Jaká roztomilá válka

(What a lovely war)

Eur Ing Dr Bohumil Kobliha


Jestliže se hodil hořejší sarkastický popis/nadpis Angličanům pro první světovou válku, nám nemůže nepasovat pro to, čeho se dopouštějí na sobě i jiných na Středním/Předním východě dnes. Válka tam není dobrá pro nikoho, leč samozřejmě pro miliardářské zbrojaře. Je to dokonce tak špatné, že velení britských jednotek v Afganistanu bylo Britanií předáno koncem června 2010 pod US štáb! Kde je válečná ofenziva proti Talibánu vytrubovaná v polovině února letošního roku, kterou měla vést vojska Jejího Veličenstva královny Elizabeth II.? Rozplynula se v prachu pouště a oparu domýšlivosti...

Vládcové, kteří ničemu nerozumí, by alespoň měli naslouchat svým rozumnějším generálům, kteří vidí zakrvácení svých jednotek.

Vrchní velitel britské armády generál Sir Michael Rose3.května 2007 prohlásil že: US a UK musí připustit, že jsou poraženy a (musí) zastavit beznadějnou válku v Iráku ("The US and the UK must admmit defeat and stop fighting a hopless war in Irag"). Kdyby nebyl "penzionován", bezpochyby by dnes řekl to samé o Afganistanu.

Prvního července 2010 byl talibánskou improvizovanou pozemní minou při ozbrojené "procházce" rozšrotován další voják Jejího Veličenstva. V počtu už třistadesátý. Škoda mladého života.

Poněvadž ani pod velením US Army nemohou věci v Afganistanu jít lépe než Britům, tak jak v historii moderního vedení válek bývá, prezident sesadil generála. Dědic Bushovy a Wolfowitzovy doktríny "Amerického století" (jinak snůšky věrolomností a válečných -zločinů) US Prezident Obama 24.června 2010 odvolal a "penzionoval" US Army vrchního velitele NATO vojsk v Afganistanu, tříhvězdičkového generála Stanley McChrystala, proto, že kritizoval strategii postupu proti afgánským studentům islámu, totiž Talibánu.

Neposlušnost generálů prezidentům se v americké demokracii tresce, a už od Abrahama Lincolna trestala. Naposledy byla koncovkou v roce 1951, kdy tehdy čtyřhvězdičkový generál a vítěz 2. světové války na Dálném východě, jedinečný moderní stratég Douglas MacArthur, kritizoval prezidenta USA Harry Trumana za strategii v Koreji, a byl jím sesazen.

Tak svět běží. "Dneska ctí tě za svatého, zejtra budeš sviňák..." jak poznal Karel Havlíček Borovský.

Novým velitelem nad válkami Středního východu, a specificky k tomu jak se má USA z marastu Afganistanu dostat, jmenoval president Obama čtyřhvězdičkového generála Davida Petraeuse, autora strategie "Vzedmutí" (SURGE). Nepochybuji, že když "vzedme" počet vojsk, v poměru 10 vojáků na 1 obyvatele, a počet bomb na čtvereční metr podobně, že vyhraje. Leč co bude následovat? Definitivně vzedme nenávist domorodého obyvatelstva k lidem v uniformách Západu! Co jeho "Surge" bude stát na lidských životech, materiálu a všem ostatním, se nepočítá?

Vidina afgánského nerostného bohatství, vlády nad produkcí opia, a ovládnutí nástupního prostoru pro všechno možné v oblasti se mlží.

Divíme se, že ekonomie dříve nejsilnější země hapruje? Jsme překvapeni, že dolar i libra klesá? Nejsou to žádné čáry! Válečné bůžky prostrkuje a postrkuje válečný průmysl.

Uděláme-Ii si retrospektivu a podíváme-Ii se do profesionálních žurnálů i staršího tisku, vidíme, co se děje. Idea války proti terorismu, prosazená parlamenty do státních rozpočtů, umožnila oživit modernizaci válečného potenciálu.

v lednu 2003 jsme se v Britanii dozvěděli, že se budou stavět nové mateřské letadlové lodě za částku jedna a půl miliardy liber za kus. Dodnes nejsou sice dokončeny, ale jejich cena stoupla už na tři a půl miliardy za jeden tento námořní kolos, a stoupá. Mají být dokončeny v roce 2016.

Námitkou můžeme oponovat, že Spojené království si na to vydělá. Už v roce 2003 konglomerát BAe System vyvážel za pět miliard liber šterlinků ručních zbraní ročně! Tím samozřejmě podporoval válečné konflikty všude na světě, především v zubožených státech Třetího světa, kde jsou vyhlídky na splátky v surovém materiálu a především v naftě. Ejhle, moderní humanita.

Dají si ale politici říci? Dali sluch varování před válkou v Iráku? Už 27. dubna 2004 padesát šest bývalých předních velvyslanců otevřeným dopisem varovalo Tony Blaira před důsledky nesmyslné války v Iráku. Ovšem i vojáci protestovali, jako např. letec poručík RAF Malcom Kendall-Smith. V říjnu 2005 byl odsouzen za to, že odmítl účast na ilegální válce proti Iráku.

Dodnes není uzavřen v Londýně proces "veřejného šetření" o této válce!!!

V březnu 2006 jsme se také dozvěděli, že se přes všechny závazky o "nonproliferation" nukleárních zbraní (zákaz rozšiřování nukleárního potenciálu), začala Britanie spolu s USA vyvíjet nové nukleární hlavice (RRW) pro ponorky typu Trident. Bylo/je tohle zdůvodnitelné válkou proti terorismu?

V roce 2006 Britanie začala modernizovat své námořnictvo s 5.5miliardovým programem výstavby nových torpédoborců Typu 45.

Rokem 2007 byla dokončen vývoj a výstavba nové nukleární superponorky třídy Astute, která má možnost akčního radia po celém světě a 25 let bez doplnění paliva. Je vybavena torpédo/raketami typu "Spearfish" a řiditelnými raketami voda-země "Tomahawk". Jak tohle vyřídí Talibán? To vše je proti národním partyzánům v opáncích?

V The Sunday Times 30. září 2007 jsme se dočetli, že Britové hodlají rozdrtit bleskovou akcí ("Blitz"!) Talibán, a posílají na ně tři tisíce vybraných parašutistů. Kde skončil ten jejich Blitzkrieg? Potichu - nikde.


Angličané se stále honosí moudrostí, že "se učí ze zkušeností". Za čtyřicet let práce a života mezi nimi jsem poznal, že to bohužel je jen výmluva. když jim něco nevyjde. Ale poučit se skutečně? Kdepak!. Vždyť už si v devatenáctém století v Afganistanu dosadili jim příznivého vládce. Přesto proti "válečným lordům" - Afgáncům museli vést permanentní války a teprve v minulém století - víceméně z vyčerpání sérií porážek - se vlivu nad Afganistanem vzdali. Nejnověji se nepoučili, že i mohutný SSSR byl v Afganistanu porážen a opustil území v únoru 1989. Přesto, že SSSR tam vyzbrojil osmdesáti tisícovou armádu k vlastnímu užitku. Ovšem zde nutno připomenout, že US tajné služby CIA vyzbrojily a podpořily Talibán proti Rusům.

Domýšliví se nepoučí ze zkušeností. Leč vraťme se ke zbrojení.

V roce 2008 pokračovali Britové v přestavbách svého námořního bitevního parku, jako na příklad přestavěli helikoptérovou mateřskou lod' HMS Ocean za 30milionů liber, a nejstarší mateřskou letadlovou loď Ark Royal za podobnou částku.


V únoru roku 2009 dokončili první torpédoborec (destroyer) nové série Type 45, jedna miliarda za kus, a bude jich šest. Správně bychom měli místo torpédoborec začít říkat "všeničič", poněvadž prý je schopen zničit torpéda a sestřelit nejmodernější rakety i útočná letadla všeho druhu, a není ho možné vůbec potopit. Je to prý zcela nová třída bojového plavidla. Vedle toho se staví nové křižníky (fregaty) Type 26, půl milionu liber za kus, které mají nahradit dřívější Type 23. Proč? To je také proti obyvatelům úhorů, Talibánu v sandálech vyzbrojenému stařičkými ruskými AK47 a jejich "panzerfausty" jako nejmodernějšími zbraněmi? Nebo chtějí překvapit někoho jiného? Hillary Clinton 3.6.2010 podepisuje v Polsku opět raketovou obranu. Přece jen, a kde budou radary? U nás?

K skutečným nákladům na válku v Afganistanu musíme nejnověji přičíst roboty války, kterých tam už má armáda dvanáct tisíc, a letadla bez pilotů (DRONE), asi sedm tisíc kusů. Ta, řízená z Nevady(!), se samozřejmě nemohou nepodílet na ztrátách civilního obyvatelstva. O kolik robotická válka zvedne dosavadní náklady na válku v Afganistanu, které činily v minulých letech více jak sto miliard dolarů ročně?

Velvyslanec Spojeného království pro USA Sir Christopher Meyer v listopadu 2009 kritizoval válku v Afganistanu jako "plýtvání krví a penězi" a konstatoval, že po osmi letech v Afganistanu není jasno, proč tam Britanie vůbec má své vojsko. Varoval, že snahy přestavět Afganistan jsou bezvýsledné, k ničemu.

Přesto se tam Britové zabydlují na čtyřicet let, jak navrhuje nový náčelník britské armády gen. Sir David Richards (od září 2009), po tom co byl "penzionován" další kritik války gen. Sír Richard Dannatt. Staví tam dokonce velkoopravnu, spíše továrnu, kde budou moci na místě opravovat i silně výbuchy poškozená pancéřová vozidla všeho druhu a zbraně. Továrna bude umístěna v britské největší vojenské základně "Camp Bastion" v provincii Helmand, kde je také největší spotřeba vojenského materiálu. Překonstruovávají se také některá terénní vozidla (LPPV), která mají vydržet výbuchy talibánských min. Jak prozíravé, ale kdo to má platit?

Také se rozšiřuje továrna na bojová letadla (JSF) v Samblebury (Lancashire) o sto tisíc čtverečních metrů, bratru jen za 50milionů liber (červen 2010).


Proto se nesmíme divit, že vláda musí šetřit na všech civilních projektech a nákladech. Dokonce i hráze proti vysoké vodě si budou muset občané hradit ze své kapsy. Státní rozpočet má přednosti plateb pro armádu, letectvo a námořnictvo, ale jak vysoké jsou ty skutečné náklady, se pochopitelně nikdo nedozví. To je tajné a zakamuflované zčásti do civilní výroby. Jejich evidenci a odraz cítíme ale my občané na svých peněženkách, i ztrátách na uložených penězích na stáří v bankách. Jsme prakticky okrádáni, ale ve prospěch koho? Bydlet, platit za otop, elektriku, vodu, kupovat jídlo a ošacení se musí.

Brit je tedy dlužen bankám 1.23 trilionů liber, při čemž z toho jen na kreditních kartách má debit 54.5miliard liber. A dluh stoupá. Tak alespoň uvádí seriózni The Sunday Times z 2.srpna 2009, dle zprávy Bank of England.

Londýn, 1. července 2010.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz