K článku „Hornorakouský landsmanšaft mobilizuje

k energičtějšímu postupu v otázce vlastnictví“


Hned na začátku je třeba otevřeně a důrazně říci, že Němcům odsunutým z Československa po druhé světové válce byl majetek konfiskován. Podle Pařížské reparační smlouvy všechny signatární státy se zavázaly konfiskovat německý majetek tak, aby nikdy se nevrátil do německých rukou. Takovým státem byla i Československá republika. I ČSR německý majetek konfiskovala. Nadto hodnotu tohoto majetku jsme nemuseli odečítat z našeho reparačního účtu.


Z uvedeného vyplývá, že je to Německo, které nám dluhuje asi 360 miliard předválečných korun, v nynější hodnotě asi přes 3 biliony, jako reparce.

Je přeci jasné, že Německo bylo agresorem, který nám způsobil nejen obrovské škody na životech, ale i majetku. A agresor je povinen, přesně podle mezinárodního práva, zaplatit své oběti, v tomto případu České republice, škody, které jí způsobil.


Naši ústavní činitelé by už konečně měli na SRN požadovat placení reparací, na které máme stále nárok. O tom podrobněji mluví prof. JUDr. Václav Pavlíček, CSc. ve svých textech a znalci mezinárodního práva jako např. prof. JUDr. J. Potočný, DrSc.


Od kdy má platit stát náhradu škody svým bývalým občanům, kteří společně s nacistickým rajchem zničili republiku, vykrádali jí a teroristicky nám s okupační mocností vládli po dobu šesti let? Postavit se na tuto pozici a žádat na oběti nějaké "odškodné", znamená usilovat o revizi nebo dokonce o revanš!

Dr. O. Tuleškov


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz