Lékař Marek Obrtel - Stydím se za pogrom nad Srby


Mirko Raduševič

Lord Robertson Wolfgang-Petritsch Sarajevo Bosna SFORKoncem minulého roku česká média vzrušil případ vojenského lékaře Marka Obrtela, který se rozhodl vrátit udělené vyznamenání NATO a jako důvod uvedl genocidu Srbů na Kosovu vyvolanou západními mocnostmi.


Pplk. MUDr. Marek Obrtel, který sloužil v misích v Afghánistánu, Bosně a Kosovu žádost o odnětí vyznamenání vyslovil v otevřeném dopise ministru obrany ( viz ), kde mimo jiné píše: „žádám o odejmutí vyznamenání z vojenských operací AČR pod hlavičkou NATO.


Včera bělehradský list Večernje novosti publikoval rozhovor s podplukovníkem Markem Obrtelem, ve kterém vysvětluje svoje důvody, proč po návratu z mise opustil Generální štáb České armády. Bezprostředním impulsem se staly události na Ukrajině, ale jak uvádí, důvody jsou mnohem hlubší, a to že zažil jako svědek, jak NATO likviduje země a jejich obyvatele. Níže je překlad celého rozhovoru.


ROZHOVOR (VN – Večernje novosti)


VN - Proč jste se přihlásil do účasti v operacích NATO?


V České republice byla od roku 1989 účast v mezinárodních vojenských misích postupně nutnou podmínkou možnosti kariérního postupu v armádě, včetně vojenských lékařů. V roce 1994 jsem zakončil specializaci, získal odbornou atestaci a od roku 1998 jsem velel vojenské zdravotnické jednotce. Tehdy jsem poprvé byl vyslán jako lékař na první misi do Bosny, kde jsem se zároveň stal náčelníkem mechanizované jednotky SFOR. V Bosně a Hercegovině jsem byl celkem 14 měsíců.


VN - Uvádíte, že jste chtěl vrátit vyznamenání z důvodů, jak NATO působí ve světě?


Bezprostředním důvodem je současná politická situace, především co se odehrává na Ukrajině. Pochopitelně nejen tam, ale také v Libyi, Sýrii, předtím v Iráku a Afghánistánu… Co se děje na Ukrajině má typický americký rukopis. Tato země se stává odrazovým můstkem pochodu na Rusko. Bezprostředně je tak ohrožená Evropa a ve skutečnosti celý svět. Použity jsou k tomu již dobře vyzkoušené metody manipulace, lži a provokace, na vytvoření situace opravňující k vojenskému útoku. To podporují lživé důkazy, mediální dezinformace a zneužívání místních obyvatel, čímž se ospravedlní již předem plánovaná akce.


VN - Jak můžete být tím jistý, když jste „jen“ lékařem v misi?


Vše jsem zažil na svoji kůži, zvláště v Kosovu, kde jsem sloužil sedm měsíců. Po návratu z mise jsem byl zhnusený, zklamaný a vyhořelý. To byl také důvod, proč jsem odešel z Generálního štábu České armády a z armády vůbec, přestože jsem v té době měl dobře rozjetou kariéru.


VN - Můžete uvést podrobněji zkušenosti z těchto misí?

Měl jsem to štěstí (nebo neštěstí ?), že jsem byl právě v Bosně, když začalo „humanitární bombardování“ Srbska bez mandátu OSN. Zasaženy byly školky, školy, nemocnice nebo vlaky s cestujícími. Došlo také k předem inscenované akci v Račku, která se mne hluboce dotkla. V očích Srbů jsem viděl beznaději, nejistotu a zklamání, ale také vztek a nenávist lidí, kteří měli v Srbsku své příbuzné. Slyšel jsem, jak pláčou, když jim byli „humánně“ zabíjeni jejich blízcí. Potom jsem byl vyslán do Kosova, kde jsem pochopil, co se vlastně v roce 1999 odehrálo. Nic, mimo oficiální doktríny nebylo přípustné. Zde jsem také viděl, jak se z narkomafiánů stávají vážení představitelé samostatného státu a jak jsou masoví vrazi pasováni na hrdiny, ke kterým jsou Západ, USA a NATO vstřícní. Nakonec se ptáte po důvodech.


VN - Byl jste svědkem genocidy nad Srby v březnu v roce 2004?


To mne definitivně dostalo! V historickém pogromu na Srby, který se odehrál od 17. do 19. března 2004, se v celé nahotě ukázalo, kdo je kdo a za čím kráčí. 17. března jsme společně s Iry oslavovali svátek svatého Patricka, když k nám dorazily první zprávy o tom, co se odehrává. Ze všeho se na mne šklebila známá symbolika. Podmínilo to můj pozdější odchod z vysokých armádních funkcí a následně z NATO.


VN - Na to si dobře pamatuje ještě dnes…


Přestože jsem svlékl uniformu, již deset let nosím v sobě všechny ty pocity a svědectví. Když se na Ukrajině rozhořel konflikt a potom, co jsme se stali svědky, jak NATO ničí mnohé další země, řekl jsem si, že se dále nedá mlčet. Organizaci NATO jsem otevřeně a veřejně nazval zločineckou organizací.


NATO by se nestala takovou organizací, kdyby byla pouze obranným uskupením k ochraně svých členů před vnější agresí. Za vším stojí zločinecká politika lidí, kteří této organizaci velí. Jdou do akcí pod falešným heslem boje za svobodu, demokracii, lidská práva a humanitární cíle. Zneužívají hesla k agresi po celém světě.


VN - Jak se v praxi odehrává zneužití organizace NATO?


Zaútočí se na stát, který se z jakéhokoli důvodu stane neposlušným, který je nepodobný světové hegemonii a také existují určité zájmy, jak s tímto státem naložit. Tento stát se nejdříve zevnitř rozloží mediální kampaní, barevnou revolucí, problematizováním choulostivých záležitostí, etnickými nebo náboženskými rozdíly. Jednoduše řečeno – destabilizuje se. Dále dojde k předestření jakýchsi důvodů nebo se inscenuje násilí nad obyvatelstvem. V tu chvíli přichází organizace NATO se svými jednotkami, doprovázené dalšími, tentokrát humanitárními organizacemi a pozorovatelskými misemi, které se mají stát ochránci lidských práv a svobod. Rychle za nimi následují byznysmeni a začnou s obnovou země. Ve skutečnosti zde začínají uskutečňovat své záměry.


VN - Jak NATO ovlivnila život v Bosně?


Bosna a Hercegovina dopadla do určité míry lépe než Kosovo. I největší zastánci teorie spravedlivé a rovnoměrné pomoci oběma stranám konfliktu zjišťují velké rozdíly v pomoci Muslimsko-chorvatské federaci a Republice Srbské. Z čehož je jasné, proti komu je celá bosenská mašinerie nasměrovaná.


VN - A Kosovo?


To je jedna velká evropská tragédie. S klidným svědomím mohu říci, že se zde jedná o genocidu na Srbech. Jak jsme mohli něco takové v evropském domě dopustit! Dodnes v sobě nosím pocit hořkosti, zklamání a zhnusení nad lidskou hloupostí a krutostí. Mám pocit částečné viny, že jsem se na tomto podílel. Jedinou útěchou je mi skutečnost, že jako lékař jsem se nezúčastnil válečných operací a spíše jsem se podílel na humanitárních akcích a měl jsem na starosti zdraví místního obyvatelstva… Právě kosovská mise se stala popudem k reakci na to, co se nyní odehrává na Ukrajině a abych hlasitě vyslovil „NE“ těmto akcím.


VN - Co se odehrálo po odevzdávání vašich vyznamenání NATO?


Dosud jsem nedostal oficiální vyjádření Ministerstva obrany ČR, od kterého ale sotva očekávám odpověď. Své rozhodnutí vrátit vyznamenání NATO však nezměním.


VN - Bosenské město Prijedor, je příkladem, kde se pplk. Marek Obrtel v roce 1998 staral na žádost dcery o zdraví její těžce nemocné matky:


Každý den jsme vyjížděli k této ženě, abychom aplikovali infuzi léků proti bolestem. Během návštěvy jsme měli dostatek času vyslechnout příběh její dcery. Otec byl muslim - Bosňák a matka Srbka. Měli pět dětí. Než začala válka, rodina si žila spokojeně. Během války zůstala již jen s dcerou, která byla zároveň zdravotní sestrou na frontě v Prijedoru. Otec emigroval, neboť jako muslim nemohl zůstat a přeběhnout nechtěl. Od té doby o něm nic neslyšeli. Zůstaly zde čtyři děti, které dnes žijí ve Švýcarsku, Švédsku a Německu. Matka je do své smrti již neviděla… To mluví za vše.

Literární noviny

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz