Kalousek a Schwarzenberg - drzost těchto zpupných šejdířů a šarlatánů už překročila hranici

Dušan Streit

Může ještě někdo trpět diagnózou TOP09?


Po všem, co vyvádějí Kalousek, Schwarzenberg a Drábek to snad už ani není možné. Udělám jen letmou a neúplnou rekapitulaci patogeneze.


Pro mě byla tato jména vždy dostatečným varováním. Ale dovedu ještě pochopit, že i mnohé - ty naivnější - odpovědné občany podvedli legendami o rozpočtové odpovědnosti. Byla to legitimní volební léčka. Jenže brzy po volbách maska spadla. Zadlužení na jednoho občana (tzv. Kalouskova složenka) stouplo ze 121 na 156 tisíc korun! Zatím.


Horší ale je, že tito pokrytci kladou časované bomby, které ve státním rozpočtu budou vybuchovat ještě dlouho po jejich odchodu. O některých se níže zmíním. Hned však mohu upozornit na zrovna tikající nálož, která může už v letošním roce zcela destruovat státní rozpočet řádově o 100 miliard korun pozastavených dotací z fondů EU. Málo se ví, že většina schválených programů je stále proplácena z našich daní nebo na dluh státní kasy, i když je téměř jisté, že EU na ně prostě peníze nepošle. Připomeňme si, že opačným směrem posíláme cca 120 miliónů korun denně.


To všechno však Kalouskovi nebrání v tom, aby až se zběsilou urputností prosadil náš neodvolatelný závazek ve výši 350 miliard korun do fondu ESM, 38 miliard korun z devizových rezerv do MMF a už dříve záruky pro Irsko a Portugalsko ve výši 14,5 miliard korun. Připomeňme, že direktivy přebíral od Merkelové, jež má sama v této věci domácí trable s tamějším ústavním soudem, který ji na rozdíl od našeho devótního spěchu nechá ještě skoro dva další měsíce v nejistotě.


Ale pojďme od peněz ke způsobilosti politika Kalouska zastávat jednu z vrcholných státních funkcí. Všude na západě by nemohl jako ministr přežít své opakované vulgární vystupování. A po hysterickém nátlaku na policii, telefonátech vyšetřovateli a policejnímu prezidentovi, by musel skončit i jako politik, a to bez ohledu na obsah vyřčeného. Jak tomu bylo opravdu, můžeme usoudit z kejhání a la potrefená husa.


Normální strana všude v demokratickém světě by se takové zátěže sama zbavila. Jenže to by její předseda Schwarzenberg nesměl být stejný mravní mrzák. Zatímco Kalousek škodí hlavně dovnitř – nezapomeňme na 171 miliard korun církevních restitucí -, Schwarzenberg usilovně škodí České republice hlavně navenek. Podporuje neomylně všechno, co stojí proti našim národním zájmům. Docela jej charakterizují jeho přítelíčkové typu Thaçiho a Saakašviliho. Prostě vrána k vráně.


Dovedu pochopit, že tento senilní aristokrat mohl některým čecháčkům, kteří podléhají pozlátku „velkého světa“, připadat roztomile noblesní. Pod touto maskou trénovaného iluzionisty se však už mnohokrát projevila obdobná sprostota jako u Kalouska. Jen to u něj vyznívalo kosmopolitním snobům jaksi rozkošně. Koho nevarovaly červené ponožky, měl by si uvědomit, že jeho usínání při jednáních, dělá ostudu České republice.


Takové bonmoty, jakože spí, když se kecají blbosti, opravdu zabírají jen na domácí prosté duše. V zahraničí nepoznají, zda je opilý nebo fyzicky nezpůsobilý. Kdyby měl dostát vlastním slovům, musel by usnout vždy, když se chystá otevřít ústa. A představa spícího budoucího prezidenta je sice půvabná, ale dělá ze státnosti frašku. To má ostatně Schwarzenberg za cíl.


A dostáváme se k dalšímu výtečníkovi těch TOP-dryáčníků. Drábek nám všem už také pořádně pustil žilou. Proslulé jsou jeho softwarové zakázky, pohříchu problematické a předražené, které směřují „náhodou“ vždy ke sponzorům TOP09. Je to sice hanebné, ale zcela marginální proti jeho sabotáži na důchodový systém. Jde o rozvrat v rozsahu, proti němuž jsou i církevní restituce folklórní operetkou.


A nedosti na tom. Jeho nebetyčnou aroganci můžeme právě sledovat, když tento věrozvěst verbálních úspor navrhuje zvýšit měsíční odměny ústavních činitelů o desítky tisíc korun. Jako záminku si vzal rozhodnutí Ústavního soudu, který podle hesla „soudci sobě“ rozhodl soudcovskou nezávislost odměřovat penězi. Že by měla dostat přidáno „rozpočtově odpovědná“ exekutiva, z toho naprosto nevyplývalo. Leč Drábek nezůstal jen při tom. Současně nelenil a iniciativně nad to navýšil i složku náhrad; u prezidenta například o celých 33 tisíc korun měsíčně!


Za pozornost také stojí, že „nejúspornější“ ministři „nejúspornější“ strany obsadili první tři místa v žebříčku peněz, které vyplatili úředníkům svého ministerstva za první pololetí. „Vyhrál“ Kalousek, jenž rozdělil za půl roku 12,6 miliónů. Na druhém místě se umístil Schwarzenberg, který rozdal 10,2 miliónů. Třetí byl samozřejmě Drábek, jenž přilepšil svým podřízeným celkovou částkou přesaující 8,3 miliónů. A ejhle, i čtvrté místo patří „rozpočtově nejodpovědnější“ TOPce v osobě Hegera, který z peněz, jež ušetřil na sestřičkách a zdravotním personálu, přihrál 7,2 miliónů svým reformním kumpánům na ministerstvu nemocí.


Drzost těch zpupných šejdířů a šarlatánů už překročila hranici, za níž se arogance již nazývá blbostí. Chtějí skutečně vyprovokovat defenestraci? Opravdu bych chtěl na vlastní oči vidět exota, který by ještě uvažoval, že bude tu bandu loupežníků s krycím názvem TOP09 příště znovu volit.

Euportal, 21.7.2012

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz