Každý rozumný člověk musí vidět, že Ukrajinu vydírá především EU, nikoliv Rusko

Vidíme německo-unijní Drang nach Osten

Autor: Dušan Streit


Německá provokace na Ukrajině


Jak je to s choutkami EU rozšířit se až po ruské hranice neprozřetelně až provokativně vyjevil německý ministr zahraničí Westerwelle, jenž se zúčastnil demonstrace v Kyjevě. Zcela jistě nejednal v souladu se svým diplomatickým mandátem a vlastně tak i odkryl karty, kdo a proč podněcuje nestabilitu v této zemi.


Já chápu, že boxeři Kličkové, kteří si zvykli na život úspěšných Němců, by rádi viděli Ukrajinu v západním civilizačním okruhu. Totéž možná cítí i většina lidí v hlavním městě, i když vůbec nechápou, že se přetlačují o palubní vstupenku na Titanic. Opravdu odlišujme historickou civilizační úroveň od upadajícího politického projektu Evropské unie.


A v tom je ten problém. Drtivá většina Ukrajiny prostě do západního civilizačního okruhu nepatří a nikdy nepatřila. Nedivme se ani Rusům, že Ukrajinu chápou jako sféru svého vlivu. Nepohoršujme se, podobné „sféry vlivu“, a to na celém světě, si chrání i USA.


Ukrajina byla nazývána Maloruskem či Kyjevskou Rusí. Nevymyslel to žádný Putin, ale v tomto okruhu je Ukrajina doma. Vždyť Rusko má historicky své kořeny právě na Ukrajině. Je to pro ně něco, jako Kosovo pro Srby. Přesto dosáhla Ukrajina politické, nikoliv však ekonomické samostatnosti.


Pseudopravicoví křiklouni, kteří si pěstují Rusko jako strašáka, vykřikují, že Rusko vydírá Ukrajinu, aby ji nepustilo ze svých rudých pařátů, a zmařilo tak podpis asociační dohody. Každý rozumný člověk musí vidět, že Ukrajinu vydírá především EU, když podmínila podpis asociační dohody propuštěním zločinky Tymošenkové. Muselo by se kvůli ní změnit sedm zákonů. Co může být větším zasahováním do vnitřních věcí?


Včera jsem to rozebíral v článku: „Zběsilá integrace Evropy hrozí válkou. Na Ukrajině zatím občanskou“.


U nás se zamlčuje, že Ukrajinu nevtahuje do své sféry vlivu ani tak Rusko, kam reálně Ukrajina patří, ale především se snaží sféru svého vlivu rozšířit až kamsi k ruským hranicím Evropská unie. A teď si dosaďte za EU Německo...


Divíte se Rusům? Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov i ruský premiér Dmitrij Medvěděv po excesu německého ministra zahraničí vzkázali, aby se Západ nevměšoval do ukrajinských záležitostí a vyslovili se proti destabilizaci a nepořádku. Může rozumný člověk něco namítat?


Další věcí je, zda by byla vůbec civilizačně nekompatibilní Ukrajina byla přínosem pro ostatní členy EU. Zcela jistě ještě dlouho ne. Ale chápu, že taková německá firma RWE by ráda vystřídala Tymošenkovou při redistribuci ruského plynu.


Samozřejmě těch lačných západních korporací je mnohem více. V tom je skutečné pozadí ukrajinské „revoluce“, kde demonstranti dělají „užitečné idioty“ těmto zájmům. Lidé, kteří tím pro své děti chtějí „vybojovat“ lepší budoucnost, dopadnou stejně jako dnešní čeští důchodci, kteří uvěřili Špidlově propagandě před vstupem do EU.

euportal.cz

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz