Důchodci, poslanci a volby


V tramvaji jsem jej přehlédl, ale dávný kamarád se ozval a přivolal mě k sobě. Hned po pozdravu vypálil otázku: „Už máš spočítáno, kolik rohlíků denně si z nové penze přikoupíš?“ A dopředu se chechtal. Tím bylo téma dáno a my se rozhodli v tom pokračovat u piva v hospůdce. O té debatě psát nebudu, bylo by to ostré. Chci ale poukázat a i osvěžit paměť, „jak pravicové vlády o nás staré pečují“.

Loni v červnu. parlament na své schůzi rozhodl o novele důchodového pojištění. Ačkoliv v programech politických stran nebylo o tom ani zmínky. Naopak, slibovaly, že zájmy důchodců budou hájit. Ke schválení novely bylo třeba 93 hlasů, po úsilí Nečase, Němcové a dalších agitátorů se podařilo získat o jeden hlas více a tento "dárek. " důchodcům naservírovat. Proti bylo 89 poslanců a já dodám, že to bylo v čase, kdy už Nečas rozhazoval, ne ze svého, ale státního. Třeba. hned u své, nu řekneme přítelkyně.

Nebude na škodu uvést, jak poslanci dle politických stran se při hlasování zachovali . Z ODS jich bylo 44 pro, 6 nehlasovalo a jen jediný - Jan Bauer se zdržel. Z "knížecí

chovné stáje "/TOP 09 / 40 pro .Chyběla jen "zpívající křesťanka" Vlasta Parkanová. Ač je obžalována za více jak půlmiliardovou škodu, oproti Rathovi klidně může pracovat doma na zahrádce. Nejde o boží milost, nýbrž o dvojí metr v justici a dlouhé prsty politiků. Z podivného seskupení, odpadlého od VV /Veverky /, byla většina pro. Poslanci ČSSD a KSČM byli všichni proti ( nový "důkaz " jak to Sobotka táhne s komouši).


Lidé by si měli laskavě uvědomit, jak těžko se žije poslancům. Třeba takový dlouholetý obročník Marek Benda. Tiskem /Sedmička č,10 / prošla informace, jak si posteskl. Cituji jeho slova z léta: " Když se podíváte na ty příjmy, tak mám 4 děti, manželka je v domácnosti. a z těch zbývajících příjmů bych rodinu neuživil…“. Tak se právě u něj, poslance a předsedy výboru podívejme, jak musí chudák obracet každou korunu ten, který může s klidem za ta léta používat titul "zaměstnanec českého národa“. Jako poslanec a předseda výboru bere 79 000 Kč, na representaci a stravu má 8 300, na cestovné 20 700, na administrativní a odborné práce 12 900, 28 800 na pronájem kanceláře a jejího vybavení, 35 875 na služby asistentů a rovných 7 000 korun na telefon a internet. Suma sumárum, plat nějakých 113 605 Kč, náhrady a bokovky, celkem mu to "hodí " asi tak čtvrt milionu. Nevím, jak u něj, ale platy za asistenty. či kancelář - to vše je v rámci někdy "rodiny ",respektive příbuzných. Inu, co je doma, to se počítá. Tím výčet není ještě u konce .Pokud poslanec někam vyjede, tu i v zahraničí hradí se mu strava a ubytování. Nav!c předsedové výborů mají k.disposici i služební auto, pravda bez šoféra. Nemluvě o různém technickém vybavení, to se jim propůjčuje také grátis.

Takže je to vlastně chudák, stále rokuje, někde vysedává, rozšafně usuzuje, ukazuje se v televizi. Jaký div, že se tady v Plzni, proč asi zde?, nemohl soustředit plně na studium práva a tak se pokusil nějak vše „ošolichat ". 'Nevyšlo to a na obhajobu další čas nemá, to ty funkce. A to, buďme spravedliví, není z poslanců sám v takových potížích.. Až zestárne, může se ucházet o další přivýdělek - za tu dlouholetost v parlamentu zde může o Dnech otevřených dveří dělat průvodce, musí znát kdejaký kout.


S důchodci jsem začal, tak i s nimi skončím. Jistě souhlasíte s tím, že jsou větší chudáci, než naši poslanci. Ostatně posuďte sami! Jak z nedávné statistiky vyplývá, nejvíc - zhruba přes 1,2 milionu je nás z pásma od 8 -11 tisíc korun penze. Do vyšších příček už jich mnoho není. V pásmu 40 – 49 900 korun jsou 42 penzisté, o dalších deset tisíc více 13, od 60 k 70 tisícům pouze 3, a potom vždy po jedné osobě až do nejvyšší penze, kdy jedna osoba bere 100 tisíc. Kdysi to býval V. Havel, ten si jezdil pro svou „stovku“ s autem a ochrankou.

Blíží se volby, volič i přes časovou tíseň měl by zvažovat. Filozofie „ona je to stejná pakáž“, není na místě, třebaže někdy to není daleko od pravdy. Ale přece jen jsou rozdíly. Někdy přichází nové tváře. Důležité je sledovat i programy stran. A to nejdůležitější: Nezapomenout na to, jak nás dřívější vláda okrádala! Nás – pamětníky Mnichova a okupace musí například zarazit hned krajský lídr TOP 09 v našem kraji – vedl delegaci strany, v níž je místopředsedou, na sjezdu „sudetských Němců“ v Augsburku, kde se dočkal oslavných vět i potlesku.

Takže – popřemýšlet a pozor na ty, kteří už jsou vysloužilí, pletou si slovo se „zasloužilí“ a chtějí za každou cenu ke korýtku zpátky.

Josef Sedlák, Plzeň


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz