Kde tekla roku 1938 česká krev!

Reakce na článek Ing. Jana Bitmana v NO č.2/2014,s.3


Když jsem dostal do rukou druhé číslo Národního osvobození z letoška, právě jsem listoval knihou Pavla Finka, "Hnědá bestie. Poznámky a dokumenty (Novela 1945 Brno).Zrovna jsem se zahleděl na fotografii pohřbu českých četníků ve Falknově. Byly to oběti henleinovské vzpoury ve dnech 13. a 14. září tragického roku 1938. Pan Ing. Bitman ve svém článku, jenž reagoval na stanovisko našeho ÚV a na můj článek, pravil:"...čtenář musí získat dojem, že zde v září a říjnu 1938 především tekla krev, ale takové to nebylo". Nikoli - tak tomu není !

Nepsal jsem o tom, že roku 1938 především tekla krev, nýbrž, že tekla krev - a to je něco jiného.

Česká krev tekla v Falknově - tam to bylo osm rakví, osm četníků, osm strážců suverenity naší drahé republiky, osm bojovníků proti hordám, zločineckým tlupám ordnerů a freikorpsů, vážený pane inženýre. Na té fotografii je osm rakví. Osm mrtvých bojovníků proti nacistickému násilí. Osm mrtvých Čechoslováků padlých za republiku roku 38. To byla česká krev. To prostě nikdo nemůže vymazat z našich ani z evropských dějin.


Agresory byly tlupy ordnerů, henleinovců, freikorpsu, kterých sešikovali proti nám na rovných 70.000 mužů. A tito mužové řádili, nenastupovali mobilizaci jako např. Salmův ředitel Augustin, a mnozí další, uprchli do Rakous a Němec, a vraceli se jako záškodníci do republiky, kde zapalovali, vytloukali okna, vraždili četníky a finance, i civily. A ti, kteří museli nastoupit k mobilizaci, sypali cukr do nádrží našich vojenských aut, jako byly pragovky RN a další. Tyto sabotáže zažil osobně i můj otec, tehdy četař aspirant jezdeckého dělostřelectva v Trenčíně. Tito Němci a Maďaři se nechovali jako loajální občané ČSR. Chovali se jako velezrádné svině státu, vážený pane inženýre. Tak to viděli vojáci, tak to viděli naši občané.


Česká krev netekla jen ve Falknově. Česká krev tekla i v Moravské Chrastové, o kterou tři dny bojovali financové a Stráž obrany státu s henleinovským freikorpsem. I tam byly oběti na životech, i tam tekla česká krev. Ano toto nelze vymazat z dějin ČSR a Evropy.


Střílelo se i na Kvildě,kde v té době byl jako příslušník SOS dědeček mé manželky, financ z Nových Hradů v jižních Čechách. Podle něho i tam tekla česká krev a on sám přežil přestřelky s ordnery jen s velkým štěstím.


Střílelo se a česká krev tekla i na Podkarpatské Rusi. nejméně od 9.října 1938 u nižných Vereckých a jinde, kde maďarští teroristé napadali české finance a české vojáky strážící hranice. Byla tam nasazena 12.moravská divize. Byl tam 37. pěší, 3.horský pluk a Češi v bojích zajali 26 maďarských důstojníků v civilu(!), 62 poddůstojníků, 1 kadeta a 305 vojínů, k tomu tři maďarské civily, zrádce ČSR. Češi měli na své straně několik zraněných. Česká krev tekla. Na naše území v té době proniklo skoro 1000 maďarských teroristů.


Jistě se najde mnoho dalších pamětníků těchto události, kde všude tekla česká krev a kde se střílelo ze zálohy na Čechy, jako tomu bylo třeba v Letovicích, kde ze zámeckých hradeb střílel na Čechy a na čs.vojáky Němec Waldeck, henleinovec, zahradník zámeckého pána Kálnokyho. Jsou určitě pamětníci ze Slezska, z jihu Moravy, od Znojma i od Mikulova, a Slováci též, i ti k nám tehdy náleželi.

Vážený pane inženýre, mám za to, že rok 1938 pro Čechy byl rokem nejen státoprávní tragedie a velmocenské zrady, ale i rokem střelby na Čechy od Aše až po Jasinu, jak se tehdy říkalo.

A byl to také rok české krve, českých raněných a českých mrtvých. A to nikdo nevymaže z dějin žádnou slovní ekvilibristikou, žádným "vyvoláváním dojmů" ani žádným "především"!

V dokonalé úctě Dr. Jiří Jaroš Nickelli, předseda OV ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz