Jak to český Zeman natřel punkovému maskotu z TOP09


Vy, co si rvete vlasy, neustále kňučíte, obviňujete druhé, vedete nářky nad zlou kampaní protivníka a neumíte unést porážku, víte proč Zeman vyhrál? Jednoduše proto, že dostal od lidí více hlasů. Tomu se, milí pravdoláskaři, říká demokracie.


A víte, proč lidé raději volili českého Zemana, než vašeho a Kalouskova maskota ze Švýcarska? Odpověď je jednoduchá, nejsou hloupí, nenechají se tak rychle zblbnout marketingovým týmem, který odvedl skvělou práci ve prospěch svého "repujícího" dědečka s růžovým čírem na hlavě. Kdyby tento tým propagoval například zázračnou vodičku pro plešaté nebo prací prášek, tak by jistě šly na dračku.


Schwarzenbergovi pravdoláskaři se často staví do role jakési pražské elity národa, která je vzdělanější, chytřejší, zodpovědnější atd., než ti druzí. Ale právě tato "elita celebrit" se ukázala jako velice naivní, která se ve velké míře nechala "zmasírovat" jak volebním týmem, tak i provládními deníky (čest výjimkám), které jsou ovládány zahraničními vlastníky. Zatímco ti "jednodušší a hloupější" mimopražští příznivci Zemana, kteří by měli být jedodušeji zmanipulovatelní, na špek proschwarzenbergovské hysterii médiím neskočili, prostě Mladé frontě Dnes, Lidovým novinám a jiným médiím neuvěřili. Ostatně Zeman sám v televizních debatách jasně ukázal, jak je velký rozdíl mezi Zemanem, kterého nám barvila média a Zemanem skutečným.


Nebyli to voliči Zemana, ale voliči "punkerového" knížete na plackách, kteří se nechali volebním týmem a novináři vést jak ovce. Dnes, kdy je o prezidentovi rozhodnuto, tato "pravdoláskářská elita národa" a tzv. celebrity i další příznivci Schwarzenberga jasně na internetu i v reálném životě ukazují národu, jak na tom vlastně s tou láskou, pravdou a demokracií jsou. Před týdnem někdo posprejoval plot poslance Jandáka, který se netajil volbou Zemana nápisem zrádce a rudou hvězdou. Další vandal posprejoval plot domu patřící sousedům Miloše Zemana. A tak jsem si vzpomněl na řidiče Smetanu, který počmáral pár plakátů, škodu uhradil a stejně se dostal do kriminálu.


Nedávno jsem četl velmi dobře napsaný článek blogera Františka Matějky s názvem "Gratuluji MF Dnes, iDnes, Komárkovi, ČT i umělcům ke zvolení Zemana". Má hodně pravdy, mediální masáž na podporu Schwarzenberga mi hodně připomínala komunistický tisk před sjezdem KSČ. Také se na nebohé občany valil proud zkreslených informací s velkou podporou pražských herců, umělců, zasloužilých pracovníků a údernických brigád. A běda tomu, kdyby někdo jako Dejdar nesouhlasil! Tyto volby ukázaly některé novináře v pravém světle. Jejich profesionalita a řeči o demokracii skončily u toho, že demokracie je pouze to, co je ve shodě s jejich názorem a názorem jejich chlebodárců. Naštěstí většinu lidí toto mediální vymývání mozků, překrucování faktů a zvýhodňování pouze jednoho z kandidátů nakrklo, a volili tak, jak volili.


Média ráda o sobě píší, jaký mají vliv na veřejné mínění a moc, v tomto případě ale podcenila mentalitu a inteligenci českého voliče, který je každodenní mediální masáží už natolik otrkaný, že novinářům hned tak něco nezbaští. Tyto volby jasně ukázaly, kam která média patří a komu lokajsky slouží. Nebudu skákat po břiše poražených, ale jednu škodolibou radost jsem si neodpustil - to, když jsem si v německém tisku přečetl ufňukané a ne příliš Čechům nakloněné reakce přítele Schwarzenberga - Bernda Posselta.


Kde nám mimo jiné tento "velký přítel" českého lidu na dálku vzkazuje, že nemusíme mít strach před sudetskými Němci a že máme vstřícně otevřít okna a vyvětrat. "A to my si zase, pane Posselte, umíme vyvětrat a když je třeba, tak nejen to. A co se týče vašeho vzkazu nám Čechům, abychom se sudetských Němců nebáli, tak buďte bez obav, ty doby se už nevrátí, protože prezident Klaus i nastupující prezident Zeman nejsou žádné spící loutky, které by si nedokázaly ohlídat Benešovy dekrety i další stupňující se požadavky."


Tyto první přímé volby ale odhalily ještě další věc, a sice kdo vlastně volil toho "nenáviděného" Zemana. Byl jsem hodně překvapen veřejnou podporou Miloše Zemana prezidentem Václavem Klausem a jeho rodinných příslušníků. Miloše Zemana volili komunisté, sociální demokraté, Zavadilovy odbory ale i lidé, kteří se považují za skalní pravičáky a denně se hlásí k autentické pravici. Proč? Dle mého názoru proto, že byť jsou politicky na jiné straně kurtu, tak jsou hlavně vlastenci, kteří svým postojem dali jasně najevo, že jsou především Češi! Dovolím si tvrdit, že bez podpory pravice by se nestal Miloš Zeman prezidentem. Když jde do tuhého, tak musí jít ideologie bokem a lidé se musí semknout a tohle mnoho pravicově uvažujících Čechů dokázalo. Tito lidé, kteří dokázali překročit svůj stín, si rozhodně respekt a úctu zaslouží.


Ať je Miloš Zeman jakýkoli, ale lidé si ho demokraticky zvolili legitimním prezidentem a jako (budoucí) prezident naší země si zaslouží respekt a úctu, které k prezidentskému úřadu patří.


Miloš Zeman v minulosti už několikrát dokázal, že má pro strach uděláno a "pro ránu" nejde daleko. Ale jeho největší nepřítel, se kterým bude svádět každodenní boj, je jeho vlastní ego a to porazit bývá ze všeho nejtěžší.

Doplnění článku dne 30.1.2013, přišlo e-mailem


Zahraničně politické postoje Miloše Zemana


jsou dlouhodobě v zásadě konzistentní a předvídatelné. Z pozice evropské demokratické levice se s některými lze ztotožnit, s jinými jen těžko. Z pohledu zahraniční politiky byl však Miloš Zeman v prezidentském finále nepochybně lepším řešením. Karel Schwarzenberg jako ministr zahraničních věcí totiž českým národním zájmům většinou škodí.


Evropská unie a USA

Zemanův eurofederalismus bude znamenat zásadní změnu ve vedení státu oproti éře Václava Klause známého svým euroskepticismem. Brusel tedy logicky Zemanovo zvolení přivítal. Naše země na každý pád přestane být vnímána jako evropský „enfant terrible“ EU.


Na eurofederalistické platformě se Zeman shoduje s ČSSD a TOP 09. Vstřícnost a realismus vůči EU jasně vyznává také strana LEV 21. S odchodem Nečasovy vlády nepochybně zanikne rovněž podivná osa Praha-Londýn, která není pro Česko žádným přínosem.


Strana LEV 21 dává předost tomu, aby Česká republika koordinovala postup uvnitř EU se zeměmi Visegrádské čtyřky a menšími státy EU podobných zájmů.

Demokratický prezident Barack Obama si bude nepochybně lépe rozumět s levostředově zaměřeným Milošem Zemanem než s konzervativním V. Klausem a po G. Bushovi ml. povzdychávající ultrapravicovou vládou P. Nečase. Na konstantě transatlantické vazby se jistě oproti éře V. Klause nezmění nic.


Rusko, Čína a obecně země BRICS

Bylo by vhodné, aby v této oblasti Miloš Zeman plně navázal na éru premiérství Jiřího Paroubka, a na zahraniční cesty s sebou bral i české podnikatele a umožnil jejich uplatnění na trzích na východ a na jih od naší země. Zeman na rozdíl od K. Schwarzenberga nenahlíží na Rusko ani Čínu s ideologickou předpojatostí a prizmatem studenoválečných schémat, a to je užitečný postoj.


V Moskvě Zemanovo zvolení přivítali, protože vytvoří předpoklady pro řešení přátelských a vzájemně prospěšných česko-ruských vztahů. Zeman prohlásil, že jako hlava státu by nepřijal tibetského dalajlámu.


Zeman – na rozdíl od ministra zahraničí Schwarzenberga, který zrušil mj. ambasádu ve Venezuele a orientuje se pouze na EU a USA – si také uvědomuje potenciál a rostoucí význam zemí Latinské Ameriky, Afriky a Asie a bude se snažit prosadit ČR i na těchto perspektivních trzích.


Současná jednostranná obchodní orientace na trhy EU a ignorování nových ekonomických velmocí (BRICS) a dále rychle se rozvíjejících a rostoucích v rozvojových zemích je za současné krize eurozóny pro českou ekonomiku škodlivá.


Izrael a arabské státy

Co se týká afinity k Izraeli, těžko říci, který z obou finalistů boje o Hrad je více proizraelský. V Tel Avivu by byli jistě spokojeni se Schwarzenbergem, Zemanem i nepostoupivším Fischerem. Zeman je však z těchto tří politiků nejproizraelštější. Jásira Arafata svého času přirovnal k Adolfu Hitlerovi, přeje si vstup Izraele do NATO, Nečasovu vládu pochválil za to, že v OSN hlasovala proti Palestině, íránského prezidenta Ahmadínežáda označuje za blázna a proti mysli mu nebyl ani preventivní útok na tuto zemi.


V minulosti podpořil americkou invazi do Iráku, ale naopak odmítl uznání nezávislosti Kosova, které považuje za teroristický stát.


Zemanovy islamofobní výroky mohou zhoršit – pokud v nich bude pokračovat – vztahy ČR s arabskými a muslimskými zeměmi a také učinit Prahu možným terčem teroristických útoků radikálních islamistů.


Závěr

Z výše uvedených faktů vyplývá, že prezident Miloš Zeman bude v zahraniční politice nejen pragmatický a racionální, ale bude zastávat i militantní až extrémní postoje. Je třeba podotknout, že stane-li se po volbách ministrem zahraničí zástupce levice, již nebude hrozit takové riziko dvoj- až trojhlasnosti české zahraniční politiky (Pražský hrad, Strakova akademie, Černínský palác), jako je tomu nyní.

Ondřej Kosina, zahraničněpolitický analytik LEV 2


Stanovisko Spojenectví práce a solidarity (SPaS) k výsledku prezidentské volby

SPaS vítá zvolení Miloše Zemana za prezidenta v souladu s potřebami většiny občanů České republiky a chápe tuto volbu jako vítězství levicových sil. Hodnotíme kladně vysoký zájem občanů o první přímou volbu a konstatujeme, že takto vzniklá legitimita nově zvoleného prezidenta je vysoká.


SpaS považuje za nezbytné zdůraznit, že se během kampaně přímé volby vyjevila významná úloha všech médií. Jejich postoje, a to včetně médií veřejnoprávních, nelze v žádném případě popsat jako vyvážené a objektivní. Většina médií od počátku jasně stranila Karlu Schwarzenbergovi. To musí levici vést k silnému zamyšlení nad efektivitou a smysluplností přímé volby obecně, i nad posílením mediálního vlivu levice.


SpaS dále připomíná, že česká levice nevolila zcela jednotně. Pro její část je Miloš Zeman kontroverzní politik kvůli vypjatému nacionalismu, kontroverznímu postoji vůči menšinám, zvláště Romům a muslimům, či kvůli podpoře konceptu preventivní války v rozporu s mezinárodním právem. Někteří příslušníci levice proto nešli volit a jiní si dokonce naivně mysleli, že první místopředseda asociální pravicové vlády je menším zlem jen proto, že nebude mít sílu či chuť do čehokoliv zasahovat.


SPaS se z těchto důvodů domnívá, že by měl Miloš Zeman využít svých zkušeností jak k nápravě těchto vztahů na levici, tak být pochopitelně prezidentem všech občanů. Domníváme se, že sílu a podporu bude moci čerpat především ze sjednocené levice a z diskutující občanské společnosti.


SPaS s uspokojením konstatuje, že se Miloš Zeman již v prvních okamžicích po zvolení vymezil proti Nečasově vládě s cílem zastavit její působení, a tím i totální demontáž sociálního státu. SPaS chce spolu s občanskou veřejností přispět k tomu, aby po červnu 2014 mohl prezident Miloš Zeman účinně spolupracovat s levicovou vládou.

Mluvčí SpaS:

Ilona Švihlíková, Jan Kavan, Milan Neubert, 29. ledna 2013


Pozn. red.:

Zásadně nesouhlasíme s tvrzením, že „ M. Zeman je kontroverzní politik kvůli vypjatému nacionalismu, kontroverznímu postoji vůči menšinám.“

V situaci, kdy ministr zahraničních věcí, Karel Schwarzenberg, již delší dobu mluví o vyhnání tzv. sudetských Němců, o uplatňování kolektivní viny vůči nim, o zločinech, kterých se naši předkové dopustili při vyhánění, o tom, co jsme vyhnaným ukradli, o tom, že by Beneš patřil před haagský tribunál, a nade vše, když německé novinářce, již v roce 2011, německy řekl, že je Böhme, nikoliv Čech, bylo vystoupení M. Zemana zcela na místě. Věříme, že celá řada českých politiků smýšlí stejně tak jako M. Zeman, nebo podobně, ale bohužel zřejmě jim chybí dostatek politické odvahy.

To již ani nemluvíme o tom, že K. Schwarzenberg je předsedou TOP09, která je nejpravicovější stranou ve vládě, a jejíž ministři, Drábek, Heger a Kalousek, jsou odpovědní za řadu asociálních opatření, které postihly miliony našich spoluobčanů.

Je nám líto, že mluvčí SPaS nijak dosud nekomentovali samostatným prohlášením, alespoň nám to není známo, dosavadní útoky proti českým národním a státním zájmům, proti neustálým pokusům o falšování nejen našich dějin, zvláště pak, že o funkci prezidenta ČR se uchází kandidát, který se nepovažuje za Čecha nadto nese spoluodpovědnost za uvedená devastující asociální opatření.

Doufejme, že mluvčí SpaSu tento nedostatek vbrzku napraví.


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz