Je brněnský hrad Špilberk národní kulturní památka česká nebo rakouská ?


Každý myslící a soudný český návštěvník - pokud je zastánce republiky a jejich státních tradic - si musí po shlédnutí propagačních materiálů brněnského muzea a památníku Špilberk položit tuto otázku. Pod propagací oslav Velké války tu čouhá jakási adorace - ne-li doslova propagace? - habsburské monarchie. I když připustíme "muzejní a kulturně historickou licenci", jako potomci legionářů se domníváme, že česká (moravská, slezská) národní kulturní památka má sloužit za peníze daňových poplatníků REPUBLIKY veřejným zájmům českého národa. Kosmopolitismem a monarchismem habsburského typu by se snad měly zabývat instituce jiného charakteru. Navíc Špilberk je proslulým žalářem porobených národů habsburské monarchie - Italů, Poláků, Uhrů i Čechů. Mají tam pomníky i pamětní desky - viz připojené fotografie. Dnešní prohabsburské a promonarchistické třeštění by snad mělo mít v české národní kulturní památce pouze snad marginální rozměr -anebo jsme opravdu již tak daleko, že habsburská monarchie odsouzená navěky Washingtonskou deklarací, zakládací listinou novodobého československého státu, je jistým "našim kruhům" bližší a sympatičtější,než republika ??? Co na to stát, za jehož peníze funguje tato národní památka ??? Táží se legionáři.


Jiří Jaroš Nickelli, ČSOL Brno I. Autor je muzeolog



Odpověď panu PhDr. Pavlu Ciprianovi, řediteli Muzea města Brna


Vážený pane řediteli,


sice je pěkné, že reagujete na můj příspěvek,ale s Vaší reakcí nesouhlasím. Nejde tu jen o muzejní pojetí,ale o celé pojetí akcí tzv.Velké války, které nejenom mně, ale mnoha dalším legionářům a jejich potomkům připadají neboli vyvolávají dojem opaku naší státnosti.


Naše státnost,jak sám víte, není založena na tradicích zaniklé monarchie, ale na opaku - na boji proti této státnosti, na boji, který završila právě ona Velká válka, která dopadla naštěstí pro český národ v neprospěch staré monarchie.


Nicméně nostalgické vyvolávání atmosféry staré monarchie a vyvolávání dojmu jakési habsburského "dobového koloritu" počínaje uniformovanými ostrostřelci a četníky a konče paními v secesních honzících fin de siecle v nás potomcích legionářů vyvolává právě dojmy opačné. Zkrátka a dobře, zatímco Vy a vaši kolegové jste skálopevně přesvědčeni, že postihujete co nejlépe dobovou atmosféru a povahu staré monarchie, my legionáři jsme přesvědčeni o opaku a proto to také vyvolává naše reakce. A jako vy máte své stanovisko, tak my máme také své stanovisko, které je opačné. My vidíme v monarchii shnilotinu ancien régime, proti které naši dědové bojovali v legiích a nakonec zvítězili, a proto je tu republika, a proto jste tu také Vy, a můžete být ředitelem národní kulturní památky republikánského státu a dokonce můžete svobodně propagovat antirepublikánskou státní formu deo gratia.


Na rozdíl od Vás, já za předchozího ancien régime jsem měl zakázáno pracovat léta v muzejních institucích, a rovněž také ve Vaší, což nedoporučil tehdejší kádrovák soudruh Čermák - to jen pro ilustraci. A do technického muzea jsme se nakonec dostal jen na základě helsinského Mezinárodního roku invalidů, jenž uznal sám tehdejší president Husák. Takže sám jsem na vlastní kůži zakusil všechna zaměstnání, od kotelny až po brusiče nožů, o čemž se mnohým tzv.disidentům ani nesnilo. A kdyby nebylo Slováků, kteří se nedali zastrašit vyškovskou STB, nikdy bych ani nedosáhl rigoróza jako I. čs. vrátný s diplomem. Až později jsem dostal odborné místo,kde jsem pak pracoval další léta a podílel se na národní kulturní památce Slup. To rovněž jen pro ilustraci.


Ale zpět k legionářům kontra monarchii. My své názory na monarchii i na velkolepé oslavy I. války bez legionářských tradic netajíme. My dáváme veřejně a s čelem proti čelu své názory nesouhlasu s adorací monarchie, následníka Franze Josefa der Erste atd. Tak jako čeští monarchisté opět kritizují republiku a doufají, že v jubilejním roce 2018 potáhnou na Hrad a budou žádat návrat k monarchii. My jen říkáme, že monarchie a její tradice s jejími vzpomínkovými atributy protiřečí naší republikánské státnosti, neslučuje se s tradicemi našeho novodobého státu počínaje právě vzpomínanou Washingtonskou deklarací. Nám se prostě nelíbí vůbec pojetí těchto oslav, a to i kdyby je podporovala a platila vláda nebo magistrát nebo kterákoli současná autorita. A už vůbec se nám nelíbí, že se tím zabývají česká státní, městská atd. muzea, stejně jako se nám nelíbí a kritizujeme expozice sudetomuzea v Ustí, čímž ovšem naprosto Vaše muzeum nesrovnáváme, protože Vaše muzeum samozřejmě jinak je velkým přínosem pro Brno i stát, jak po stránce expoziční, tak pro stránce výstavní. My pouze prostě nesouhlasíme s oslavami habsburské monarchie tak, jak se to nejen u Vás, ale i v celé republice děje, a proto se nezlobte, ale považujeme Váš plakát, že Špiberk žije v monarchii za naprosto nešťastný, nepřípadný, nedokonalý, naprosto zavádějící a matoucí široké návštěvnictvo. Jak by napsal můj prapředek Dačický z Heslova, "cizákom slúžit hanba českého království". HABSBURSKÁ monarchie nebyla nikdy naše, my jsme byli v porobě a vyhnanství včetně té české šlechty, o které se dnes nemluví, dává se přednost jen té zněmčelé poturčené... A legie, jak dobře víte, bojovaly pod symboly kalicha a Žižky, ne za France Josefa. A těm se dnes úcta a vzpomínka téměř nedává.


V dokonalé úctě

Jiří Jaroš Nickelli, člen výboru ČSOL Brno I





Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz