L. Zaorálkovi dotazy z 27.3. 16

 

Vážený pan

PhDr. Lubomír Zaorálek,

ministr zahraničních věcí,

Loretánské náměstí Praha 1

V Praze, dne 27.3. 2016

 

Věc: Dotazy na základě zákona o svobodném přístupu k informacím v platném znění

 

Vážený pane ministře,

 

I.

V bavorském Mnichově, letos v únoru, došlo k setkání pracovní skupiny "dialog bez tabu.“ Dle informací německého tisku se zasedání zaměřilo na úvahy o nové dohodě, která je koncipována jako „Memorandum o porozumění“. Vzhledem k tomu, že na dvojdenním zasedání rokovali Češi, sudetští Němci a Bavoři, půjde zřejmě o trojstrannou dohodu, trojstranné memorandum.

 

Vzhledem k tomu, že půjde o dohodu s cizími subjekty, předpokládám, že jste informován o cílech a zásadách, které budoucí memorandum bude zakotvovat. Proto prosím o informace o připravovaném memorandu.

 

II.

V německém tisku se zdůrazňuje, že o memorandu jednali Češi s tzv. sudetskými Němci a Bavory. Českou stranu podle tisku zastupovali zřejmě následující účastníci: Milan Horáček, kterému již dávno v Německu byl přiznám statut pozdního vysídlence, je nositelem sudetoněmecké Karlovy ceny, a zřejmě je v současnosti i členem předsednictva Svazu vyhnanců. Svými aktivitami patří spíše k tzv. sudetoněmeckému landsmanšaftu, než k zástupci Čechů v dialogu bez tabu, nebo v nějaké česko-sudeto-bavorské komisi. Blanka Mouralová, z Collegia Bohemica z Ústí nad Labem, je známá svými sudetomilskými postoji. Je otázkou, zda proto vůbec může v nějakém kolektivním tělese zastupovat český živel. Mezinárodně známý novinář a vědec Jaroslav Šonka, který žije v České republice, patří spíše k Posseltovi, jako jeho dvorní novinář a fotograf. S češstvím, podle informací které mám, má málo jen společného. Eva Habelová, vedoucí romské pastorace v severních Čechách, má sudetoněmecké kořeny. Irene Nováková je předsedkyní Kulturního svazu Němců v ČR a Petra Laurinová je z Kulturní asociace Němců v České republice. Obě dvě jsou tedy angažované v organizacích německé menšiny v ČR. Zbývá tedy jen Monika Žárská z Českobratrské církve evangelické, o níž můžeme říci, že je již snad inventářem v ČNDF, kde pobývá po několik období. Asi o této jediné by bylo možné říci, že zastupuje Čechy.

 

Vzhledem k tomu, že největší pochybnosti mám u pana M. Horáčka, dovoluji se přiložit několik jeho životopisných údajů. Jestliže některý z nich nebude zcela přesný, prosím o konkrétní upozornění na takovýto nedostatek.

 

Můžeme tedy říci, že pracovní skupina, která připravuje „Memorandum o porozumění“ je většinově složena ze zástupců tzv. sudetských Němců a Bavorů. Za Čechy tam je paní Monika Žárská. Pokud tomu tak skutečně je, pak je to nanejvýš ostudné. V době, kdy v čele Ministerstva zahraničních věcí stál K. Schwarzenberg, k takovému viditelnému poněmčování pracovních subjektů nedocházelo.

Tedy konečně dotaz. Kdo odpovídá za výše uvedené složení pracovní skupiny? Vy pane ministře, nebo vláda ČR? Podle informace, obsažené v německém tisku, měla být v únoru 2016 ustavena německou a Českou vládou. Pokud tomu tak bylo, tak německá vláda, myslím tím vládu Spolkové republiky Německo, jmenovala do pracovní skupiny bavorské a sudetoněmecké zástupce?

 

Děkuji za odpovědi na vznesené otázky.

Ing. Pavel Rejf.CSc.

 

Příloha : Kdo je Milan Horáček

 

www.ceskenarodnilisty.cz

https://www.facebook.com/pages/%C4%8Cesk%C3%A9-n%C3%A1rodn%C3%AD-listy/490810227709170