Ještě k církevním restitucím


Od dětství jsem byl vychován ve víře římsko -katolické, matka na tohle u nás dbala Nejít na mši, to už musel být důvod velmi pádný, prakticky jen nemoc. Jak plynul čas, bezmezná víra se začala drolit, lecčehos si všímáte, přemýšlíte a hledáte odpověď. Po vojně jsem se nestal sice bezvěrcem, ale také už ne "pánbíčkářem ".

Proto jsem velmi pečlivě sledoval boj o církevní restituce. Čachrářství Nečase s Němcovou, ta její scéna s odsouzeným poslancem, jak mu honem strká k podpisu slib, to vidím stále. Stejně nefér se zachoval V.Klaus, mohl ale nekonat, scházelo jen,

aby si jako Pilát umyl ruce . A pak zavolal Dukovi ,že mu to pustil.

Nyní nastávají problémy. A budou přibývat, pokud se nenajdou odůvodnění, že nemá být vydáno, stát se musí bránit. Je zřejmé ,že katolická církev chce hřešit a zkoušet, jak budou zástupci státu bdělí a neoblomní. Ona je tu výstraha z minula - chyba úředníka a čilá abatyše řádu Voršilek obratem prodala to, co vlastně ukradla Národnímu divadlu. Nelze zapomenout na bývalého kardinála s příznačným jménem. Z Pražského hradu chtěl urvat co největší díl a vyhrožoval i mezinárodními soudy. Byl vystudovaný původně archivář, věděl tedy bezpečně, co jeho církev zde naloupila.

Nyní vstoupili do hry o majetek Maltézští rytíři. Žádají toho mnoho, ale patrně na leccos nedosáhnou. Jejich kancléř Johannes Lobkowicz se rozpálil a prý bude rozdávat i facky. Zbožný to věru křesťan, chtěl bych zvolat. Sám Ježíš, když vyháněl lichváře a další čeládku z chrámu, se takto nechoval. Volil sice důrazný, ale vhodnější způsob, ba co vím, hlásal „udeří-li tě někdo…“. To asi v tomto řádu dávno neplatí, ani když jejich reprezentant pochází z „urozené“ rodiny.


Přitom nejde o nic jiného, než z této ekonomicky dost poničené republiky se zmocnit co nejvíce majetku v jejich prospěch. Že si republika nestojí dobře, to je nezajímá, řád je přece nadnárodní. I s tím kancléř pohrozil, má vlivné styky v Římě. Nedá se nic dělat, jen vzdorovat .Svého času papežský nuncius práskl do bot a odjel vzdorovat mimo republiku .Nic se nestalo. Naopak, uškodila si církev. Argumenty, že v řádu s nacisty táhli jen jednotlivci neobstojí, navíc když jeden z převorů byl v NSDAP a po válce byl popraven. O kolaboraci církve s Němci je dostatek faktů, jakož i - buďme spravedliví - o odboji kněží. Stejně jako že v klášterech po válce se skrývali při útěku mnozí nacisté.

Jako kluk jsem se dočetl v novinách z první republiky .jak biskup v kočáře vyháněl z

lesa babky s nůšemi, které tam sbíraly kůry a odštěpky po káceni.

Ne, fackovat za to, že státní úředníci jsou bdělí a nemíní naletět "na špek“, ale hanba by měla fackovat jak samotného kancléře, tak další z církevní vrchnosti. Historie našeho stát zná mnoho křivd, ba loupeže, kde se s cizí státní mocí na nás přiživovala církevní vrchnost a chce týt dále. Bude třeba, aby spisovatelka Lenka Procházková napsala další dopis papeži, jak se tu zbožni církevní otcové chovají a zda dobře znají Písmo svaté. Kancléř se zachoval jako hulvát a vyděrač,

Josef Sedlák. Plzeň

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz