Ke sporu o název republiky

- Česká republika ano - Czechia s výhradou - Česko ne !

PhDr. Jiří Jaroš Nickelli


Spor o název republiky, publikovaný v Právu 23.-24.srpna 2014 na str.1 a 4 (Jan Martínek, Czechia dráždí, ale má zastánce i na Hradě) prezentuje mylné jazykové a významové rovnice názvů naší země a státu. Dále uvádí názor jazykovědkyně madam Libuše Čižmárové, která tvrdí,že dosavadní název našeho státu má politický význam. Opak je pravdou.


Ke sporu je nutno přistupovat nejen z hlediska čistě jazykového, ale především z hlediska státoprávního a historického.

Název Česká republika má především význam státoprávní, nikoli politický. Název "Česká republika" je následným označením po "Československé republice", jež v prvním nazvání nesla název "Republika Československá" (RČS) a teprve později se ustálil název "Československá republika" (ČSR) a další, mnohem později od něho odvozené názvy (ČSSR, ČSFR). Státoprávní charakter stojí nad politickým charakterem. Státoprávní charakter označuje stav, kdy stát trvá ve své hodnotě, nezávisle na politickém režimu. Stav republiky (Z "Res publica", známe dílo Stránského "Res Publica Boema" Zde se ovšem latinský pojem Res Publica vykládá jako "stát", tehdy byla forma státu království. Tehdy bylo (šlechtickou) republikou Polsko "Rzecz Pospolyta"). Politický charakter režimu oproti tomu je dočasný.


Tento stát trvá ve své hodnotě jako republika, což potvrzuje základní zákon státu - Ústava České republiky, v preambuli. Pokud se bude měnit název státu jako oficiální označení, musí se změnit,doplnit, atd., preambule Ústavy, což vyvolá zákonitě nový boj a spor. (A jak známe poslance, i nekonečné exhibice...) Pouze čeští monarchisté, nenávidějící republiku a usilující o její svržení jakýmkoli "zákonným" - jak oni tvrdí - způsobem, mohou mít neutuchající zájem na vypuštění označení republiky z názvu naší vlasti. (Tím nekritizuji formu monarchie v evropských státech!!)


Jazyková rovnice, Czechia = Česko, je významově naprosto nesprávná. Platí rovnice Czechia = Čechie = Čechy = Česká země = Böhmerland. Tuto významovou (konotační, jak chcete) rovnici znala již I. ČSR, kdy například továrna těžkých motocyklů v Liberci vyráběla motocykl v české i německé verzi pod názvy ČECHIE a BÖHMERLAND, zcela jazykově i významově správně.


Název "ČESKO" má zcela jiný německý ekvivalent, a to nikoli Tschechien, jak nesprávně uvádí Právo, nýbrž TSCHECHEI. Tento název používal například již HITLER ve známém štvavém projevu v Norimberku proti dr. Benešovi, kdy hunský náčelník řval a sípal proti "bastardu ČSR", jež musí zmizet z mapy Evropy, jako proti TSCHECHEI. Užíval později i názvu RESTTSCHECHEI "Zbytkové Česko", což vzniklo odtržením názvu Slovenska z názvu Československa. Stejně tak tohoto názvu užívali "sudetští Němci" (další nesprávný název československých Němců) dokonce i na pohlednicích,v nichž se radovali nad zánikem "Fehlkonstruktion Tschechei" (!!).


Výklad o tom, že američtí novináři použili název Czechia již r.1925 je tudíž zavádějící a nadbytečný. Název "Čechie" se vyskytoval již za habsburské monarchie již od dob národního obrození v mnoha vlasteneckých básních, v tisku apod. Nelze však tento název překládat názvem Česko !

Vinníky používání názvu "Česko" jsou především v první řadě polistopadoví medialisté, kteří je používají od doby zániku ČSR mechanickým odtržením názvu Slovenska, stejně jako před nimi sudeti a fašisté (nacisté). Poté toto převzali i politikové. Finis.


Argumenty madam Čižmárové o tom, že "název Česká republika je politický, že nás zavádí na okraj států jako je Pobřeží slonoviny", apod. je nutno naprosto odmítnout jako zavádějící a scestné. Navíc tyto prezentace vyvolávají dojem kontroverze či nadřazenosti vůči jiným státům, na což by si mohlo například ono jmenované Pobřeží slonoviny právem stěžovat. Formální argumenty o dlouhém názvu jsou rovněž zavádějící. Celá dlouhá desetiletí ve světě nikomu nevadil název Československá republika. Zkráceně a neoficiálně se užívalo pochopitelně Československo. Prvotní název Republika Československá nalezneme dokonce v mezinárodních dohodách o novém státě z r. 1920. Nebo snad někomu název republiky v názvu kromě monarchistů vadí ?


Pokud by se v Ústavě postavil na roveň název CZECHIA (ČECHIE) názvu ČESKÁ REPUBLIKA jako název další, souřadný, o nic by nešlo. Pokud ovšem se název Česká republika jako celek zruší, pak je zaděláno na další státoprávní problém. Problém, jenž s nadšením přijmou všichni nepřátelé státu a lítí hubitelé země České.

ČSOL Brno I. Autor je muzeolog a etnograf.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz