Jak média manipulují s veřejným míněním ve prospěch změny režimu v Sýrii

Podezřelý „masakr v Houla“

Patrick Henningsen

Pokud stále potřebujete akademickou konzultaci ohledně toho, jak přesně jsou oficiální média schopna vytvářet zcela umělý veřejný konsenzus na podporu projektů zahraničních intervencí, stačí, když se podíváte na nebezpečnou fiktivní báchorku, se kterou nyní přišly ohledně Sýrie.


V sobotu a v neděli ráno téměř všechna velká korporátní oficiální noviny a televizní stanice v severní Americe a v Evropě přišly s titulky typu „Masakr dětí, kdy syrské jednotky zaútočily na vzbouřence“, kdy tak poskytují milionům čtenářů a diváků falešný dojem, že to byly syrské vládní jednotky – a nikoliv západem podporované teroristické skupiny – kdo spáchal masakr dětí a dalších – i když skutečný pachatel těchto útoků nebyl zatím určen, což je fakt, který byl zmíněn jen krátce v pozdějších zprávách těchto médií.


Jeden z nejprodávanějších britských týdeníků a nejčtenějších internetových časopisů mediální skupiny Guardian, Observer, s takovým titulkem přišel – vyplývalo z něj, že masakr v Houla spáchala syrská vláda. To bylo použito k formování veřejného mínění v Evropě, a později pro formování reality na severoamerickém trhu.


Korporátní žurnalismus: Umění podvodu

Není třeba génia, aby bylo možné tuto houževnatou snahu převzít vládu nad Sýrií prohlédnout, ale protože se nepoučili z Libye, podlehne tomu spousta těžce pracujících a vzdělaných lidí na západě opět.


Cui bono? Komu prospěje… masakr dalších civilistů? Evidentně ne syrské vládě. Ale západem podporovaným teroristickým skupinám, které pracují n destabilizaci země nyní již přes rok, ty z toho mají prospěch zřetelně.


Kdo by mohl být hlavním podezřelým u tohoto posledního masakru? A co západem podporovaní teroristé v Sýrii – stejné teroristické skupiny se přiznaly k bombové kampani, ve které zabili nevinné lidi v Sýrii, před pouhými několika týdny.


Důležité je zde také dodat, že poslední masakr dětí v Sýrii byl podle zpráv proveden „noži“ – což jakémukoliv inteligentnímu čtenáři nezní jako vládní útok.


Ani na chvilku nepodceňujte, jak klíčová západní korporátní média jsou v prosazování agendy globální destabilizace:


Jak jsme viděli v Sýrii a Libyi již dříve, i tento údajný masakr je založen zcela na nepodložených důkazech, v tomto případě na videu na Youtube:


Videa nahraná na internet, která jsou údajně z Houla, ukazují spoustu mrtvých a silně znetvořených nemluvňat. Místní obyvatelé říkají, že některé oběti byly zabity noži, zatímco mnoho dalších zemřelo po 18 hodinách nepřetržitého bombardování, po kterém zůstaly budovy v troskách a zničené domy ve velké obytné oblasti poblíž centra města.“


Původ těchto „videí na Youtube“ je stále neznámý, ale mediální mašinérie a jistí představitelé OSN je již uvedli jako „důkaz“. Také si povšimněte, že na videích na Youtube hlavy některých dětí vypadají jako prostřelené z blízka, ale to nezabránilo jistým „pozorovatelům OSN“, aby obvinili ze zabití dětí syrskou vládu za použití tankových granátů.


Základní metody oficiálních médií

Abyste zformovali konsenzuální realitu, musíte nejdříve zasadit událost do rámce. Zde historka začíná tím, že je syrská vláda obviňována měkce…


Křehký mírový proces v Sýrii v troskách, poté, o čem se tvrdilo, že je režimem podpořený masakr…“


a pak přistoupíte k pečlivému pojištění se, tak říkajíc, ale odsunete to hlouběji do článku:


Generálmajor Robert Mood, šéf týmu OSN v Sýrii, útok, který začal v pátek v poledne, odsoudil jako „nevybíravý a neodpustitelný“, ale neřekl, kdo je na vině.“


Všimněte si, jak samotný článek jasně uvádí, že osoby zodpovědné za masakr jsou zatím neznámé, ale Observer již přišel se závěrem v titulku a na začátky historky, aby připravil na předem daný závěr. Tento závěr je čirou náhodou přesně v souladu s cílem zahraniční politiky Washingtonu a Londýna – změna režimu v Sýrii.


Dělejte si poznámky. Protože tak se to dělá, neustále dokola – další jasný příklad, jak velká média mohou účinně řídit realitu požadovaným směrem, a je to důvod, proč je tolik milionů konzumentů veřejných médií chybně informováno a desinformováno, což nakonec vede k marginálnímu veřejnému souhlasu s intervencionistickými cíly zahraniční politiky Washingtonu, Londýna a Tel Avivu.


Několik hodin poté, co tato historika obíhala v časové zóně GMT, se proklestila cestu od zóny EST, kdy míč převzaly New York Times a koply ho dál. Zde je historka dále zdokonalována, aby zapadala do politického cíle změny režimu, zformovala realitu v severoamerickém sektoru, a přišlo se s tvrzením:


Ve vesnici v centrální Sýrii bylo zabito přes 90 lidí, včetně nejméně 32 dětí mladších 10 let, řekli vrcholoví představitelé OSN v sobotu a obvinili tamní vládu z „nevybíravého“ bombardování civilních čtvrtí.“


Na podporu tohoto médii stvořeného rozsudku nejsou uvedeny žádné skutečné podrobnosti, pouze to, že „prohlášení OSN uvedlo, že pozorovatelé potvrdili, že „dělostřelecké a tankové granáty byly odpáleny na obytnou čtvrť“.“


A nakonec se do toho vkládá Washington Post se svým pokusem zatlačit na Rusko a Čínu, kdy to završil dnešním umělým verdiktem v titulku „Rada bezpečnosti OSN viní z masakru civilistů syrskou vládu“ a tvrdí:


Rada bezpečnosti OSN v neděli obvinila syrskou vládu z většiny úmrtí v masakru 116 civilistů ve vesnici Houla a vydala jednohlasné prohlášení odsuzující tyto vraždy, které bylo podpořeno věrnými spojenci Sýrie Ruskem a Čínou.“


Krátce poté Ban Ki-moon z OSN a charita Save the Children přišli se svojí troškou do mlýna ve formě pečlivě vypracovaných prohlášení, ale prohlášení, která jsou očividně namířená proti Assadově syrské vládě, a ne proti státům Zálivu, Washingtonem a Londýnem podporovaným teroristickým gangům, které v současné době operují v Sýrii zcela na základě pověření západu, i když neoficiálního, a útočí také ze svých NATO schválených základen na jihu Turecka. Realita je dále formována londýnským Observer a dalšími, oficiálním „mezinárodním pobouřením“:


Mezinárodní společenství se ve svém odsouzení sjednotilo. Generální tajemník OSN Ban Ki-moon řekl, že toto zabíjení bylo „flagrantním porušením mezinárodního práva“, zatímco Bílý dům označil násilné akce za „nevýslovnou a nelidskou brutalitu“. Šéf Arabské ligy Nabil Elaraby řekl, že zabíjení bylo „strašlivým zločinem“ a vyzval OSN k akci.


Výkonný ředitel Save the Children Justin Forsyth výzvu k intervenci zopakoval. Řekl: „Toto nevybíravé zabíjení musí nyní přestat, svět nemůže sedět a umožňovat, aby se to dělo. Děti v tomto konfliktu trpí strašně.“


Dokonce i BBC zašla tak daleko, že zveřejnila 9 let staré fotografie z Iráku a vydávala je za fotografie z posledního masakru dětí v Sýrii. Všechna ostatní média v Británii by za tento propagandistický kousek přišla o licenci. Proč tedy, tváří v tvář takové odpudivé manipulaci, stále tolik lidí věří verzi reality oficiálních médií v zemích jako Sýrie?


Ale blíže k realitě je toto:


Západem podporovaní teroristé, z nichž jsou mnozí z al-Káidy, přicházející většinou zpoza hranic Sýrie, rozdmýchávají občanskou válku a provádí řady útoků na pozorovatele OSN a civilisty, aby potvrdili západem preferovanou báchorku, že „Assad musí odejít“.


Západní čtenáři by si neměli dělat iluze – vaši vládní činitelé vraždění na místech jako Sýrie schvalují a vaše korporátní média jsou používána pro svalování viny na politické nepřátele západu v regionu – a proto ovlivňují západní veřejné mínění, aby podpořilo změnu režimu.


Po více než roce zasahování prostřednictvím jeho vlastních oblíbených teroristických loutkových bojůvek a dodávání zbraní do Sýrie – zbraní, které se nepochybně dostanou do rukou Západem podporovaných tamních skupin al-Káidy, západ ve svržení Assadovy vlády a v dosazení nového loutkového režimu přesto neuspěl, jak se mu to podařilo za použití vojenské síly NATO v Libyi vloni na podzim. Ale manažeři západního projektu, jako Hitlary Clinton a William Hague, to nevzdali, a pokud je jejich korporátním médiím umožněno určovat jejich verzi reality v Sýrii, nakonec svoji „humanitární intervenci“ dostanou a země bude pomalu ničena zevnitř. Pak dojde ke změně režimu.


Tak jednoduché to je.


Syřané jsou ti, kdo nakonec prohraje, pokud Washington, Londýn, Tel Aviv a státy Zálivu uspějí ve zničení této země, jak udělaly v Libyi a Iráku.


Až to bude uděláno, pak přejdou k destabilizaci Libanonu, aby sesadily a neutralizovaly Hizballah.


Pak budou dveře na Irán otevřené dokořán.


A máte tu skutečnou třetí světovou válku.

Phony ‘Houla Massacre’: How Media Manipulates Public Opinion For Regime Change in Syria vyšel 28. května na infowars.com. Překlad Zvědavec, 30.5.2012

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz