Jak okrást chudého

V odpovědi na tuto otázku je mistrem Evropská unie. Ona rozděluje dotace podle pravidla hry „vařila myšička kašičku“ - tomu dává, tomu nic, tamten navrací, jinému nepřispěje, (když vypěstuje nadměrně velká jablka), někoho nepustí za výdělkem, a je-li třeba, oloupí chudého. Konkrétně: vzpomeňme, jak nás v Británii odmítali zaměstnat. V Doveru nechali pocestného otevřít i příruční tašku – vida, nalézal se v ní slovník, zalistovali, a bylo-li náhodou některé slovo zvýrazněno, třebas zedník, již nikomu nevymluvil, že jde hledat práci za Kanál. Němci a Rakušané si nás neoblibovali vůbec, leda v případě, že se někdo nabídl na nedostatkové řemeslo „na černo“. A najednou přicházejí německé firmy, které u nás rovnou vybírají nejhledanější rozinky. Tentokrát mezi nimi kraluje medicína, neboť lékařů je nejspíše všude ve světě nedostatek. Dlouhých 12 let zrají, než jsou z nich skuteční znalci, jejich studia jsou navíc drahá, i Karlova Univerzita je nákladná. A tak její absolventi se stali rozinkami, vybraní kandidáti mají cenu zlata. Evropská unie, která nám jindy nepřeje, na zeleninu a ovoce nepřidává, na druhé straně hotové finance nepříliš férovým způsobem přerozděluje.

Ale začínají se pořádat „odvodové manévry“ v bílém v Čechách. Bude to v říjnu, Němci pořádají rovnou veletrh či velenábor, jehož se účastní 31 renomovaných klinik z Německa, a příležitost si nenechala ujít ani klinika rakouská. Nejsilnější kartou jsou ovšem mzdy lékařů – zatímco Češi uvádějí v jedné z posledních tabulek měsíční plat ve výši 42.200 korun, v Německu pobírají rovnou dvojnásobek, tedy 99.400 korun českých. Tam si bohatší klientela dobrého lékaře zaplatí, zatímco český lékař má chudé zákazníky, je nucen pracovat „od vidíš do nevidíš“, je vesměs okrádán zdravotními pojišťovnami, vládní machři si jej neváží, a tak není divu, když si mnozí finančně vypomáhají prostě tím, že jdou od promoce rovnou do poslanecké lavice, dokonce na radnici, nebo i do ministerských křesel. Kdyby chodili do práce ve stylovém bílém, měli bychom prostě v politice „nasněženo“. Skoro bych doporučoval, aby se na medicíně vychovávali i v rétorice. Ti, jimž je daný obor osobně dražší, jdou pak do ciziny, nehledě ke zmíněným platům.

Tito vysoce kvalifikovaní turisté založili dokonce iniciativu „Děkujeme, odcházíme“. Jak se chlubí, máme podporu zhruba 15 stovek lékařů, přičemž již teď u nás schází 700 lékařů. V dřívějších letech se hovořilo o tom, že ročně odcestuje zhruba 250 lékařů, tedy skoro polovina všech absolventů. Statistika alespoň uvádí, že roku 2003 opustilo fakultu 874 doktorů, roku 2007 ještě méně, 795. Co se odchodů na Západ týče, za prvních 8 měsíců roku 2010 vystavila Česká lékařská komora 377 certifikátů pro práci v zahraničí, tedy mnohem více než loni (kdy bylo vydáno 377 certifikátů). Inu členové iniciativy Děkujeme, odcházíme, mají jen jediný argument. Peníze. „Nástupní plat našeho lékaře ve státní nemocnici činí 14 tisíc korun“, tedy tolik jako prodavačka, pokladní či kuchař. Po 32 letech praxe, jak uvádějí ti, kdož poděkovali a balí zavazadla, je to asi 23 tisíc čistého měsíčně.

Takže zbývá „Jobova zvěst“ – tedy „Job veletrh Lékařství a zdraví“, který proběhne ve Slovanském domě v Praze v posledních dnech října (29. a 30.10.2010). Mladá generace tuto příležitost vítá – ne proto, že by nacházela šanci v Německu a Rakousku. O naše lékaře stojí i Britové, Francouzi i Spojené státy.Nyní v říjnu se však dozvědí, že se nevyžaduje ani perfektní znalost němčiny či angličtiny, to všechno lze během kursů zušlechtit. Vstupné na veletrh bude zdarma, denně se budou slosovávat zajímavé ceny – inu na rozdíl od ministra zdravotnictví vycházejí zájemcům vstříc i cizí verbíři, a co se našich ministrů týče, o jejich mají o vlastní zdraví postaráno, neboť jak víme, ve vládních stranách jsou zaměstnáni i psychiatři, a rektoskopii naši politici provádějí vzájemně.

Ti, kteří odejdou do Němec, jdou za jistými penězi : lékař bez atestace pobírá 3662 eur, tedy 92 tisíc korun, po atestaci 7000 eur čili 175 tisíc korun, k nimž by se dostal nanejvýš jako generální ředitel ČEZu nebo prezident republiky. A co zajímá nás? Inu krize medicíny, která propuká nedostatkem lékařů. Také jejich pracovní zátěží, ubohými příjmy, arogancí moci, existenční nejistotou, která hrozí privatizací zdravotnických zařízení. Krom toho padá všechno, co donedávna fungovalo, mimo jiné slušné postgraduální vzdělávání, a navíc, jak jsme viděli, je usnadněna migrace po vstupu do Evropské unie. Navíc nám lékaři stárnou, nemocnice jsou samovolně nebo svévolně devastovány, a tuší, že se již dávno pracuje na záboru nemocnice na Karlově – vždyť málokde seženou developeři tak atraktivní prostor jako na Karlově náměstí. Čtvrtina promujících lékařů odchází, buď do politiky nebo za hranice.

A oč přicházíme? Výchova kvalifikovaného lékaře trvá 12 let. V penězích jde o mnoho set tisíc korun. A průměrný věk dnešních lékařů? Internistů přes 42 let, chirurgům je víc než 45 (45,3), gynekologům a porodníkům skoro 47 (46,8) a praktickým lékařům přes 52 roků. (To je stav z roku 2006, přičemž od té doby uplynuly další čtyři roky). Takže jaký div, že s hasiči, policisty a nějakým vojákem nebo státním úředníkem naposledy protestovali i lékaři. Mít tu moc, jak se říkává, potrestal bych všechny velikány, kteří o našem zdraví rozhodují a vegetují z peněz, které jsme my starší nastřádali. Posadil bych je chutě do zubařského křesla a svěřil je do péče stomatologa s vrtačkou v třesoucí se ruce. Alespoň na okamžik by se mi snad ulevilo.

Fr. Kříž


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz