Lidické ženy vzkazují ministryni Válkové: Podejte demisi a emigrujte, nezasloužíte si ani občanství

Na hlavu ministryně spravedlnosti Heleny Válkové se za její slova o pochybném utrpení Čechů za německé okupace snesla doslova smršť ktitiky. Kromě opozičních politiků se ozvaly i některé osoby a organizace z řad občanské společnosti. Patří mezi ně i lidické ženy, pocházející z vesnice, kterou Němci v odvetě za úspěšný útok československých vojáků na Heydricha vypálili a téměř celou vyvraždili.

Lidické ženy vzkazují ministryni Válkové: Podejte demisi a emigrujte, nezasloužíte si ani občanství

V poslední době se setkáváme stále více s případy zasahování do vnitřních záležitostí České republiky. Velice litujeme, že příslušné ústavní orgány státu proti tomu nečiní potřebné kroky,“ dodal v reakci na tyto snahy předseda veteránského Českého svazu bojovníků za svobodu (ČSBS) Jaroslav Vodička.


Podejte demisi a emigrujte, v Čechách nejste doma, zní od lidických žen


Paní Válková, nechci takovou ministryni a dokonce spravedlnosti, jako jste vy,“ obrátila se dopisem na šéfku resortu spravedlnosti za lidické ženy Zdena Kotková (dopis má naše redakce k dispozici - pozn. red.). „Pokud jste vyrůstala jinak než my a vaše názory jsou hodně odlišné od těch našich, nemůžete být v naší vládě,“ vyzvala Kotková přímo Válkovou k odstoupení.


Nevíte o tragické minulosti našeho národa za protektorátu? Jsem z Lidic, to, co se tam stalo, je pro lidi z celého světa i dnes velkou tragédií. Proč se tolik žen ve světě jmenuje Lidice?! Proč již v roce 1942 vzniklo v Anglii hnutí „Lidice budou žít“? Ve skupině Lidice na Facebooku je nás více jak 2,5 tisíce členů z celého světa,“ napadá kompetenci Válkové sloužit českému státu lidická žena.


A upozorňuje Válkovou, že v Čechách nehořely jen Lidice. Němci vraždili podle ní na mnoha místech jinde, mnohdy ještě dokonce po skončení války a přijetí kapitulace. „A co Ležáky, Javoříčko, Ploština, Nový Malín, Prlov, Zákřov, Lačnov? O tom nic, paní ministryně, nevíte?“ útočí na Válkovou jedna z mnoha statisíců československých obětí německého řádění.


Přišla jsem o celou rodinu v Lidicích, v Osvětimi, v Ravensbrücku. A vy říkáte, že se nic moc nedělo? Odejděte, paní Válková, do vašeho bytu v Německu a tam si občas přečtěte něco z historie našeho národa. Našeho, ale vašeho ne. Vy si nezasloužíte být ani občankou této země, natož ministryní,“ vyzývá Válkovou k odstoupení, přijetí politické odpovědnosti za svá veřejně pronesená slova a dokonce k emigraci oběť německé zvůle.


Mezinárodní ostuda


Proto se tato lidická žena rozhodla přeposlat denunciační vyjádření ministryně Válkové a svůj dopis s výzvou k demisi tisícům svých přátel a antifašistů do celého světa. „Přeposílám to do Anglie, Německa, Řecka, Španělska, Portorika, na Nový Zéland, ženám jménem Lidice, občanskému sdružení Lidice a Českému svazu bojovníků za svobodu v Lidicích, stejně tak pozůstalým do Ležáků. Poslala jsem to všem těm, kteří spolu s námi i dnes usilují o šíření památky Lidic a Ležáků. Budou zděšeni. A my se budeme stydět za to, jak smýšlí představitelka naší vlády. Toto nepřejdeme a cestou našich organizací budeme prosazovat vaše odvolání. Vaši později zveřejněnou omluvu nepřijímám, váš výrok není omluvitelný,“ skončila s českou ministryní Válkovou, která má dodnes trvalý pobyt v Bavorsku, lidická žena Zdenka Kotková.


Podle informací naší redakce od mluvčího Válkové Miroslava Konvaliny je tiskové oddělení resortu justice v těchto dnech podobnými stížnostni a výzvami „doslova zavaleno“.

Parlamentní listy

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz