Kardinál Duka jako folklorní vypravěč o vzniku ČSR


Pan kardinál Duka opět přiložil ke státnímu svátku republiky - 28.říjnu - své slovní polínko,a opět ve stylu folklórního vypravěče. Copak podstatného nám kacířům a laikům sděluje náš katolický primas? Především to, že idea samostatného Československa zrála v myslích triumvirátu TGM - Beneš - Štefánik značně dlouho. To je historická pravda, kterou však primas český zaobalil do zcela zavádějícího hávu. Naservíroval nám několik tvrzení, z nich ani jedno neodpovídá historickým faktům.


Tak za první, není pravdou, že čeští vojáci naverbovaní do I. světové války začali vstupovat do československých legií teprve po smrti stařičkého iniciátora I.války, mocnáře Franze Josefa der Erste. Opak je pravdou. Pan kardinál buďto nic neví o historii našich legií - anebo to zamlčel zcela záměrně? Cožpak panu kardinálovi není známo, že hned roku 1913 vznikly v Rusku a ve Francii dvě družiny legionářů s jasným cílem bojovat proti nenáviděnému Rakousku-Uhersku? Cožpak pan kardinál neví, že ihned při vyhlášení války se v Paříži srotili čeští krajané a protestovali proti Rakousko Uhersku? Že protestovali proti válce se Srbskem na náměstí Svornosti a volali "Pryč s Rakouskem! Pryč s Německem! Vrahové! Ať žije Francie! Ať žijí Čechy!"


Za druhé - Cožpak pan kardinál neví, že ve Francii vznikla hned 2. srpna 1914 česká iniciativa pro vstup českých branců do francouzské armády s memorandem adresovaným samotnému ministru války francouzské vlády? Pan kardinál neví, že již v srpnu 1914 v ve francouzském městě Bayonne vznikla první česká rota NAZDAR, která se stala základem pozdějších legií ve Francii?


Za třetí - Pan kardinál neví, že v Rusku to byla ČESKÁ DRUŽINA, která vznikla v září 1914? Tak kde byla smrt stařičkého mocnáře? Legionáři starodružiníci i novodružiníci na ni museli čekat až do roku 1916 - ovšem nikoli nečinně, to se již jejich řady rozrostly a v roce 1916, kdy stařičký mocnář,osnovatel zločinné I. války zesnul, už jich bojovaly celé tisíce! Pročpak to pan kardinál neráčil sdělit národu? Snad protože by musel říci, že tito legionáři již od roku 1914,1915 a 1916 bojovali činně proti nenáviděnému rakousko-uherskému mocnářství, a kdyby byli chyceni, platila jim jen kulka či šibenice za domnělou "vlastizradu"? Domnělou říkáme, protože, mocnář byl pro Čechy a Dalmaty nelegitimní nekorunovaný panovník - byl legitimní pouze pro Rakušany a Maďary, přísaha rakouskému králi a císaři byla vynucena a tudíž nelegitimní. Taková je reálná historická pravda.


Dále pan kardinál tvrdí, že na každém českém hřbitově odpočívají vojáci, "kteří položili životy za naši svobodu". To je jen čtvrtpravda - "Halbviertelvwahrheit", jak říkají Němci a Rakušané. Celá pravda spočívá ve skutečnosti, že jen tam, kde leží legionáři, jde o hroby našich bojovníků za republiku. U padlých vojáků bojujících v rakousko-uherském vojsku jde pouze o oběti I.světové války neboli Veliké války,jak se tehdy říkalo. Ti padli tragicky a zbytečně za stařičkého mocnáře a jeho rodinu, a za jeho nástupníka Karla I. Padli za prohnilou dynastii, které národy nepatřily! Nikoli za naši svobodu a za republiku!! Opak nesmyslně blábolí jen dnešní monarchisté. Proto tolik českých vojáků přebíhalo na frontách k Srbům, k Rusům, a k Francouzům nebo Italům! Proto sám císař vymazal několik českých pluků ze svazku armády mocnářství. Dnešní někteří blázni se snaží "očistit" tyto pluky různými pahnutími a dokázat,že byly loajální k mocnářství,a že jejich přechod byl inscenován "buřiči a pobloudilci". Jaký idiotismus, takto falšovat dějiny. Takže když dnes různá vzpomínková shromáždění chodí klásti věnce na hroby vojáků I. světové války, většinou jde o padlé vojáky rakousko-uherské armády. Legionářské hroby bývají vyznačeny zvlášť - anebo jejich vyznačení někdy i chybí. Další legionářské hroby jsou roztroušeny na bojištích I. světové války a v zemích, kde se bojovalo - tj. ve Francii, v Itálii, v Srbsku a nejvíce je jich v Rusku. I. republika připomínala naše padlé legionáře v zahraničí mnoha pamětními deskami, které ovšem zničila nacistická totalita, a některé též autoritativní socialistický stát. To všechno měl mít pan kardinál Duka na zřeteli, když počal diletovat do našich novějších dějin vzniku ČSR.


A co pan kardinál zamlčel naprosto? Přece to, pod jakými symboly bojovali legionáři! Nebyly to symboly katolické - byly to symboly husitské! Bratři legionáři jimi vyzdobili nejen své příbytky,ale dokonce i železniční vagony a celé vlaky - jak to dosvědčují dobové fotografie. Byly to kalichy, palcáty, podobizny a nápisy upomínající na Mistra Jana Husa, na Prokopa Velikého,na Jana Žižku a na husitský chorál. Legionáři tak měli tyto symboly vyšité i na svých praporech - a dnes na armádních standartách jsou tyto symboly opět. Samozřejmě je tu dnes celá skvadra prorakouských a prosudetských kolaborantů a národních zrádců, kteří by tyto symboly nejraději spálili a zadupali do země. Pod stejnými symboly bojovali zahraniční vojáci II.světové války - letci v Británii i jednotky v SSSR. Vzpomeňme na znaky čs. perutí s řemdihem a heslem "Na množství nehleďte", vzpomeňme na tanky Jan Žižka, Jan Hus a Prokop Holý v SSSR. Husitské tradice našich bojovníků za svobodu jsou z dějin nevymazatelné. I když o nich pan kardinál přecudně pomlčel...

Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I - ČSBS Boskovice

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz