Kissinger: USA nepotřebují Sýrii, ale celý svět

Jurij Skidanov


Do poslední chvíle vyžadovaly Spojené státy zapracovat do textu usnesení OSN ve věci chemických zbraní v Sýrii možnost vojenského zásahu. Prezident Putin se dotázal prezidenta Obamy, čeho chtějí USA v Sýrii dosáhnout. Jasnou odpověď nedostal. Tu by mohl poskytnout Henry Kissinger, patriarcha a neformální tvůrce americké zahraniční politiky minimálně v posledních čtyřiceti letech. Bez valného zájmu analytiků a světového tisku prošlo jeho zajímavé vystoupení před dvěma lety. Ještě nedlouho před tímto vystoupením stál v čele skupiny sta vedoucích intelektuálů světa. Ve svém proslovu hovořil o válce, která je podle jeho názoru nevyhnutelná.


Politici doporučují obyčejným lidem přesunout se na venkov, budovat hospodářství a ozbrojovat se kvůli obraně před tlupami hladovějících. Nevylučují ani útoky těchto tlup na úkryty elit. Budou hledat potravu a žádat odpovědnost za politiku, která vedla k válce.


Kissinger otevřeně sděluje, proč je válka nevyhnutelná a kdo ji zahájí: "Spojené státy lákají Čínu a Rusko a posledním hřebíkem do rakve se stane Írán, hlavní cíl Izraele. My (USA) jsme podobní ostřelovači, podněcujeme nováčka sebrat zbraň a když se snaží něco s ní udělat, dostane ránu. Následující vítězství bude mít jen supervelmoc, a to jsme my, chlapci ... Kdo kontroluje ropu, kontroluje státy, kdo kontroluje potraviny, kontroluje lidi."


Stařičký veterán diplomacie může být upřímný a myšlenky, jichž se drží velká část americké elity, formulovat lakonicky. Nazvěme je podmíněně jako McCainovské. Blízkovýchodní ropa a předpolí v zónách chráněných před možnou druhou dobou ledovou nepochybně motivují USA rozšiřovat zónu svého vlivu. To všechno je ale nyní ve srovnání s hlavním cílem - neutralizovat i za pomoci zbraní a světové války dva hlavní geopolitické soky, Rusko a Čínu, druhořadé. Musí se ukázat, kdo zůstane nekontrolovatelným a soběstačným pánem planety.


Kissinger to sděluje naplno: "Řekli jsme našim vojákům, že je nezbytné uchvátit sedm blízkovýchodních zemí a ovládnout jejich zdroje a oni to téměř dokončili ... Vybudujeme novou společnost, nový světový řád, zůstane jen jedna supervelmoc a ta bude světovou vládou - vítězem."


Kissingerem zmiňované země jsou: Saúdská Arábie, Kuvajt, Sjednocené arabské emiráty, Irák, Sýrie, Libye a Írán. Úkol by byl téměř splněn, pokud by Washington udeřil na Sýrii a zavedl tam "pořádek" jako v Iráku. To se nestalo. Putin uchopil diplomatickou iniciativu, od níž se USA nemohly odvrátit, aniž by definitivně ztratily v očích světové veřejnosti neformální legitimitu.


Kombinaci Snowdenova odhalení a agrese proti Sýrii není schopna přestát ani hroší diplomacie letadlových lodí a tomahawků. Baracku Obamovi doslova zkroutili ruce jeho republikánští političtí oponenti spolu s některými jeho demokraty, napojenými na izraelskou lobby. Trvali na tvrdých opatřeních. Obama dokázal odolat plánům vypracovaným Kissingerem a rozpracovaným těmi, co za ním stojí. Jsou to zejména politické síly napojené na ohromnou rodinu Rockefellerů.


Jejich strategické plány nejsou nikterak mrtvé. Zápas je teprve na začátku, zdroje jsou příliš velké a naděje se pojí se směrem zahraniční politiky USA. Není náhoda, že v Rusku se silně zmobilizovali stoupenci liberalismu, tradičně podporující Rockefellery. V posledních dnech je všude útočeno proti Putinovi, veřejně, ve vládě, kontrolují ekonomické úkoly zakotvené v loňských Putinových výnosech, po celém Rusku se snaží rozviklávat volební podporu prezidenta, vykládá se o "krvavém režimu", paralelně se nenápadně zvyšují daně a snižují penze.


Avšak lehkověrných je nyní mnohem méně. Lidé si pamatuií, že pod stejnými hesly se rozpadal Sovětský svaz a výsledkem byla rozsáhlá nekrvavá obyčejná vojenská operace informačních válek.

Převzato z Pravda.ru, outsidermedia.cz


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz