Globalizace zvláštních jednotek

Manlio Dinucci

Zvláštní jednotky byly určeny jako vojenský prostředek k vedení nekonvenčních válečných operací, především k vyvolávání nepokojů a k vraždění politických oponentů. Washington je již tajně použil v 78 zemích, zatímco samotnou existenci jejich misí popíral, ačkoliv jejich rozpočet přesahuje 10 miliard dolarů ročně. Globalizace těchto sil by měla umožnit rozšířit neviditelnou diktaturu.


Nehoda občas umožňuje odhalení „tajné války“. To se stalo v Jemenu, kde v Sana’a příslušník amerických zvláštních jednotek a CIA zastřelil dva muže. Podle oficiální verze to byli prostě teroristé Al-Kajdy, které chtěli odstranit. Tento incident vyvolal vlnu protestů proti vládě, která již byla obviňována, protože umožňuje bezpilotním letounům CIA, startujícím ze saudské základny, působit v Jemenu.


Pentagon potvrdil New York Times, že zintensivnil akce svých zvláštních jednotek v Jemenu. Jemen je velmi důležitá země kvůli své strategické poloze v úžině Bab el-Mandeb, mezi Indickým oceánem a Rudým mořem, kudy vedou hlavní ropné a obchodní trasy spojující Asii a Evropu. Djibouti, před Jemenem, 30 km od afrického pobřeží, je sídlem Společných úderných jednotek v Africkém rohu, tvořených přibližně 4,000 muži amerických zvláštních jednotek. Pomocí vrtulníků a zvláštních letadel provádí noční přepady, obzvláště v sousedním Somálsku a Jemenu, a jsou doplněny o elitní kontraktory a technické experty v oblasti vraždění. Zvláštní jednotky příslušející Africkému velitelství (AFRICOM) působí v Nigérii a v mnoha dalších afrických zemích. Jsou součástí Velitelství zvláštních operací (USSOCOM), a po použití republikánem Bushem, obzvláště v Afghánistánu a Iráku, nyní nabyly nového významu za demokrata Obamy.


V této kultovní knize admirál McRaven popisuje nejdivočejší operace Commandos v historii, až po zabití Osami bin Ladena v Pákistánu.


Obamova vláda – napsal Washington Post – „upřednostňuje tajné akce, místo používání konvenční síly“. Velitel USSOCOM, admirál William McRaven, před měsícem prohlásil před senátním výborem, že americké jednotky zvláštních operací působí v 78 zemích po celém světě, buď v rámci přímých akcí, nebo výcviku místních jednotek.


Admirál neupřesnil, ve kterých zemích, pouze naznačil, že v Afghánistánu bylo zřízeno nové velitelství zvláštních jednotek, včetně jednotek NATO. Takže válka Washingtonu v Afghánistánu neustala, ale stala se „tajnou“.


Další oficiální zdroje potvrzují, že zvláštní jednotky byly nasazeny v Jordánsku a Turecku, aby tam vycvičily a vedly ozbrojené skupiny pro „tajnou válku“ v Sýrii (stejně jak tomu bylo v Libyi).


Zvláštní jednotky jsou stále více používány ve východní Evropě. Obzvláštně k výcviku neonacistů použitých během puče v Kyjevě, jak bylo potvrzeno fotografickou dokumentací, na které jsou ukrajinští neonacisté z Uno-Unso, cvičení v Estonsku od r. 2006)


Ale USSOCOM hleděl dále: ve své „Vizi 2020“ předjímá „budování globální sítě sil zvláštních operací“, včetně ve spojeneckých zemích, včetně Itálie, podléhajících americkému velení. Tím se rozhodnutí o zahájení války stává výhradní doménou mocenských klik, a parlamenty ztrácí i tu zbývající nepatrnou rozhodující moc, která jim ještě zbyla. A válka bude stále více mizet z očí veřejnosti, která je již silně uvyklá věřit, že co vidíme je vše, co existuje, či spíše že to, co vidíme v oficiálních médiích, je překroucením a zfalšováním skutečnosti.


Takže za kampaně Bílého domu vedené za osvobození unesených nigerijských dívek v Jemenu, ovládaném americkými zvláštními jednotkami, se každý rok stávají tisíce holčiček a dívek z Afriky sexuálními otroky bohatých Jemenců a Saudů, spojenců Washingtonu.


The Globalization of Special Forces vyšel 19. května 2014 na voltairenet.org. Zvědavec.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz