Jak je to s verbováním mladých Rusů do oddílů Novoruska?


V Rusku existují stovky, pravděpodobně však tisíce tzv. nestátních organizací. Zaměstnávají desítky tisíc lidí. Jejich rozpočty v některých případech jsou značné, dosahují i miliony dolarů. Jistě však nelze říci, že všechny získávají peníze na svou činnost jen od cizích mocností. Takto paušalizovat nejde. Ale je možné tvrdit, že takových je zřejmě velká většina. Proto jsou povinné se u příslušných ruských organizací registrovat jako agenti cizích mocností.


Již dávno platí, že ten, kdo cizí chléb jí, písničku svého pána musí zpívat. A to platí i pro ruské nestátní organizace (NGO). A pokud např. Matky petrohradských vojáků patří mezi vydržované nestátní organizace, musí také občas vypustit nějaké tvrzení, jež je municí pro protiruskou propagandu. A ta funguje, alespoň na první pohled, pružně a a účinně na Západě, nikoliv však v Rusku, kde své Pappenheimské znají. Vnitřní působení nestátních organizací zde je sice také důležité, zvláště za určité vnitřní společenské situace, pokud by byla labilní, ale vnější rozměr aktivit NGO je zvláště velmi oceňován a také honorován.


Je jistě možné, že k tlakovému jednání na nejen jednotlivé ruské vojáky došlo. Je však důležité vědět i další fakt, kdo je verboval. Byl to nějaký státní či polostátní subjekt nebo některá soukromá organizace, která ze získávání dobrovolníků do Novoruska má profit? Tímto způsobem funguje na Západě celá řada organizací, které již dlouhá léta a po tisících získává vojáky-žoldnéře na nejrůznější místa krvavých konflikt. Existuje i americká nestátní organizace, jež svým zákazníkům dodává i bývalé vysoké důstojníky a generály americké armády. Samozřejmě za velký peníz.


Ale buďme v současnosti! I na straně ukrajinské armády bojují různí dobrovolníci, z Polska, USA, například. Bijí jejich matky do bubnů, aby to sdělovaly světu? Nikoliv! Tato fakta jsou pro média již málo zajímavá. Je to tak, sdělovala o tom ví, a bude to tak. Ale pokud jde o druhou stranu, tu, jíž připravujeme k tomu, aby se stala obecným nepřítelem, pak i vše to, co je na straně Západu normální, se stane ohavností, zločinem, který volá po potrestání. Hodný taťka Západ, trestá neposlušný Východ tak dlouho, dokud sám neklesne na kolena. Když se to povedlo se Srby, uvažují mudrci, povede se to i s Rusy. Ale i Srbsko dalo hodně práce, než se ohnulo. Rusi však nesrazí. Budou-li se o to pokoušet, sami dostanou lekci, na níž budou dlouho vzpomínat.


Z výše uvedeného hodnoťme různá sdělení, prohlášení, podněty ruských NGO a budeme blíže k pravdě. Mějme však srdce otevřené pro žal a bolest matek, jejichž synové se jako žoldnéři nechali získat pro bojové akce. Litujme i jejich životů, pokud se nevrátí domů, byť zabíjeli druhé pro peníze. Samozřejmě, že jen jejich oběti si zaslouží naši hlubokou úctu a věčnou vzpomínku. Ti, co bojují, aby ochránili své rodiny, své blízké, své domovy a vlast jsou hrdiny dneška, jsou neporazitelní a nezapomenutelní.

J. Skalský

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz