Ještě k nedávným volbám v Německu


Četl jsem řadu textů o německých volbách. Nikde jsem však nenašel alespoň několik vět o spřízněnosti vítězné CSU v Bavorsku a CDU v Německu s tzv. vyhnanci.


Je obecně známou skutečností, že v Bavorsku CSU a spolky sudetských Němců jedno jsou. Již léta je bavorský premiér patronem sudetů. Co všechno to obnáší, viděli jsme v nedávné době, jak premiér H. Seehofer přivezl autobus sudetských Němců do Prahy, kde byl na oficiální návštěvě. Zřejmě on a K. Schwarzenberg jsou někde v pozadí za podlézavým, historicky zcela falešným a ostudným projevem P. Nečase v bavorském zemském sněmu.


Když CSU vyhrávala volby i s velkou podporou sudetů, tedy i ty nedávné, nelze se divit ani tomu, že ruka Bavorska je vůči sudetům obzvláště štědrá. Vždyť i někteří sudeti, včetně jejich velkého šéfa, B. Posselta, jsou poslanci v bavorském sněmu nebo dokonce Evropského parlamentu.

A nejen to! Bavorsko od sudetů přejímá i některé body oficiálního programu sudetoněmeckého landsmanšaftu.


V Německu je obdobný, i když ne tak silný vztah mezi CDU a "Svazem vyhnanců", v čele s dr. E. Steinbachovou, poslankyní právě za CDU. Víme, že paní doktorka není žádnou vyhnankyní. Narodila se v Polsku za války, ale v rodině německého vojáka a německé úřednice. Že tato rodina utekla z Polska je pochopitelné. Co všechno Němci udělali Polákům v průběhu války, je známou historií. Co pak od Poláků mohli čekat? Sami věděli co, a proto vzali do zaječích. Kdo seje vítr, sklízí bouři!

Přes tato fakta je paní Erika již delší dobu předsedkyní Svazu vyhnaných, o němž se již léta ví, že byl dlouho ovládán bývalými významnými nacisty, a současně také poslankyní spolkového sněmu. Můžeme nadto konstatovat, že mezi ní a kancléřkou A. Merkelovou vznikla jakási bližší pouta.

Paní kancléřka posílá "vyhnaným" zdravice u příležitosti konání tzv. Dnů vlasti. Jednu z nich uvádíme v podání E. Stainbachové:

Spolková kancléřka Angela Merkelová v jedné zdravici ke Dni vlasti jasně uvedla: Vzpomínky znamenají zachování – zachování má něco společného s pravdou. To je taková původní lidská potřeba si podle možnosti vytvořit srozumitelný a opravdový obraz dějinných zdrojů. Tak se ujišťujeme ve své identitě. Jenom kdo si je vědom minulosti, může se z ní poučit. Proto vzpomínky bývají také varováním. Ke vzpomínkám patří také vědomost o staletých osídlovacích dějinách Němců ve východní Evropě, které jsou součástí našich německých kulturních dějin. Vyhnaní si zachovali četné z přineseného. Navíc ještě najdete i dnes mnohé stopy Němců v našich východních sousedních zemích. Udržet toto kulturní dědictví považuje spolková vláda za svůj úkol, tedy stejně tak jako BdV.


Ano, je třeba konstatovat, že paní kancléřka, jež dovede i občas reálně hodnotit širší skutečnosti, nejde tak daleko svých projevech jako profesionální vyhnankyně Steinbachová. Ta v nedávném projevu na Dni vlasti 2013 dost ostře napadla Polsko. To nebylo poprvé. Poláci jí zřejmě leží v žaludku a tak paní předsedkyně kalí vodu, kde jen může. Poláci omezují práva německé menšiny, s velkou vervou tvrdí. Spolková vláda musí konat i v tomto případě. Poláci musí být donuceni k tomu, aby plnili své závazky. Pro úplnost je třeba dodat že Němci Polákům ve SRN dosud neposkytli statut národnostní menšiny.


Ale abychom se vrátili k tomu nejpodstatnějšímu. Symbióza německých "křesťanských stran" s vyhnanci je dlouhodobá a vzájemně výhodná. Při volbách těmto stranám přinese možná i nějaký miliónek hlasů, zatím co profesionálním vyhnancům poslanecká a jiná významná místa v Německu a Evropské unii. Samozřejmě následně se pak z rozpočtů státních i zemských přelévají miliony a miliony euro do pokladen "vyhnanců", spolufinancují se některé jejich projekty a v při neoficiálních jednáních, někdy i oficiálních, s představiteli sousedních států "ztrácí" němečtí vyjednávači nejen nějaké slovíčko ve prospěch svých chráněnců.


Jsem přesvědčen, že do určité míry "vyhnanecké svazy" ovlivňují politiku SRN i některých jejich představitelů, a to negativně. Kdy konečně Německo přijde k závěru, že tzv. vyhnanci netvoří mosty k sousedním i jiným státům a jejich občanům, ale jsou na překážku rozvoji skutečně dobrých sousedských vztahů? Myslím si, že zmíněné volební hlasy ve prospěch CSU a CDU proces poznání uvedeného podstatně brzdí.


"Vyhnanci" ve své většině jsou nepoučitelní a věčně včerejší. Jejich cíle se od dob studené války dosud výrazně nezměnily. Jejich noviny jsou plné protičeských, protipolských útoků, snah o přepisování dějin. Proč nám o uvedených skutečnostech nic neříkají naši politici, proč nás pravdivě o nich neinformují naše média? Proč naše ústavní orgány k těmto nepředstavitelně drzým atakům, které můžeme hodnotit nejen jako hrubé vměšování do našich vnitřních záležitostí, mlčí?

Dr. O. Tuleškov


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz