K 65. sjezdu odsunutých Němců


Odbýval se v Augsburku, nezměnil výrazně scénář i kulisy. B. Posselt nezapomněl ani na omšelou frázi, že Benešovy dekrety patří na smetiště dějin. Navíc přidal, že oživují zbytečně nacionalismus.


Na stejnou notu mu přihrál bavorský ministerský předseda. Bavoři přece mají nad nimi stálý patronát a tak i Seehofer nešetřil slovy o vyhnání, že jím bylo, je a bude. Smíření a pravda podle něj musí jít společně. Zrušte dekrety, uznejte, vyhnání a můžeme jednat.. Ta jejich nenávist k Benešovi je skutečně bezbřehá. V tomto ohledu jsou sudeti nejen dědici henleinismu, ale i Hitlerovo silné a zuřivé averze vůči E. Benešovi.


Mohlo by se mávnout rukou, ať si tam řeční co chtějí. Kdyby … Jenže u nás už mají delší čas svou pátou kolonu. Letos ji reprezentoval Ondřej Liška, ještě nedávný předseda strany Zelených, KDU-ČSL zastupovala místopředsedkyně strany Klára Liptáková. A za TOP09, snad nejvíce sudetomilnou stranu u nás, zde byl poslanec Daniel Korte. Mezi českými přítomnými dominoval Milan Horáček, Němec českého původu, uznaný ve SRN za pozdního vysídlence, a člen vedení české strany Zelených, který dostal sudetoněmeckou cenu Karla IV. Získaný metál a jeho dávné prosudetské smýšlení inspirovali M. Horáčka k výroku, že by bylo správné, aby na tomto sjezdu byl i český ministr. By by prý jistě bylo výborné, pořádat tyto sjezdy v Chebu, Ústí nad Labem nebo v Liberci (zde přece bylo hlavní Henleinovo hnízdo). Inu, poturčenec horší Turka, vábnička dle pohádky „kůzlátka, otevřete vrátka“.


Oproti loňsku zde něco chybělo. Od nás tam byla „druhá liga“. Nebyla zde paní Marková – Tominová, která loni byla zde bouřlivě vítána. Nebyl zde ani jejich aktivista D. Herman. Patrně si netroufl, reakce by asi byla silná. Lidé nejsou hloupí. Ostatně na nástupní návštěvě D. Herman v Bavorsku již byl. Navštívil spolkové vedení Ackermann-Gemeinde, setkal se s nejedním sudetem a dokonce padla i slova o jeho možných sudetských kořenech. Možná, že slovo kořeny byly myšleny ne rodově, ale hloubkou jeho sudetomilství.


Je ale třeba se optat na jednu věc, zmínil ji bavorský premiér. „V příštích měsících otevřeme bavorské zastoupení v Praze. To je historický krok, obvykle Německo v jiných zemích zastupuje jen spolková vláda… .“ Ejhle, jaká to pozornost k malé zemičce na Východě. Polsko takou „důvěru“ holt nemá. Je smutné, že ministr zahraničních věcí a vláda tento „historický krok“ tají. Koho zajímají vztahy mezi námi a Německem, lehce si spočítá, že tím naroste tlak na nás i v zájmu odsunutých Němců. Premiér holt toto nepovažuje za nutné nám sdělit. Možná, že to dříve připravoval potají „bývalý ministr, orlický pán“ a mistr v diplomacii dvojího metru. Počkejme si, až budou publikovány projevy z Augsburku, a pak se ptejme, co má naše vláda s Bavory v úmyslu. Opět se hraje o nás a bez nás! Lidé přestávají především Zaorálkovi a v důsledku pak i ČSSD věřit. Což by mi tak ani nevadilo, ale škodí to i celé levici.

Josef Sedlák, Plzeň


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz