Došlo 17. listopadu 2014 na Albertově ke spáchání trestného činu výtržnictví? Pokud ano, pak proč prezident a další ústavní činitelé i další přítomní nebyli odpovídajícím způsobem chráněni? Proč nebyl chráněn důstojný průběh shromáždění?

Listina základních práv a svobod v Čl. 17 zakotvuje svobodu projevu, která však není neomezená, absolutní. V odstavci (4) Listina uvádí, že svobodu projevu lze omezit zákonem. Její meze jsou v právních státech zákonem vymezeny. Svobodu projevu, zejména klidné občanské soužití a veřejný pořádek, chrání i trestní zákon.


Výtržnictví je trestný čin podle § 358 českého trestního zákoníku, jehož prostřednictvím je chráněno zejména klidné občanské soužití a veřejný pořádek. Spáchá jej ten, kdo se veřejně nebo na místě veřejnosti přístupném dopustí hrubé neslušnosti nebo výtržnosti zejména tím, že napadne jiného, hanobí hrob, historickou nebo kulturní památku, anebo hrubým způsobem ruší přípravu nebo průběh organizovaného sportovního utkání, shromáždění nebo obřadu lidí. Výtržníkovi hrozí až dvouletý trest odnětí svobody, pokud jeho jednání je kvalifikované jako trestný čin, nikoliv tedy jako přečin.


Takovým organizovaným shromážděním byla jistě i akce na Albertově, kde byli vedle prezidenta Zemana přítomní i hlavy dalších států. Vzpomínka na české studenty z listopadu 1939 byla hrubě narušena výtržníky, kteří nejen křičeli, pískali, ale také házeli vajíčka a zeleninu na přítomné nejvyšší ústavní činitele.

Tímto jednáním se dopustili zřejmě výše uvedeného činu. Bude však nutné, aby Policie ČR nebo státní zastupitelství jednali bez dalšího a zahájili příslušné řízení. Pokud z úřední povinnosti nebudou konat, bude zřejmě nutné, aby někdo z nás dal podnět k zahájení řízení.


Je ostudné, že prezident M. Zeman byl ochraňován jen tak, jak byl. Mělo se nejen jemu, ale všem dalším ústavním činitelům, všem přítomným dostat takové ochrany, aby jejich důstojnost, důstojnost celého shromáždění nebyla porušena. A to se nestalo! Kdo tady selhal? Kdo nese odpovědnost? Šlo jen o neznalost zákona nebo záměr? Příslušné policejní a justiční orgány by nám na tyto a další otázky měly dát odpověď.


Je ostudné, že jsme všude mohli opakovaně vidět a slyšet, jakým způsobem shromáždění na Albertově bylo rušeno, ale žádný z redaktorů se nezmínil, o tom, že vlastně došlo k výtržnosti a že výtržníci by měli být po právu souzeni a odsouzeni. Pokud to neuděláme dnes, zítra již může být pozdě. Mohou létat kameny a téct krev nevinných lidí. Aby k tomu nedošlo, volejme pachatele k odpovědnosti již dnes. V žádném případě nesmí jít o nějakou formu pomsty, nemístné tvrdostí, ale o spravedlivý akt právního státu, který bude výstrahou pro budoucno.

Dr. O. Tuleškov





Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz