Lech Walesa - Je to zločin. Lidé umírají hlady a bankéři necítí odpovědnost a v příjmech neznají míru


Banky dostávají peníze od daňových poplatníků a vůbec necítí spoluodpovědnost za krizi. Víte, jaké platy berou bankéři? Člověče boží. To je zločin. Lidé umírají hlady a oni neznají míru," řekl v rozhovoru pro dnešní vydání polského deníku „Fakt" bývalý vůdce polské Solidarity, nositel Nobelovy ceny míru Lech Wałęsa.


Bývalý polský prezident zdůraznil, že banky v současnosti dělají špatně. Bankéři berou velké peníze, a co je horší, nikdo to nekontroluje, říká. Podle Wałęsy současné protesty pobouřených lidí, které probíhají v Evropě a USA, mohou skončit „rozložením systému" a vyjadřuje obavu, že může dojít k anarchii.


V uplynulých letech podle Wałęsy došlo k mnoha nesprávnostem, nepoctivostem a dokonce k loupežím a dnes podle něho přišel čas, kdy je třeba skládat účty. Je prý také třeba se nově podívat na hospodářství u stolu, kde zasednou odbory, podnikatelé a státní administrativa. Wałęsa, původním povoláním elektrikář v gdaňské loděnici, v poslední době soustavně kritizuje nynější fungování kapitalismu, který nebere ohled na zájmy obyčejných lidí. Přiznal také, že udělal chybu, když se po pádu komunismu v Polsku vydal kapitalistickou cestou.


Názory bývalého polského prezidenta jsou o to zajímavější, jestliže je srovnáme s postoji jiných disidentů v blízkých postkomunistických státech, které zjevně mnohem více poznamenal podíl na moci a dnes k tíživé situaci obyčejných lidí mlčí.

Czech free press

Pozn. redakce: Nekapitalistickou cestu rozvoje Československa zastával A. Dubček. Ten však zemřel při autonehodě.


Lech Wałęsa oznámil, že poletí do USA podpořit protestující na Wall Street. Nelíbí se mně kapitalismus, uvedl jako jeden z důvodů


Podle dnešních informací rozhlasové stanice Radio Zet odletí bývalý polský prezident a nositel Nobelovy ceny za mír Lech Wałęsa do Spojených států a podpoří demonstranty, kteří v New Yorku na Wall Street protestují proti kapitalismu. Wałęsa prý řekl, že i přes mnohé plány cestu uskuteční co nejdříve. Naotázku, proč vyhoví pozvání demonstrujících potom bývalý vůdce odborového svazu Solidarita řekl, že se mu nelíbí kapitalismus. Wałęsa v posledních měsících několikrát s kritikou kapitalistického systému a v souvislosti s arabským jarem prohlásil, že tento systém není schopen řešit existující problémy a je potřeba komunismu XXI. století. Nyní při komentování dění na Wall Street zase uvedl, že současná situace hrozí výbuchem a že kapitalismus v tomto století skončí. Svou cestu na Wall Street podle svých slov chápe také jako závazek nositele mírové Nobelovy ceny přispět. CFP


Nejhorší na komunismu je to, co následuje po něm.“ – Adam Michnik

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz