 30% více. Stejně tak otop a elektřina. Celé komunity začaly žít opravdu v tísni. A což teprve ti nezaměstnaní a důchodci, jen na státní podpoře.

Nezaměstnaní? Kdo vytvořil nezaměstnanost? Kdo přestěhoval výrobu za lacinou pracovní silou do rozvojových zemí atd.? A k tomu přistoupila ještě "nezaměstnanost" vlivem nových technologií jako je robotika. A to vůbec nemluvím o plýtvání zdroji bohatého Západu. Z "bujnosti" nepřestali nikdy zbrojit a navíc si půjčovali na házení miliard do vesmíru a na jiné "vědecké" programy. Jaký je užitek (mimo pro pár zapálených vědátorů) chtít odhalovat jak vznikla naše existence, když lidé na matičce Zemi nemají kde hlavu složit a dát svým dětem co do úst. Miliardáři jsou celí posedlí po jachtách a luxusních palácích. Proto strkají všude zbraně, aby pak v chaosu ochuzených zemí mohli loupit. Tu naftu, onde nedostatkové nerosty. Afganistan má 80% světových zásob nezbytného kovu lithia, který je užíván pro baterie mobilů a pod. Proto se tam válčí už deset let (a ovšem také pro jeho opium).

"Páni sami jste tím vinni, že bída z lidí vlky činí..." zpívali už za blahých dob naší První republiky V+W v nezaměstnaností třicátých let!


Pan premiér David Cameron by se divil, kdybych ho označil za viníka. A přitom je to on a dřívější premiéři, kdo z Velké Britanie udělali americkou gubernii se všemi důsledky, včetně zadlužení a zatažení do nesmyslných, a nespravedlivých válek.

Londýn, 12. srpna 2011.






Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz