KAM PŘÍJDOU PENÍZE ZA ZVÝŠENÉ CENY LÉKŮ?

Prof. Dr. Rajko Doleček, DrSc.


Již řada roků nápadně stoupají ceny většiny našich léků. Občas si to nemocný ani neuvědomí, pokud stoupá jen ta cena, za kterou musí platit pojišťovna. Jindy nemocného (pojištěnce) cena doplatku, který ON MUSÍ nečekaně zaplatit, skutečně šokuje. Kdo určuje nápadný vzestup ceny nejednoho již po řadu desetiletí podávaného přípravku, na kterém se nic nezměnilo?


Již přes půl století užívají nemocní s nedostatečnou činností kůry nadledvin (Addisonova choroba), nebo nemocní s nedostatečnou činností hypofýzy, hormon vyráběný kůrou nadledvin hydrokortison (HC, kortizol), před tím kortison, jako pro svůj život zcela nezbytný lék, umožňující jim celkem slušně žít. V roce 1986 stálo ještě 20 tabl.Hydrocortisonu Spofa po 20 mg 32 Kč (hradila to pojišťovna), v roce 1999 „stálo“ 20 tabletek Hydrocortisonu Jenapharm po 10 mg 49.90 Kč, tj . tuto více než dvakrát vyšší cenu (proč ?) „platila“ pojišťovna výrobci. V roce 2010 to bylo 45 Kč zase Jenapharm 20 x 10 mg. Pacient nemusel celkem nic doplácet za tento život umožňující lék. V roce 2013 nicméně jako cena léku (pojišťovna to hradí) je uvedeno 145 Kč Hydrocortison Jenapharm 20 x 10 mg (Medical Tribune BREVÍŘ). Pacient zase celkem nic nedoplácel. Nutno položit otázku, kdo dostane těch 100 Kč navíc za každé balení léku o 20 tabletkách a ještě víc, když si člověk uvědomí, že Jenapharm dodává 2 x slabší tabletky – l0 mg místo 20 mg? Jedná se o vynikající lék, který je stejný už přes půl století, nic na něm není nového.


Zde nutno připomenout jeden VELIKÝ HŘÍCH těch, kteří si hrají s cenami léků. Jedná se zase o hydrokortison. Před asi 1,5 až 2 roky jsem zažil malý, dramatický výjev v souvislosti s nim. Předepisuji 10 až 15 balení přípravku (tj.200 až 300 tabl., tč. pouze po 10 mg, 20 mg se nedodává), který za běžné klidové situace nemocný užívá denně 2-3 tabletky a tato dávka většinou vystačí na 3, případně i více měsíců.


Pacientovi NN. jsem napsal jako obvykle jeho 10 balení hydrokortisonu, aniž bych věděl o jeho zcela nečekaném právě uskutečněném zvýšení ceny, které má ze značné části zaplatit nemocný. Za půl hodiny přiběhl, doslova bledý, z lékárny. Doslova mi řekl tuto větu: „Co jste mi to pane profesore udělal, vždyť já jsem za svůj Hydrocortison musel zaplatit 400 Kč, za každou krabičku jsem musel já doplatit 40 Kč a dodnes jsem nemusel platit prakticky nic!“


Tento zcela NEÚNOSNÝ stav trval řadu měsíců, přes protesty lékařů a obrovské protesty nemocných, kteří to museli platit. V té době měl nemocný k dispozici bez příplatku přípravek Prednison po 5 mg, který ne zcela může nahradit Hydrokortison. V roce 1999 „stálo“ 20 tabl. Prednisonu po 5 mg v jedné tabletce pojišťovnu něco přes 32 Kč, v roce 2010 45 Kč, v roce 2013 téměř 72 Kč, kde nemocný musí doplácet kolem 40 Kč. Při tom je to vynikající lék ale už „starý“ přes 50 let, který se v ničem nezměnil.


To je jen malá ukázka úplné nezodpovědnosti těch, kteří určují ceny léků. A při tom Hydrokortison nepatří k drahým lékům. Existují léky, kde cena stoupla o mnoho set korun. Stačí připomenou vynikající československý přípravek desmopressin (analog arginin vasopressionu) při léčbě „žíznivé nemoci“ diabetes insipidus Adiuretin SD gtt.nas., který stál v 1986 (5 ml) 22 Kčs. Začátkem 90tých let stál 49,5 Kč. Po privatizaci a prodeji přípravku firmě Ferring-Léčiva, byla cena celkem krátkou dobu stejná, ale už v 1996 byla 421,50 (Remedia, 1999). Cena stále stoupala, tč. má


přípravek desmopressin acetas nové jméno Minirin Spray (5 ml) a stojí 886 Kč. Běžně k dostání u nás je jen jeho orální forma (jako 30 sublinguálních tablet) Minirin Melt 60 a Minirin Melt 120 jako perorální lyofilizát v µg por.lyo. 30 tabl.stojí 703, resp 1216 Kč. Je to SKOK o řádově TISÍC Kč. Při tom řada nemocných udává, že raději dostávala Adiuretin kapky než nyní tabletky.


Pacient dostává přípravek s minimálním doplatkem (doplatky si „řídí“ jednotlivé lékárny). Co tomu říká pojišťovna? Je to dobré připomenout před blížícími se volbami. Nemělo by se to začít vyšetřovat?

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz