Kdo skutečně vládne

EurIng Dr Bohumil Kobliha


Odpověď na otázku, kdo ve světě skutečně vládne, by měla být od devatenáctého století v nominálních demokraciích jednoduchá: „no, přece lid“. Fandím důvěře, dobrým plánům, záměrům a občanským názorům, ale věci řízení našeho života jsou komplikované. Desítky a snad stovky moudrých lidí, historiků i poctivých autorů si nad věcí lámali hlavu a zabývali a zabývají se tím jak to vše je a může být... Napsali o tom tisíce knih, počínaje událostmi starého Říma, až po dnešek. Čteme a studujeme kolik sil a tažení různým směrem ve hře o moc fakticky je. Poznání o tom, kdo prostrkal Adolfa Hitlera k moci, je moderně zajímavá suma, hodná TV a filmových pláten. Mluví se o zákulisních intrikách bankéřů, militaristických kruhů, junkerů a pravicových politiků. Jen náznakem někdy čteme o vlivu těch co vládnou nad penězi. Nenarazil jsem zatím ale na to, že by se někdo do hloubky zabýval stále sílícím vlivem a sítí tajných služeb. Ty bezesporu ovlivňují kroky vlád a zdá se, že sami přebírají v událostech stále častěji hlavní roli inscenátorů. Dotýkat se jich je pochopitelně nebezpečné. Dle James Bonda OO7, mají přece licenci zabít! Jsme doma.

Od dvacátého století jsou bezesporu nejslavnější z těchto služeb americká CIA a sovětské KGB (nyní FSB) a k nim patřící plejáda pomocných organizací. Z nich nejdůležitější jsou ovšem ty pro sběr informací a tedy včetně odposlouchávání. Ve Velké Britanii obrovské GCHQ (Government Communication HQ) – Hlavní stan pro vládní komunikace v Chaltenhamu, je doplňkem tajných služeb MI5 a MI6. V ruském provedení FABSI je tajná odposlouchávací služba. Když si dovolíme jen nahlédnout sílu těchto organizací, musíme přijmout za samozřejmé, že politické špičky, prezidenti v dnešních demokraciích budou na nich nějak závislí. Nemůže nás tedy překvapit, že prezident USA George BUSH senior byl nejdříve prezidentem CIA a prezident Ruské federace Vladimír Putin byl členem KGB a později náčelníkem FSB. Tihle lidé na špičce tedy do morku kostí vědí všechno. co potřebují, a co se řízení států a vlády týče.

Jmenovaní státníci měli (a mají) výhodu vědět, ale ani specifické informace je nemohou ukolébat ke klidu, poněvadž všude v tajných službách jsou lidé „politicky sečtělí“ a ambiciózní, a „tajné služby“ jsou státy ve státě.

Z toho co můžeme pozorovat a zaznamenávat, jako lidé zvenku, je značný pohyb šéfů v hlavním stanu CIA. V novém tisíciletí čteme jména prezidentů CIA: Robert Gates, George Tenet, který resignoval v roce 2004. Následoval Tom Ridge a Porter Gross, který resignoval 7.5.2006, patrně v rámci tvoření nové střechové organizace nad všemi tajnými službami (včetně CIA) totiž NSA (National Security Agency). NSA má koordinovat spolupráci všech špionážních a bezpečnostní složek, odnoží, agentur a kanceláří pro menší projekty, jejichž počet se tehdy blížil čtyřicítce. Jako šéf NSA byl dosazen John Negroponte, člověk údajně nesmírně schopný, leč prý dubiosního charakteru. V tomto „soustátí“ se objevil jako nový prezident CIA generál Michael Hayden (od 8.5.2006). Po něm žezlo převzal Leon Panetta (od 19.2. 2009), který v listopadu 2012 dostal ministerstvo obrany. CIA se začala stávat doménou generálu. Následoval tedy další voják stratég nových taktik v Iráku a Afganistanu, čtyřhvězdičkový US generál s kobercem medailí David Petraeus. Ten ale po mistrném manévru podplukovnice US Army reserves půvabné Pauly Broadwell, která zatoužila po generálských hvězdičkách, jak mnohý pamatuje, pro pikantnost záležitosti resignoval.

Výčet presidentů CIA, pro někoho možná nezáživný, uvádím jako doklad o pohybu sil v této nejmocnější a nejtajnější organizace světa, o které panuje množství zajímavých zkazek, jako na příklad že CIA má dvě křídla, levé a pravé, která si konkurují a jejich činnost je tak tajná, že vzájemně neví o co jde. Od bývalého čs. vysokého důstojníka, který byl hoden důvěry náčelníka čs. tajných služeb gen. Moravce a znal běhy CIA, jsem se dozvěděl, že prý mám čárku u levého křídla. (Řekl mi také od koho…). Nechtěl jsem totiž přijmout členství v jedné důležité čs.exilové složce, kterou oni platili. Ale to vše už na štěstí odnesl čas.

Vedlejší agentury CIA zasahují také do výběru přípravy aktérů pro organizované budoucí politické děje a jako byly ty sametové i méně sametové proměny ve světě. Podagenturou IREX (International Research and Exchange Board) byli na příklad vybráni a připraveni Václav Klaus, Vladimír Dlouhý, Walter Komárek a další. Z vlastní praxe jsem poznal práci jedné podagentury CIA pracující pod hlavičkou maďarského miliardáře Sorose při konferenci v Kdaňsku. Ta vybírala osoby pro budoucí prezidenty.

Kdyby se zvídavý čtenář podivoval, jak byly umožněné „sametové“ akce v Evropě, která byla tak pevně v obětí sovětů, musíme si připomenout plán sovětského prezidenta Andropova, totiž „Operaci Golgota“. Podle jejího plánu vedení SSSR plánovitě pustilo, v „porozumění“ k ostatním tajnými službám, své ocelové sevření. Ovšem i to má své „háčky“, a my si je odtrpěli.

Hořejším jsme ale zvážili jen ty děje časově nejbližší.

Letošního roku byly otevřeny po šedesáti letech archivy CIA, a dozvěděli jsme se zajímavosti, jak některé politicko vojenské akce proti jiným zemím byly započaty pod přímým řízením CIA jako akt US zahraniční politiky (doslova „under direction of CIA as an act of US foreign policy“, podle BBC1 Ceefaxu z 20 srpna 2013!). V srpnu roku 1953, demokraticky zvolený(!) národní vůdce Iránu prezident Mohammed Mossadegh, byl vojenským povstáním svržen a proamerický Šach (Shah of Iran) se mohl vrátit z italského římského exilu.

To nám připomíná napjaté a dramatické doby našeho mládí, kdy 13.ledna 1953 bylo zatčeno devět vysoce uznávaných lékařů pracujících pro Kreml, z nichž šest bylo židovského původu. Byli obžalováni ze zavraždění řady vedoucích sovětských vládních činitelů včetně Josefa Stalina. Ten byl otráven a zemřel 5.3.1953. Dle obžaloby doktoři dostali k akci „objednávky“ od Sionistických skupin a západních špionážních agentur. Byli ale po několika týdnech zcela proti sovětským zvyklostem propuštěni (!) s tím že byli zatčeni omylem…Se smrtí Stalina se nicméně (pro nachlazení) svezl i čs.prezident Klement Gottwald a celé komunistické řízení věcí bylo otřeseno.

I když si všechytří dělají z „konspiračních teorii“ legraci, každý ví, že tajné služby konspirují a vládnou svými odděleními špinavých triků. K těm jistě patři zavraždění Johna Fitzgeralda Kennedyho (22.11.1963) a nemohou nepatřit knihy dalších politických vražd a inscenovaných polických povstání a vojenských převratů.

Tedy kdo skutečně vládne? Jak se dostat od lživlád zájmových skupin „nadlidí“, ke skutečné vládě občanů?

Londýn,18.1. 2014


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz