Ještě k D. Hermanovi

Od katechety

k funkci ministra kultury a „ministra krajana sudetů


Je to už 14 let, co v Právu vyšel článek kněze Daniela Hermana, rozlítil mnoho lidí. Jeden z ohlasů redakce otiskla – přináším jen některé úryvky z dlouhého dopisu.


„… Je mi 80 roků a tak mám i právo odpovědět na lži pátera Hermana. Co jsem začal chodit do školy v r. 1925, neslyšel jsem nikdy tolik nenávistných slov na Jana Husa a „odpadlíky“ z církve, jako od tohoto bývalého katechety. Církev československá též uctívala Ježíše, ale pro něj je výtvor ďábla každý, kdo by kněze této církve pozdravil, tomu hrozí peklem… v roce 1942 moje maminka, věřící katolička, si v kostele vyslechla během kázání, že deportace Židů do Terezína jsou spravedlivé, prý je to trest boží za ukřižování Ježíše…“. Nechtěl jsem tomu věřit a šel hned za farářem Petrželový a on mi to potvrdil. Já hned na to z církve vystoupil.


V témže roce jsem byl nasazen na nucené práce do říše. Ihned po týdenním pobytu v Mnichově jsem spatřil žehnání německé tankové jednotce. Všech asi 30 spolu nasazených řeklo, tak to je u nás konec s katolictvím…


Před rokem jsme jeli na Moravu (tedy v r.1999), abychom si při zahájení školního roku nafilmovali naši vnučku. Už před půl osmou jsme čekali u školy, ale dětí jsem se nedočkal. Zahájení bylo v kostele. Ředitelka školy sdělila, že si to tak přeje pan farář.. Všechny děti i z nekatolických rodin, musí chodit do kostela. Jinak by neobstály. Pane Hermane, nejen minulost, ale i současnost je projevem nenávisti biskupů a vyššího kléru vůči nám.


Nepřeji žádnému člověku ani národu nic zlého. Nepřeji ani katolické církvi tak nenávistného člověka ve funkci mluvčího biskupské konference. Když čtu nebo poslouchám Vaše názory, ptám se, kde v takovém člověku se najde tolik zloby a nenávisti. Jsem rád, že se jmenuji Havlíček, kdyby ten dnes žil, určitě by psal o Vás.“

J. Havlíček, Praha


Jak vidět, těší se pozornosti a úcty tento „sluha Páně“ již po delší dobu. A jak tak pilně šplhal po žebříčku kariéry, domohl se i významnějšího postu v Sobotkově vládě. Říká se, že Moravané jsou hrdější než my zde v Čechách. Pokud premiér pomíjí všechny tyto aktivity Hermana – a určitě o mnohých ví –sám se však chová pasivně k tlakům odsunutých Němců a našeho kléru, je to slaboch a neměl by ve Strakovce dlouho pobývat. Jinak zle dopadneme.

Josef Sedlák, Plzeň

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz