Evropská unie je zásadní překážkou pro zdravý vývoj naší země i slovanského světa

Projev místopředsedy Zemánka na slovanském sjezdu


Vážení delegáti, vážení hosté, dovolte mi nejprve, abych poděkoval za možnost účastnit se jakožto místopředseda v lednu založené konzervativní vlastenecké strany Národní demokracie tohoto slovanského sjezdu a za možnost zde krátce vystoupit. Musím přiznat, že až donedávna jsem o existenci Českomoravského slovanského svazu vůbec nevěděl. O tom, že v České republice taková organizace působí, jsem se dozvěděl spíše náhodou, a to právě v souvislosti s konáním dnešního sjezdu.


Protože jsem si dobře vědom obrovského významu slovanské otázky, významu slovanské vzájemnosti, vzájemné podpory a také obrany slovanství jako takového, velmi mě potěšilo, že Českomoravský slovanský svaz existuje. Když jsem si procházel usnesení z I. sjezdu z roku 2009, v němž je v podstatě obsažen program svazu, musel jsem souhlasně přikyvovat, ačkoli by se našlo pár věcí, se kterými bych polemizoval. Ale to je teď vedlejší.


Nesním o nějaké slovanské federaci a nemyslím si, že politický panslavismus by byl tou pravou cestou (ačkoli se rád nechám přesvědčit o opaku). Ale rozvoj a prohlubování vzájemnosti jednotlivých slovanských národů, jejich co možná nejužší a přitom upřímná spolupráce se tváří v tvář mezinárodním hrozbám i vnitřnímu stavu jednotlivých států jeví jako nezbytná. Musím na tomto místě jednoznačně prohlásit, že Evropská unie nám nepomůže, ba co víc, ona je zásadní překážkou pro zdravý vývoj České republiky i dalších slovanských zemí.


Do jisté míry chápu naděje vkládané do modelu evropské integrace v tom smyslu, že by snad mohl být garantem jakéhosi sociálního pokroku a míru. Jenže opak je pravdou! Brusel nám bere svobodu, tlumí hospodářský rozvoj a prosazuje agendu, která je v příkrém rozporu se zdravými duchovními hodnotami a společenskými normami minulosti. Můžeme se přít o to, kdo na existenci čím dál více nedemokratické Evropské unie vydělává nejvíce – zda je to Berlín, Washington či globální ekonomická elita. Jedno je ale jisté: Český národ ani slovanský svět jako celek to není.


Tento fakt je neoddiskutovatelný. Odmítnutí eurounijního projektu musí ležet v základech všech úvah o slovanské otázce. Naše Národní demokracie je stranou proslovanskou, vlasteneckou a ve smyslu duchovních hodnot konzervativní. Proto proti bruselskému diktátu bojujeme a právě proto se snažíme spolupracovat se všemi těmi, kdo na první místo kladou prospěch naší republiky, našeho národa, našich lidí bez ohledu na to, zda jedni více akcentují sociální otázku a druzí otázku národní či duchovní. Ostatně soudím, že jde o spojené nádoby.


Českomoravský slovanský svaz považuji za našeho přirozeného spojence. Jsme proto připraveni ke vzájemné spolupráci. Vzhledem k tomu, že Váš svaz není politickou organizací, nabízím Vám, že budeme společná témata přenášet na politickou úroveň. To je myslím minimum, jež za stranu mohu tady a teď nabídnout. Vy byste naopak mohli pomoci nám například v plánech týkajících se podpory a obrany Rusínů a Lužických Srbů a vůbec spolupráce s nimi. To je otázka, kterou v posledních týdnech poměrně intenzivně řešíme a které už by se konečně měla nějaká česká politická strana chopit. My to udělat chceme.


A co říci na závěr? Buďme svorní, pracujme pro společnou věc, nevzdávejme se, nepřátel se nelekejme a na množství nehleďme! S pomocí Boží zvítězíme. Děkuji za pozornost.

Projev na II. Českomoravském slovanském sjezdu v Praze, 27. září 2014

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz