Kdyby žil V. Havel


opět by zřejmě mluvil o "humanitárním" bombardování na jihovýchodě Ukrajiny. Nyní tam mizí již nejen části jednotlivých domu, ale i celé ulice.

A s nimi i část tamních obyvatel, kteří neměli to štěstí, že náhodou přežili.

Živí oplakávají své mrtvé, rodiče smrt svých dětí a děti pak pláčou nad svými zavražděnými rodiči.


To jsou hříchy, které volají do nebe. A že naši "křesťané" dělají, že se nic neděje, je zrůdné. Pan kardinál Duka si najde čas, aby sloužil mši za Ferdinanda d´ Este, člověka, který předjednával s německým císařem vražednou válku proti Srbům, ale nemá slov, pro trpící a umírající na JV Ukrajiny. Ostatně jsou to, z hlediska pana kardinála, zřejmě jen pravoslavní, tedy jen poloviční křesťané, vlastně heretici.


Takovým heretikem byl však i M. Jan Hus. Neodvolal své bludy a tak byl upálen na hranici. Ale dnes, téměř po 600 letech, přesto nebyl zapomenut. Žije mezi námi, je s námi. Kdo však ví o jeho nemilosrdných a morálně upadlých soudcích, kteří hlásali vodu a pili víno, kteří mluvili o království nebeském, ale mamonili a mamonu sloužili. Není naše katolická církev v obdobné situaci? Pro starosti o restituce zapomíná na své poslání. A za tento stav nese odpovědnost i kardinál Duka, nese odpovědnost i za to, že nepozvedne svůj hlas, aby neustále připomínal přikázání Boží, Nezabiješ!


Co má Duka společného s Havlem? Kdysi jsme četl, že byli společně po určitou dobu v plzeňské věznici na Borech. Zde spolu hodně diskutovali. Výsledkem údajně bylo vzájemné stvrzení jejich ambicí. Havel se měl stát prezidentem a Duka kardinálem. Jen nevím, zda tehdy mluvili i o humanitárním bombardování. Podle toho, jak jde život kolem nás, podle toho, jak kardinál reaguje na masové vraždy na JV Ukrajiny, včetně teroristických náletů ukrajinského letectva, se mi zdá, že k tomuto pojmu má kardinál hodně a hodně blízko, i když ho sám neužívá. Zato náš slovník obohatil o pojem vláda lůzy, již se snad obává, a před níž nás varuje.


My, na rozdíl od něj, se obáváme zpátečnické a protilidové vlády světské moci propojení s oltářem. Obáváme se, že nás stáhne i do nového konfliktu, který může přerůst v jadernou válku evropskou a nakonec i světovou, jež může znamenat i záhubu všeho živého na naší krásné planetě, Zemi. Proto jsme pro mír. Pro takový mír, který umožní každému člověku prožít svůj život v plné lidské důstojnosti.

Dr. O. Tuleškov

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz