Jak také ČT přepisuje dějiny


V nedávných dnech na kanálu ČT jsme se mohli dozvědět od mladého fandy přes vojenskou historii, že není vůbec pravda, že čeští vojáci v první světové válce byli zbabělci, kteří nechtěli bojovat za Rakousko-Uhersko. A dozvěděli jsme se i něco o hrobech, kde ti stateční vojáci, padlí v boji za císaře pána, odpočívají. Pravda nebyl to dlouhý vstup, jistě nemohlo se toho říci více. Stačilo však jen několik vět, aby vše bylo uveden na pravou míru. To zřejmě však pan redaktor, žijící z českých peněz, asi nechtěl. Pryč od historické pravdy je bojové heslo ČT.


Jak to bylo ve skutečnosti? T.G.Masaryk, ještě než odjel do zahraničí, aby zahájil protihabsburský odboj, se informoval u svých vysoce postavených vídeňských známých, jako jsou výhledy pro Čechy po vítězné válce. Dozvěděl se surovou pravdu. Češi měli být zbaveni všech svých práv, které si za poslední desetiletí vydobyli na Habsburcích. Jejich germanizace měla proběhnou rychle. Protislovanský trend, která vítězná říše v poválečné době měla nastoupit, se týkal i všech dalších Slovanů. Německý národ měl být tím panujícím a deptaní Slované kmány.


A to rozhodlo. Masaryk šel do odboje. Postupně získal pro myšlenku samostatného československého státu další spolupracovníky, zejména dr. E. Beneše, M.R. Štefánka a další. Naši vojáci nastupovali do války, jejímž cílem bylo zničit Srbsko, aby nepřekáželo imperiálním zájmům Habsburků a vítězně vkročit do Ruska, s velkou nechutí. Většina již od počátku bojů byla naladěna proti „žaláři národů“, za nějž bylo Rakousko-Uhersko považováno. Situace Slováků v maďarské části říše byla ještě horší. Tam již se vší surovostí probíhala jejich hungarizace. Jeden z představitelů maďarské říše se veřejně vyjádřil, že Slovák není člověk. Slovenský národ pomalu umíral. Neměl své školy, neměl vlastní inteligenci. V některých školských zařízeních trestali studenty, když promluvili svým rodným jazykem – slovenštinou. Spojenec Rakousko-Uherska, Německo, snilo o světovládě. Ve světě měl být pánem Germán. A za to měli naši vojáci bojovat a umírat?


Na srbské frontě, hned na počátku války, přecházeli naši vojáci k Srbům. Věděli proč. Byla to zbabělost nestřílet na Srby a vzdát se jim? Nikoliv, bylo to hrdinství! Pokud by se našim vojákům přechod nepovedl, byla za to kulka nebo provaz. Ještě ve větších počtech přecházely naše celé jednotky k Rusům. Připravovali se na to již cestou na frontu. Zpívali si: „Červený šátečku kolem se toč, kolem se toč! Jedeme na Rusa nevíme proč, nevíme proč!“ Císař pán dal vyškrtnou ze svazků armády jeden celý český pluk za zbabělost před nepřítelem.


Jak válka pokračovala, tak i vojenská represe rostla. V Srbsku rakousko-maďarští hrdinové vítězili v „boji“ proti civilnímu obyvatelstvu. Kdo projevil z nich odpor, visel na šibenici.

V Čechách pomalu vládl hlad. Nebylo co jíst. Od nás se však odvážela pšenice a další potraviny do Rakouska. Císařské tribunály posílali naše lidi nejen do kriminálů, ale také na šibenice. Za to měli naši vojáci bojovat?


Tím, že naši vojáci se vzdali Srbům a Rusům, jejich cesta nekončila, ale začínala. Vytvářeli postupně samostatné československé jednotky v zahraničí, v Srbsku, Rusku, Francii a Itálii. Naši legionáři bojovali jako lvi. Věděli, že se nesmí dostat do zajetí. Tam je čekala rakouská kulka nebo provaz. Za zradu císaře pána. Nebylo to však naopak? Pan císař nejen zradil náš národ, ale ještě ho trápil hlady, posílal na smrt a připravoval s pomocí vojenských pánů jeho záhubu.


Celý svět mluvil s úctou o výkonech našich legionářů. A to celá léta. Své místo v dějinách si vybojovali. Svým hrdinstvím vstoupili do dějin. To vše by měla „naše“ televize vědět a nám říkat. Nedělá to a dokonce nechává promlouvat málo znalé. Jak je to ostudné, nízké a podlé. Hroby našich legionářů leží na různých místech světa. Vybojovali nám svobodu. I tzv. ČT by se měla sklonit před velikostí jejich obětí. Pokud to páni redaktoři nedokáží, bylo by lepší, kdyby už konečně odešli, a to i se svým slavným vedením a Radou ČT. Neplatíme si je pro to, aby nám neříkali pravdu nebo dokonce lhali a pomlouvali naše hrdiny.

Dr. O. Tuleškov




Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz