Katastrofa na Ukrajině je další hloupostí americké politiky

F.W. Engdahl

Washington jen těžko dokáže realizovat svůj cíl, kterým je mezinárodní izolace Ruska. Destabilizace situace na Ukrajině s následným uvalením sankcí očekávaný výsledek nepřináší. USA, které utrpěly krach v Iráku a Sýrii, se dál dopouštějí hloupých politických chyb, soudí americký politolog Frederick William Engdahl.


Spojené státy se stále snaží izolovat Rusko, zavádějí ekonomické sankce, taková politika má ale opačný účinek – nestabilita na Ukrajině a zhoršení vztahů s Evropskou unií se staly příznivými faktory pro urychlenou spolupráci Ruska s jeho východními partnery, řekl Engdahl v interview pro RT.


Americký politolog je přesvědčen, že Washington sehrál klíčovou úlohu ve změně moci na Ukrajině. Podle jeho názoru americký prezident Barack Obama hluboce lituje, že svými slovy v interview pro televizní kanál CNN fakticky potvrdil fakt amerického vměšování do urovnání politické krize na Ukrajině. Jak se domnívá Engdahl, státní převrat se uskutečnil za podpory amerických žoldáků, vojáků konajících výcvik při NATO a tisíců pracovníků amerických tajných služeb působících na území Ukrajiny.


Už dříve se USA dopouštěly poměrně mnoha hloupých zahraničněpolitických chyb – v Sýrii, Iráku, v situaci s Islámským státem a teď tedy i na Ukrajině. Zdá se, že hloupost už zakořenila v soudobé zahraniční politice Washingtonu“, soudí politolog.


Při komentování situace s ekonomickým nátlakem Washingtonu na Moskvu politolog podotýká, že cílem americké politiky je už poměrně dlouho „balkanizace“ Ruska, tedy rozpad ruské státnosti. Jedním z nástrojů realizace takového scénáře je právě zavedení sankčního režimu vůči Rusku.


Příznačné je, že soustředěný ekonomický nátlak, tak zvaná sankční politika realizovaná Washingtonem a různými institucemi měla účinek naprosto opačný. Nátlak Spojených států urychlil tendence ke sblížení Pekingu a Moskvy, mobilizoval proces integrace uvnitř BRICS a jeho důsledkem se stala těsnější spolupráce Ruska a Indie. Washington je nesmírně vzdálen od realizace svého cíle – izolace Ruska“, soudí Frederick William Engdahl.

http://czech.ruvr.ru/2015_02_04/Engdahl-katastrofa-na-Ukrajine-je-dalsi-hlouposti-americke-politiky-3757/

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz