Křižáci jdou za svým cílem pevným krokem

František Kříž


Sdělovací prostředky v Čechách a na Moravě se krátce po revolučním cinku v roce 1989 dostaly do rukou zahraničních firem, a to z 90 % německých. Není sporu o tom, že jsme se stali světovou raritou! Jistě zde není místo, abychom tuto svou "proslavenost" sebekriticky rozebírali, jsou stále mnozí, kterým tento stav velmi, velmi vyhovuje. Masmédia představují totiž jeden z významných pilířů vlády i realizace jejích záměrů. Lze konstatovat, že vycházejí v jazyce českém, a to v širokém sortimentu od Zadarmika až po MF Dnes.


Nicméně je třeba připomenout, že do rukou našich spoluobčanů se dostávají stále vydatněji noviny a časopisy psané německy. Jazyk je klasický a články formálně i obsahově zajímavé. Představují výsledky aktivit našich západních sousedů, které začaly po druhé světové', tedy dávno před naší sametovou revolucí. Souvisejí však s genezí Charty 77 v jisté návaznosti na Opus bonum - tedy západoněmecké laické katolické sdružení. Toto prosperuje ze spolupráce četných římskokatolických kněží a sudetoněmeckého landsmanšaftu (SDL). Organizace (a jejich časopisy) Ackermann-Gemeinde anebo Witikobund a Seliger-Gemeinde jsou přímou součástí SDL. Je tedy na bíle dni, že jejich sdělovací prostředky různými formami, v posledních letech novými a efektnějšími, řeší základní problémy: odsun hitlerovců pohraničí a Benešovy dekrety. Ale i to, jak se zdá, některým Čížkům vyhovuje.

Tak, jako před, tak i po sametové revoluci se u nás nacházejí kněží ze středních a vysokých postů, podobně jako z řad členů různých politických stran. Do zmíněných německých časopisů příspívá kardinál nebo jiní a ze současných politiků zejména členové Strany zelených a ministr zahraničních věcí Schwarzenberg. V popředí jejich zájmu je rozvoj německo-českého přátelství a Fondu německo-české budoucnosti, který dřív nebo později musí srovnat námi napáchané křivdy na sudetských německých občanech po druhé světové válce. Tyto snahy podpořil pan ministr zahraničí částkou 75 milionů Kč. Tato zde zmíněná aktivita je jednou z příčin naší stále se prohlubující krize.

Stojí za překlad poselství papeže Benedikta XVI., tehdy ještě arcibiskupa, na 59. slavnostním summitu SDL v máji v Norimberku. "Zkušenosti přes naše významná snažení jsou stále i dnes pro bezpočet lidí jen strašlivou skutečností! Domovina má přece své geografické, kulturní, duchovní a náboženské rozměry. Domoviny (Sudentenland) patří k člověku a jeho dějinám, atd." Základní heslo velké schůze bylo proto "za domovinu, za lidská práva!", což bylo zdůrazněno prakticky ve všech dalších projevech.

Nicméně v některých z uvedených časopisů jsme i pochváleni (tedy čeští a moravští kněží), že pomáhají zakládat u nás školy, hlavně střední, kde výukovým jazykem je němčina. Ale i jiné formy církevního školství jsou samozřejmě chváleny, neboť podporují zmíněné cíle a jejich realizaci. A dále slyšíme dík za pomníky, které se staví sudetoněmeckým obětem odsunu (např. v Kmově). Celý hřbitov je potřeba v Chebu vyzdobit a uložit tam porůznu pohřbené příslušníky německé fašistické armády.

Takže sledujte, prosím, německé sdělovací prostředky nejen psané česky, ale i německy. Dozvíte se, co se plánuje a pozvolna uskutečňuje a jsou-Ii v naší vládě vhodní spolupracovníci (kolaboranti) a v parlamentu bezectní přeběhlíci za pár zlaťáků, pak se i u nás paní Merklové daří. A nejen u nás, i když převážná většina Evropanů na druhou světovou, případně holocaust, ještě nezapomněla.

Ale o funkci a požadavcích (tedy především římskokatolické církve) pojednáme na jiném místě později, zejména jak zvětšit státní dluh z 1,2 bilionu na dvojnásobek. Tolik údajně římskokatolické církvi dlužíme. Kdy konečně shrbený Čech zaujme tvrdý postoj a udělá ve své vlasti pořádek.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz