Způsob, jakým BIS píše ve výroční zprávě o ProAltu a odborářích, ohrožuje podstatu liberální demokracie.


Lukáš Kraus

František Kostlán: Tajná služba jako nástroj moci. Když si přečtu výroční zprávu BIS o levicovém extremismu, mohu nabýt dojmu, že například Masaryk byl extremistou, poněvadž si dovolil volat po socialismu a stavět se proti kapitalismu, bezpráví, feudalismu, chudobě a velkostatkářské oligarchii.


Díky BIS mám také jasněji, že socialista George Orwell byl extremistou. Rovněž profesorové Stiglitz s Krugmanem jsou nebezpeční extremisté, kteří v extremistickém fanzinu NYTimes.com polemizují s jedinou neoliberální pravdou. Extremistou bude i takový investor George Soros, když financuje vůči kapitalismu tak zákeřné hnutí Occupy Wall Street.


Jakákoliv polemika s kapitalismem v současné podobě je projevem levicového extremismu. Kdo není konformní, kdo například nesouhlasí se sanací privátního bankovního sektoru z veřejných protředků, kdo nesouhlasí s tupou politikou tupých škrtů, je extremistou. Kdo nesouhlasí s touto formou nabourání první pozemkové reformy, tedy kdo nesouhlasí s církvemi „kapitalistickými“, jak velmi trefně už v roce 1907 konstatoval Masaryk, je extremistou.


Zpráva BIS ale stále nemíří k jádru věci. Takový poradce premiéra Nečase Roman Joch to řekl otevřeně, když konstatoval: „Levičáci jsou bezpečnostním rizikem pro ČR.“ Modrý svazák tedy ve své podstatě tvrdí, že demokracie není v zájmu české postprivatizační vládnoucí oligarchie, a proto preferují totalitu jediné pravé pravicové pravdy.


V takových chvílích jsem rád, že se i v hypotetickém středu politického spektra najdou novináři s trochou kritického pohledu na věc. Šéfredaktor Respektu Erik Tabery k této zprávě BIS v diskusi s občany na sociální síti Facebook mimo jiné dodává, že „instituce, jako je BIS, by měla přesněji popsat, co to ta hrozba je. Žijeme v zemi, kde většina vlád, a to i těch levicových, mluvila o zelených aktivistech jako o teroristech, proto bych byl opatrný. Prostě už mám zkušenost s tím, co se dá dělat se slovy. Jinak všem, kteří mi vysvětlují, že BIS musí sledovat vývoj v Česku, dodávám: nemusíte to psát, to ví každý.“


A nyní část textu, který opravdu nepsala StB: „Nejdůležitějším mobilizačním tématem levicových extremistů zůstal i v roce 2011 boj proti kapitalismu a kritika současné pravicové vlády a jejích reforem doprovázených úspornými opatřeními v oblastech zdravotního, daňového a důchodového systému. Svou účastí podpořili zejména občanské protesty pořádané Iniciativou pro kritiku reforem a na podporu alternativ (ProAlt), odborové demonstrace či stávku dopravních odborů." To se píše ve Výroční zprávě BIS!


Ředitel této „agentury“, nebo co to je, by měl okamžitě vyvodit personální závěry za tuto neuvěřitelně drzou až totalitní rétoriku jediné vládní pravdy. Je to pokusu označit intelektuální levicové aktivisty za extremisty. Tím BIS směřuje k potlačení jakékoliv alternativní diskuse v rámci občanské společnosti a směřování k demontáži liberální demokracie v České republice.


Ve své podstatě tím BIS téměř plošně kriminalizuje nejen parlamentní opozici, nýbrž i odborové hnutí a tady bych byl velmi opatrný, jelikož se můžeme s panem ředitelem BIS sejít třeba ve Štrasburku k diskusi nad článkem 12 Listiny základních práv EU. Je neuvěřitelné, co je ještě v České republice možné.


Divím se jen, že když byl v České republice nositel Nobelovy ceny za ekonomii profesor Stiglitz, nebyl vládními kruhy označen za extremistu pro své názory, které jsou tolik podobné například závěrům Ilony Švihlíkové a další a dalších občanských aktivistů.

Deník Referendum, 24.08.2012


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz