Fašismus fundamentální problém

Dr. Edvard Beneš

Fašismus je po mém soudu tak důležitý projev života evropského a světového mezi oběma světovými válkami, že především plné jeho poznání je fundamentální věcí. Pak se teprve bude správně na něj hleděti jak u nás, tak i všude jinde. Kdyby tomu tak bylo bývalo dříve, nebylo by došlo k válce. Nevědomost a neznalost v tom směru byla hrozná. Rval jsem se s tím v pravém slova smyslu od první chvíle jeho vzniku, když jsem přišel z mírové konference a v tomto boji jsem pokračoval stále a stále.

Bude to trvat celé generace, než se ho zbavíme. Dnes je v ltálii již neofašismus. To se bude objevovati i v ji­ných státech stále a v nových formách. Musíme si uvě­domit, že fašismus vycházel mimo jiné také z některých sklonností lidské duše a z lidské psychologie vůbec a že bude mít stále živnou půdu v určitých politických pro­středích.

V Německu se vyvíjel nacismus krok za krokem, a je­ho tradice vychází nebo začíná nejméně již od Friedricha Velkého a ještě z dřívější doby. Celý pangermanismus doby dřívější byla už jedna z nejhorších forem fašismu.


Fašismem byla dotčena podstata celého našeho života. Každá fašistická filosofie, ať se nazývá tak či onak, smě­řuje nakonec proti všem našim národním a historickým tradicím a představám. Nás, národ menší, může chránit jen demokracie a síly mravní a duchovní a nikdy žádná filosofie násilí, jako byl nacismus a fašismus. To je věčná pravda, jíž si byli vědomi všichni naši národní obroditelé.

Nedávno jsem dostal do ruky svou odpověď dr. Kramářovi, kterou jsem napsal v r. 1930 na svou obranu. V mé obhajobě je probrán jíž problém intervence v Rusku, problém našich legii, spor s Kramářem, jsou v ní uvedeny boje s fašismem od počátku, pak se Střibrným, zkrátka všechny nejnepříjemnější věci z naší první republiky. Jsou v ní však uloženy všecky už tehdy zásadní problémy, týkající se fašismu u nás a naprosto jasně formulovány. Je to dnes jíž politická historie, na které je možno ukázati, kdy a jak tento boj s naším fašismem začal. To nebylo až teprve za okupace. To vše, co se dělo za okupace, má logické a mohutné základy již ve chvíli, kdy jsme se vrátili z mírové konference. Je třeba ukázat na našem příkladě, kam to vše vedlo a jak se to dělalo už od prvních počátků v republice. Klidně a věcně, objektivně a spravedlivě, bez bojů a rekriminaci osobních. Jde nám především o poznání historické. Je toho také třeba ke správné výchově a ke správným politickým názorům pro budoucnost. Kdybyste se tomu věnovali, vyplyne vám postup mnohých lidí za Mnichova a za okupace s naprostou samozřejmostí a jasnosti. Z politické negramotno8ti a zaslepenosti vyplývalo, že si ti lidé neuvědomovali, kam národ přivedou, když to začali dělat.


Vždyť celá katastrofa v Evropě a ve světě byla především důsledkem té úžasné omezenosti a přímo stupidnosti některých vedoucích politických lidí.


K přípravnému výboru Československé protifašistické společnosti dne 27. března 1946


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz