Julínkovné a provozování letecké záchranné služby


Do dějin českého zdravotnictví se zapsal Tomáš Julínek zavedením regulačních poplatků. Za návštěvu lékaře obvodního ordinoval, sám ředitel nemocnice povýšený na ministra zdravotnictví, regulační poplatek ve výši pouhých 30 Kč, za denní pobyt v nemocnici, za návštěvu pohotovosti, občánku, plať! A tak miliónky z vybíraných korunek ve zdravotnictví rostly.

Koho tak nejvíce tento lidumil zatížil? Ano, samozřejmě, nejvíce jsou nemocné děti a starší lidé. Od jeho panovaní ve zdravotnickém království se neustále zvyšuje spoluúčast pacientů. Chudí lidé, převážně důchodci, někdy z lékárny již odcházejí bez léků. Nemají na jejich zaplacení. Julínek v tomto směru však by mohl být považován za Otce zakladatele, jehož současní učedníci, viz např. dr. Heger z TOP09, již dokonce i předčí.

Příjmy ve zdravotnictví jsou jedna věc, druhá pak jsou výdaje. Když lidumil Julínek viděl, že by bylo možné svěřit záchrannou leteckou službu do rukou soukromých, učinil tak. Stát je přeci špatný hospodář, jak kdekdo včera i dnes tvrdí. A tak drahá záchranná služba poskytovaná Ministerstvem vnitra a Ministerstvem obrany mohla u soukromníků zlevnit. Byl to přece bohulibý záměr. Ale nyní někdo zle tvrdí, že uzavřením smluv se soukromými společnostmi ochudil Julínek stát asi o 800 milionů korun. Ale že by stát byl přece levnější? Jak to mohl však Julínek, sám tuhý liberál, tušit?

Ale již byl obviněn a vyšetřování policie pokračuje. Podívejte se, takový dobrák a jak dopadl. Ale jak to bude s naším zdravotnictvím dále, když Tomáš Julínek je poradcem pana premiéra Nečase právě pro oblast zdravotnictví? Možná, že zdravotní „reformy“ zvládne pan ministr Heger již sám. Možná, že dokonce plněji a s větším nadhledem! „Reformovat“ zdravotnictví může, pokud mu nezabráníme, stejně „úspěšně“ jako Drábek na ministerstvu práce a sociálních věcí. I když zlí jazykové tvrdí, že sociální systém pan Drábek a jeho milci rozvrátili a ještě udělali botu u České spořitelny, jež je ve skutečnosti rakouská, ve výši asi 300 milionů korun. No, každá legrace něco stojí. SKarty nejsou výjimkou, zvláště když je nikdo nechce kromě zástupců lidumilné TOP09.

Kdo to však bude vše platit? Julínek a spřízněné firmy, Drábek, Heger, Schwarzenberg a TOP09 nebo obyčejný český poplatník? Hádejte!

J. Kovář


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz