Kyjev a NATO - to jsou hlavní narušitelé dohody z Minsku!

První zprávy


Francouzský publicista Kevin Queral ve své analýze provádění dohod z Minsku ukázal, že neexistují žádné důvody pro obvinění Ruska, ale naopak dochází k jejímu masivnímu porušování ze strany NATO a vlády Ukrajiny. Západní média nemají důvod pro obviňování Kremlu z porušování minských dohod, k tomuto závěru dospěl publicista francouzského vydání AgoraVox.

Kevin Queral bod po bodu analyzoval plnění dohod z Minsku na základě zpráv OBSE a postupy Kyjeva. Komentátor obviňuje z porušování mírového procesu NATO a Kyjev, a označuje je za hlavní narušitele příměří v Donbasu.


Odsun všech těžkých zbraní oběma stranami na stejnou vzdálenost"

Vezmeme-li v úvahu údaje o pozorovatelské mise OBSE, milice DLR a LLR odvezly od hranic s Ukrajinou všechny těžké zbraně, zatímco na některé pozice APU představitelé OBSE prostě nesmí. Nicméně pozorovatelé poznamenali, že palba dělostřelectva v blízkosti letiště v Doněcku se provádí oběma stranami konfliktu - ukrajinskými bezpečnostními silami a milicí v Donbasu.


Okamžité a komplexní příměří v některých oblastech Ukrajiny Doněcku a Luhansku"


V souladu s denními zprávami OBSE, provádí milice DLR operaci na východě Mariupolu, zejména v obci Širokino a ostřelují oblast poblíž doněckého letiště. Ozbrojené síly Ukrajiny (APU) porušují příměří téměř denně, a to zejména v oblasti Doněcka. Proto Kevin Queral dochází k závěru, že obě strany porušují tento bod smlouvy.


Pořádání místních voleb a poskytnutí autonomie Doněckému a Luhanskému kraji"


S ohledem na tento bod, píše AgoraVox, se dialog mezi oběma stranami neuskutečnil. Nejvyšší rada byla pouze schopna hlásit DLE a LLR za „území obsazené nepřítelem," a předseda ukrajinského parlamentu Alexander Turčynov odmítl podepsat zákon o amnestii účastníkům konfliktu v Donbasu. Proto jsou tyto položky dohody z Minsku porušovány Kyjevem, konstatoval komentátor.


Bezpečný přístup DNR a LLR k humanitárním konvojům“


Novinář se domnívá, že Kyjevská vláda také může být snadno obviněna z maření humanitárních dodávek z Ruska.


Obnova sociálně-ekonomických vazeb s Donbasem"


Dalším bodem, kterým se doplňuje seznam hrubého porušování smlouvy Kyjevem - odmítnutí obnovit sociální a ekonomické vazby s DLR a LLR. Ukrajina neobnovila sociální platby, penze, ani jinou peněžní kompenzaci obyvatelům jihovýchodní Ukrajiny, neobnovíla bankovní systém a nespěchá s přerušením hospodářské blokády.


Stažení všech cizích ozbrojených skupin, vojenské techniky, stejně žoldáků z území Ukrajiny pod dohledem OBSE"


Jeden z hlavních bodů dohody z Minsku, který zavazuje obě strany k stažení cizích vojsk z oblasti konfliktu, Kyjev zlomil „s lehkým srdcem" zapojením Američanů a Britů, a za nimi také Kanaďanů, ironicky glosoval Kevin Queral. Vděční Britové, Američané a Kanaďané zase dali Ukrajině vojenské vybavení. Ale také chování zemí - členů NATO je nejen v rozporu s minskou dohodou, ale obecně porušují základy mezinárodního práva, které jasně uvádí zákaz vyzbrojování zemí ve stavu občanské války.


Gomart: Americké tajné služby lhaly o invazi Ruska na Ukrajinu


Je zde možnost, že Kreml také poskytuje strategickou a vojenskou podporu Donbasu, ale důkazy pro takovou „pomoc" ani NATO, ani Spojené státy nebyly schopny poskytnout. Francouzský komentátor poukazuje na to, že bezpečnostní služby Německa a Francie opakovaně konstatovaly, že Rusko nemá úmysl obsadit území v jihovýchodní Ukrajiny.


Poskytnutí DLR a LLR zvláštního statusu"


A konečně, hlavním bodem dohody z Minsku, původní výchozí bod milicí obou republik – je udělení regionům Doněcka a Luhanska zvláštní postavení, a částečnou autonomii. Ale jak připomíná AgoraVox, Nejvyšší rada neudělala ani krok ještě blíže k myšlence možné decentralizace nebo k poskytnutí východním oblastem částečnou autonomii.


Novinář AgoraVox shrnul své myšlenky v konečném dotazu: Proč západní média vytrvale ignorují tato porušení minských dohod ze strany Kyjeva, ale rozhodně obviňují Rusko? Určitě žertují, dodal.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz