"Ekonomická genocida"- Ukrajina odřízla vyplácení důchodů jednomu milionu seniorů na Donbasu


Ukrajina chce zlepšit stav své ekonomiky na úkor milionu lidí v důchodu v Donbasu.


Všeobecná deklarace lidských práv, přijatá v roce 1948 Valné shromáždění OSN zahrnuje klíčová práva, která by všichni lidé měli mít zajištěna. Režim, který byl založen v Kyjevě po převratu roku 2014 de facto zrušil uplatňování tohoto dokumentu ve vztahu k skupině občanů Ukrajiny.


Jak víme, Kyjev neustále vyhlašuje území republik Doněcku a Luganska jako součást Ukrajiny. Pokrytecky mluví o "jednotě země" a "protiteroristické operaci", aby potěšil Západ, ve skutečnosti se kyjevské úřady podílejí na genocidě obyvatel regionu s cílem zlepšení ekonomiky Ukrajiny na úkor lidských životů.


V souladu s oficiálními údaji, na území Donbasu, který není řízen kyjevskou vládou je více než milion občanů Ukrajiny , kteří žijí výhradně mimo starobní důchody a ostatní sociální dávky. Jedná se o starší občany, veterány druhé světové války, kteří porazili Hitlera, nebo prošli Buchenwaldem nebo Osvětimí. Jsou to osoby se zdravotním postižením. Jsou to lidé, kterým Ukrajina dluží. Oni pracovali pro ukrajinský stát celý život, dlouho platili daně Ukrajině. Sociální platba je přirozený závazek státu k těmto lidem - jsou jediným prostředkem obživy pro mnoho z nich. Nicméně od léta roku 2014 Ukrajina ukončila veškeré sociální dávky pro občany žijící v těchto územích.


Na podzim se to stalo skutečným problémem. Milion(!) seniorů a osob se zdravotním postižením bylo nuceno cestovat do vzdálenosti stovek kilometrů od svých domovů na území ovládaných Ukrajinou za účelem získání zasloužené platby. Nicméně nakonec ukrajinská vláda šla ještě dál. Od 1.1.2015 Jaceňjukův kabinet ukončil sociální dávky pro lidi žijící na těchto územích. Miliony lidí se ocitli před volbou: opustit domovy a přesunout se k území ovládanému vládou Ukrajiny (pak platby, i když velmi hubené, pokračovaly), nebo ztratili jediný zdroj obživy a hladověli. Článek 13 ve výše uvedeném prohlášení říká, že "každý člověk má právo svobodně se pohybovat a vybral si svůj pobyt v rámci každého státu". Nicméně, "demokratická" kyjevská vláda nebude věnovat pozornost takovým maličkosti jako Všeobecná deklarace lidských práv při usilování o dosažení svých cílů.

Kromě toho, první jmenovaná možnost je nereálná ve svém principu. Průměrný starobní důchod na Ukrajině je ve výši 1600 Hřiven nyní (cca 65 Euro) za měsíc. Průměrné náklady na nájemné na Ukrajině jsou asi 2500 Hřiven měsíčně (o něco méně než 100 euro). Člověk si nemůže dovolit opustit svůj byt v Doněcku, Lugansku, Snežnom, Ilovajsku a pronajmout byt ve městě pod ukrajinskou kontrolou. Kyjevský režim záměrně dělal takové rozhodnutí s cílem osvobodit se od povinností, pokud jde o sociální dávky - na úkor životů milionu doněckých důchodců.


12. března Mezinárodní měnový fond požadoval, aby Ukrajina obnovila platby, ale přijaté memorandum znamená odsunutí této problematiky dávek do konce roku 2015, a milion lidí již nedostal běžné platby už za půl roku.


Pozoruhodné je, že je toto usnesení kyjevské vlády stejně v rozporu s ukrajinskými zákony. Článek 175 trestního zákoníku Ukrajiny stanoví, odpovědnost za neplacení důchodů a jiných právně zakotvených plateb. Jak se dalo očekávat, obyvatelé Donbasu v důchodu začali žalovat sociálních orgánů Ukrajiny. Přesto soudní spory postupovaly v souladu s předvídatelným scénářem.

Nejznámější precedens je v případech, kterými se zabývali aktivisté za lidská práva Kirill Bělošitskij, Taťána Volkovová a Irina Kižňaková. 15 obyvatelů Donbasu žalovalo ukrajinskou vládu za zamítnutí vyplacení předpokládané zákonem o důchodech pro podporou těchto vrstev. Překvapivé je, že byl jen vyhlášen soudní verdikt a první soud vyhráli navrhovatelé. Na začátku 11.2. 2015 příslušný Kyjevský okresní správní soud odsoudil vládní prohlášení za nelegální a nařídil obnovit sociální platby obyvatelům Donbasu. Nicméně to byl jen začátek eposu.

Hned po tomto rozhodnutí soudu ukrajinská vládu podala odvolání, které je stále ůmyslně zpožďováno. Kyjev se u toho nezastavil a rozhodl se podrobit represím soudce, kteří se odvážili hájit ústavní práva občanů Ukrajiny, kteří žijí v Donbasu.


Již 16. února byla provedena v budově kyjevského okresního správního soudu prohlídka. Prohlídka byla provedena nevyhnutelně ozbrojených lidmi v obličejových maskách, a teprve později prokurátor Kyjeva Juldašev informoval veřejnost, že prohlídka byla jím schválena. Kromě toho jeden z dotčených, soudce Valerij Kuzmenko, obdržel oznámení o povolání do armády brzy potom.. Zasílání nepříjemných lidí do války již dlouho používal Kyjev jako represivní prostředek, ale bylo to poprvé, co byl použito jako způsob tlaku na soud.


Úmluva o prevenci zločinu genocidy a trest za to, uznané na celém civilizovaném světě, definuje genocidu jako "akce spáchané s cílem vyhlazení, úplné nebo částečné, nějaké národní, etnickou, rasovou nebo náboženskou skupiny jako takové", prostřednictvím "záměrného tvorby takových životních podmínek pro takovou skupinu, které jsou zaměřeny na její úplné nebo částečné fyzické odstranění".

Jestliže kyjevské zbavení milionu lidí na Donbasu všech prostředků k živobytí nevyhovuje této definici, pak ve skutečnosti úmluva nestojí ani za cár papíru píše se dál.

Konstantin Dolgov ,Global Research, 29.března 2015


http://www.globalresearch.ca/economic-genocide-ukraine-cuts-off-payment-of-pensions-to-one-million-senior-citizens-in-donbass/5439254

Překlad pro České národní listy: Ing .P. Rejf, CSc.


Rusko zachraňuje milion seniorů v Donbasu před ekonomickou genocidou

"Ekonomická genocida"- Ukrajina odřízla vyplácení důchodů jednomu milionu seniorů

v Donbasu


Úřady Doněcké lidové republiky začnou od 4. dubna vydávat penze v ruských rublech, Ruskaja věsna


Penzijní fond DLR bude od 4.4. 2015 vydávat penze v ruských rublech. Tuto skutečnost oznámial v tiskovém středisku Galina Sagajdakova, předsedkyně Penzijního fondu DLR.


Lidé dostanou první penze 4. dubna. Penze budou vypláceny podle platných zákonů jenom na území DLR v rozsahu určeném ukrajinským zákonodárstvím. Jedinou novinkou bude, že pemze budou vypláceny v ruských rublech podle kurzu dva ruble za jednu ukrajinskou hřivnu.

Rusvěsna.su, volný překlad dr. O. Tuleškov


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz