Dopis pro Karla

by dopisprokarla


Karle,


obdržel jsem od tebe dopis http://www.dopisodkarla.cz, ve kterém pateticky vyzýváš k obraně demokracie a ústavy v nadcházejících volbách a to samozřejmě nejlépe volbou TOP 09 a tebe osobně. Řeknu ti, ten tvůj dopis mě velmi rozladil, vlastně spíš mě pořádně naštval, tím tvým svatouškovským pokrytectvím. Dokonce natolik, že mě donutil přestat na politiku nadávat jen v okruhu svých známých, ale sdělit veřejně všem, co si o tvém dopisu myslím. Tedy vybudil něco, co jsi prý u mladých chtěl – zájem o politiku. Ale z tohoto mého zájmu se tetelit blahem nebudeš.


Pro začátek objasním proč ti tykám. Již za Masaryka, ke kterému se v dopise tak trochu samolibě připodobňuješ, byly v československém právu zrušeny všechny šlechtické tituly. Takže ty jsi z hlediska našich zákonů jen obyčejný občan a jestli jsi kníže, tak jedině samozvaný. Jsi-li kníže Karl von Schwarzenberg, já se nazvu třeba knížetem Ládík von Bráník. Takže teď jsme oba kníže, naše krev je stejně modrá a naše rody jsou úplně stejně urozené. I když je náš věk a majetky nesouměřitelné, jsme si zcela rovni, já občan – ty občan. A řeknu ti to teď rovnou: nerespektuji tě, nevážím si tě, protože pro to nemám vůbec žádný důvod a … sám uvidíš dále. Tak proto to tykání. A mimochodem, moji dávní předci, jako poddaní a nevolníci, do krve dřeli, aby si lidé jako ty mohli dnes válet šunky a rozdávat knížecí rozumy o práci a odpovědnosti. Něco mi historicky dlužíš, myslím. A nejen mně, většině z nás.


Takže zpět k dopisu. Musím ti něco přiznat. Ten tvůj dopis http://www.dopisodkarla.cz, to je skvělý marketingový a politický tah, to opravdu uznávám. Nevím, kdo ti to poradil, možná profláklý Marek Pražák z té tvé mediální agentury. Ale to je jedno. Jemně si v tom dopise posypáváš hlavu popelem a vzdycháš, že ne všechno se vám povedlo, aby si lidé řekli: “To je ale slušný člověk ten pan kníže Karel. A umí přiznat chybu, to se dnes jen tak nevidí. Ten člověk má takovou tu aristokratickou grácii a šmak. Já mu to tam nakonec přeci jen hodím.”


Jenže víš ty co, Karle? Já tomu tvému dopisu vůbec nevěřím, není v něm ani za mák upřímnosti. To je jako když recidivista u soudu naříká a hraje lítost nad svým činem. Málokdy je ta lítost upřímná, on totiž většinou nelituje svého činu a toho, jaké zlo způsobil svým obětem, ale lituje jedině sám sebe a toho, že ho chytli a že ho soudí. A stejně tak ty, teď před soudem, jakým jsou nadcházející volby, se snažíš hrát tuhle etudu slušňáka, zapůsobit na city a obměkčit nás, voliče a tedy tvé soudce. Proč jsi podobně usedavě nepsal omluvné dopisy lidem dřív, když tví ministři škodili kudy chodili, nebo když si jejich náměstky odváděla policie? Rozeberu ten tvůj dopis podrobně a uvidíš, kolik toho pokrytectví jsi do něj vložil.


Vaše činy omlouváš faktem, že byla krize. To jako myslíš vážně? Vždyť tvůj nejlepší ministr financí vytrvale prosazoval, že krize se nám vyhne, že u nás žádná nebude. A pak ještě dlouhé roky nadsazoval odhady hospodářského růstu, takže sestavoval opakovaně naprosto chybné rozpočty. To je jako když účetní zkresluje data a skrývá před majitelem firmy skutečný stav hospodaření. Diletantismus, ale ještě spíše chování nefalšovaného gaunera. Vědomě podváděl investory a podváděl občany, tedy de facto skutečné vlastníky naší společné firmy jménem Česká republika. Buď lžeš teď ty a nebo lhal tvůj Kalousek. Vyber si.


Píšeš, že ne vše se vám povedlo. No to tedy je skutečně pravda, v tomto ani příliš nelžeš. Ba co víc, vlastně si nemohu vzpomenout na nic, co by se vám povedlo. Co tu po vás máme? sKarty, DONEZ, nucené veřejné práce, druhý důchodový pilíř, … všechno tohle skončilo fiaskem, debaklem a obřími ztrátami pro stát i občany. Jo, vlastně abych nekřivdil, těm vašim sputnikům, těm Starostům, se podařilo přehodit nějaké toky peněz a výnosy z daní, takže si u pana Gazdíka doma v Suché Lozi mohli postavit golfové hřiště. To je jistě něco, co tamní obyvatelé nutně potřebovali ke zlepšení kvality svého života a proto asi vyslali pana Gazdíka škodit do celonárodní politické extraligy.


Píšeš, že je třeba hlavně ctít ústavu. To si z nás děláš srandu, Karle, ne? Vždyť tvůj vlastní ministr financí a tvůj loutkovodič nekonečně dlouho ignoroval nález Ústavního soudu a jeho úředníci vytrvale povolovali videoloterijní terminály a to zcela proti vůli obecních samospráv. Všichni, kterým gambleři vykradli byt či auto nebo je v noci s nožem přepadli, by si měli jít hojit svou újmu za tebou, tvou stranou a tvým ministrem. Zpět k té ústavě – tedy tvůj vlastní ministr financí udržoval dlouhodobě na svém ministerstvu neústavní stav. Co jsi s tím dělal ty Karle? Nezajímalo tě to? Spal jsi? Vždyť ústava byla v ohrožení!


Vámi zavedené veřejné práce, systém otrocké práce nezaměstnaných, byl zrušen Ústavním soudem. Ty veřejné práce byly dílem tvého ministra práce a asociálních věcí Drábka, tedy tvoje zodpovědnost. Kde jsi byl, když tvůj ministr tvořil protiústavní zákony? A co sis od toho vlastně sliboval? Nebo ti to asi přišlo jako dobrý nápad, takové obnovení nevolnictví a roboty, ze které tyli tví předci a jejíž plody jsi ke svému blahobytnému životu zdědil.


Aby toho ponižování občanů nebylo málo, vytvořili jste DONEZ, arcibuzerační systém nezaměstnaných, kdy člověk bez práce, místo toho aby tu práci sháněl, tak musel téměř podle atomového chronografu přesně prezentovat svou úřední existenci na poště. Tomu už ani nebude dána příležitost dospět do stádia, kdy ho zamítne Ústavní soud. Už za jeho krátkou existenci ho stihl smést ze stolu ombudsman, tedy ochránce lidských práv, kterými se zrovna ty tak rád pokrytecky oháníš. Ombudsman ten váš zákon doslova nazval zvrhlostí. Byl to tvůj ministr, kdo tu zvrhlost stvořil, jsi si toho Karle vědom? Mluvíš tak rád o osobní zodpovědnosti. Jakou osobní zodpovědnost jsi z toho vyvodil?


Píšeš tak rád o nějakém duchu ústavy a ústavních zvyklostech. Byla Klausova masivní amnestie a abolice ke konci roku 2012 snad podle ústavních zvyklostí či podle jejího ducha? Tvůj ministerský předseda ji spolupodepsal a tedy ty, jako člen a místopředseda vlády, jsi za tuto věc spoluzodpovědný. Co by v takové situaci udělal ministr s rovnou páteří? Ano, takový by odstoupil, protože s takovou špínou by se nemohl nikdy ztotožnit. Co že jsi udělal ty? Vůbec nic jsi neudělal! Neburcoval jsi veřejnost, nepsal jsi žádné srdceryvné dopisy. Kdes nechal rovnou páteř, pokud jsi ji kdy měl?


No a jak je asi podle ústavních zvyklostí vaše udržování vlády jen s pomocí vyděračské rychlokvašené strany LIDEM, která ani neprošla demokratickými volbami? Chceš snad říct, že to je podle ústavních zvyklostí nechat ve vládě stranu bez demokratického mandátu? Nebo jsi jen pokrytec, co se ústavy a nějakých zvyklostí dovolává, jen když ti teče do bot či když se ti to mediálně hodí? Ještě nám tedy jednou pověz o tvých zásadových ústavních zvyklostech, ať se můžeme společně zasmát té erupci bezpáteřní ironie, cos stvořil.


Varuješ před plíživou autokraturou, asi máš na mysli Zemana. Toho Zemana, který už na billboardech sliboval, že „sundá“ tu vaší od základu shnilou vládu, nejhorší v dějinách České republiky. A pak on, jako polistopadový unikát, opravdu splnil beze zbytku tento svůj předvolební slib, který dal občanům. Splnění slibu, to je přeci zralé na velký aplaus a ne na zatracení. Ty tvrdíš, že prý hrozí jeho autokratura. Vždyť on jen poslal naší zemi k předčasným avšak plně demokratickým volbám, jako finálnímu arbitru demokratické voličšké vůle. Co je na tom nedemokratického, co je na tom autokratického? Bojíš se, že “autokraticky” dá sestavit vládu někomu jinému než vítězi voleb? Ale vždyť to už minule udělal Klaus a dal sestavit vládu vám, přestože volby vyhrála sociální demokracie. To ti tenkrát nevadilo? Nebo že bys měl strach z té Zemanovy strany? Ta se aktuálně pohybuje kolem 2 % voličské podpory, to je přeci směšné. Tak proti čemu sakra Karle vlastně varuješ? Proti nějaké tvé chiméře? Vždyť i ti chytřejší z tvých pravověrných se v takovém světle skutečností musí cítit jak nefalšovaní idioti. Ty si z nich normálně děláš srandu, ztrapňuješ je. Tvé srdceryvné apely jsou nyní jen dementními iluzemi a fantaziemi. A nebo opět šikovným marketingovým trikem na který, jak doufáš ty nebo tvé mediální agentury, naletí mnozí.


Dále. Prý ti záleží moc a moc na demokracii. Nevěřím, proč by mělo. Majetky tvého rodu vznikly za feudalismu, tedy režimu, který měl k demokracii asi stejně daleko jako Stalinův gulag. A podle všeho se nás opět snažíš do feudalismu přivést. Ne toho feudalismu, kde je základním výrobním prostředkem půda, ale do toho feudalismu, kde dominuje úzká vrstva nedotknutelných, ekonomické šlechty, těch, kteří mohou vše, když se jim zachce a právo a zákony na ně nemohou, protože mají co? Protože mají prachy, majetek, mamon, jak se říká kešem i šekem! A pak je tam naopak vrstva těch, co nemají a nemohou nic. Přesně tam směřuje politika té tvé strany, vašich chlebodárců jako třeba Bakaly, který ekonomicky netuneluje jen jednu firmu, ale ožebračuje rovnou celý Moravskoslezský region.


O náběhu na feudalismus v hlavách lidí nejlépe vypovídá výrok režiséra Menzela, autora jednoho či dvou dobrých filmů a spousty braku, který doslova řekl: “Proč chci volit Karla Schwarzenberga? Protože to je šlechtic. Ti ostatní vedle něj nejsou nic jiného než potomci nevolníků. Lidi, kteří mají zbabělou povahu.” Ano, kvalita člověka je už posuzována dědičně, šlechtic je něco víc, potomek nevolníka není nic. Podle jeho vyjádření je jasným hříchem a morální degradací narodit se chudým a neprivilegovaným rodičům. Je třeba zabránit tomu, aby se takovéto vnímání světa stalo novou normou v naší společnosti, aby to zůstalo jen výkřikem jednoho extrémního deprivanta se skutečně lokajskou povahou a omylem slavnou tváří.


Dále. Píšeš, že se konečně začalo policejně vyšetřovat i v politických sférách. Jo, ano, zatkli nějakého Ratha. Dobrá práce. Ale když přišli na vás a vaší vládu? Spolu s vašimi komplici z ODS jste kvičeli o útoku na svobodu, na demokratickou politiku per se a také cosi o puči policejních důstojníků. Tvůj loutkovodič vzteky dupal a křičel a chtěl pár neúplatným policajtům ničit kariéry. Jen proto, že si dovolili jít i po vás a vašich kumpánech. Ne Karle, já tvým úmyslům o očistu politiky a politiku bez korupce nevěřím. Ani slovo ti nevěřím. Je to vaše vláda, po níž zůstává důvěra občanů v čistotu politiky v troskách. Aktuálně jsme druzí nejhorší na světě, hned za Tanzanií. A to je i tvoje práce Karle!


Na chvíli odbočím, protože musím přiznat, že jednu věc na té vaší straně obdivuju. Jste profíci v politickém marketingu. Nikdo jiný na naší scéně to tak neumí. To dokonalé zvládnutí techniky zvané aspirační skupina, to je neuvěřitelné. Jestli osobně do marketingu neděláš a zařizují to poskoci z mediálních agentur, stručně načrtnu o co jde. Každý touží být úspěšný a bohatý. A všude v mediálním prostoru, kdykoliv je zmíněna ta vaše strana, hned je zdůrazněno, že vás volí hlavně ti úspěšní, bohatí, vzdělaní a lidé z měst. Zatímco levici, jak nikdy neopomenete zdůraznit, volí ti staří, chudí, nevzdělaní a venkovani. Takže při volbách pak každý nýmand rychle běží a hodí vám to tam do urny a hned cítí tu krásnou, opojnou, hřejivou sounáležitost s těmi úspěšnými a bohatými. Cítí se být jeden z nich. Jeho image se leskne a blyší a ego se nadýmá pýchou na sebe sama. Už najednou ve svých očích není tím „třicetikorunovým obyčejňákem“, už nemá nic společného s tou, jak je nazývají, “levicovou pakáží”, co umí “jen natahovat ruku”, co “se nemeje a určitě smrdí v MHD”. A tak se pak předhánějí s dalšíma nýmandama, kdo z nich je větší Karlovec, kdo víc obdivuje knížete a kdo je jeho oddanější volič. A víš co je na tom nejkrásnější? To, že to funguje zcela podvědomně, podprahově. Ten marketingem omámený hlupec si to ani neuvědomí, že je jak jednoduchý prvok, co leze za světlem.


A taky to divadýlko před každými novými volbami je originální, nové. Minule to byla stylizace do punka s barevným čírem. Zejména mladí to sežrali totálně a bez jakýchkoliv pochyb. Dokonce do té míry, že z mnoha se stali karlovští fanatici, kchárljugend s barevnou plackou na klopě. Přestože se do té doby o politiku nezajímali a nevěděli o ní vůbec nic, tak najednou všude spamovali, jak je ten Karel skvělej chlap. Nejhorší je angažovanej blbec, a takových následovatelů sis vybudoval obrovské stádo. Co na tom, že sis pak s nima prohlášením, že jsi vlastně konzervativec, vytřel ve velkém stylu svou knížecí záď. No tedy, punker konzervativcem, Sid Vicious by z té představy zvracel, kdyby dřív neumřel. Každopádně to je stará zapomenutá historie. Čo bolo, to bolo. Těrazky jsi agent 009 na hustomotorce. Ano, na někoho tohle šaškování může apelovat. Podle mne je ale trapné. Z marketingového hlediska nicméně uznávám že funguje. Hlasy od zmanipulovaných troubů se totiž také počítají. Well done, Karle. Tohle ti jde, v mediální manipulaci ti u nás není rovného.


Vrátíme se k tomu dopisu. Bojíš se najednou teatrálně o naší demokracii a připodobňuješ naší situaci k třicátým létům. Jednak je to kardinální blbost a umná manipulace s hlupáky a druhak věz, že každý člověk, když je zahnán do kouta a nemá už co ztratit, tak může jednat extrémně. To je případ nejen třicátých let ale třeba i francouzské revoluce, kdy takovým, jako jsi ty, sekali hlavy. Pokud nás teď varuješ před nějakými prý extremisty a nedemokraty, je to jak kdybys hasil až ty nejviditelnější následky toho, co jste vy sami spáchali a čeho jste byli příčinou. Nebo možná máš strach, ale je to jen sobecký strach o sebe sama! Nestačí hasit následky, je třeba odstanit příčinu – tedy vás.


Vy jste totiž ti, kteří zatlačili občany do kouta. Vy rozdmýcháváte nenávist, pohrdání a posměch od bohatým vůči chudým a teď se divíte, že se proti vám zdvihá vlna nenávisti zpět? Vy pořád mluvíte o těch nefachčencích, parazitech, lemplech, lůze a neuvědomujete si, že to jsou lidé, kteří poctivě dřeli často celý život, jen teď se třeba bez vlastního zavinění octli v regionu, kde je v průměru 100 nezaměstnaných na jedno volné místo? Co ty na to, Karle? Jo, ty máš pro ně máš ten Drábkův DONEZ, vždyť jsou to přeci záludní paraziti, že? A sKartu, co kdyby chtěli chlastat nebo kouřit, socky jedny! A nucené práce. Víš Karle, těžko to pochopíš, ale ne každý dostane do vínku majetky za miliardy, jako ty. Vy jste udělali hlavní volební tahák z pseudotématu, jakým je zneužívání sociálních dávek, které po střízlivých propočtech dosahuje maximálně jednotek miliard ročně a to ještě velmi nadsazuji. A přitom stovky miliard vám tečou mezi prsty, či lépe pravděpodobně tečou přímo k nějakým vašim kumpánům, jinde.


A nejde jen o nezaměstnané. Ty vaše slavné úspory jste primárně řešili tak, že jste se cíleně vozili po těch nejslabších. Invalidům, postiženým, hluchoněmým, slepým, lidem na vozíku jste ořezávali a brali už tak skoupé dávky na přežití, důchodcům jste nevalorizovali pořádně důchody, ačkoliv zejména na jejich spotřební koš velmi tvrdě dopadlo zvýšení DPH a deregulace nájemného, takže zejména osaměle žijící důchodci nyní ani kolikrát nemají na potřebné léky a pořádné jídlo. To nebylo z vaší strany nějaké nedopatření a nechtěný omyl, vy jste to moc dobře věděli co děláte, vždyť vás na to hlasitě upozorňovaly desítky tisíc demonstrantů na náměstích! A přesto, vy jste cíleně a zbaběle hodili to nejtěžší břímě na ty nejzranitelnější. A proto ti Karle říkám, že jsi ty a tví spolupachatelé jste nechutné skety, kopali jste do těch nejslabších, kteří již leželi na zemi a se nemohli bránit.


Dále. Říkáš, že prý je naše ekonomika připravená na růst. No je moc fajn, že je připravená, ale asi je něco špatně, protože ona zatím ještě stále neroste. Na rozdíl od skoro celého zbytku Evropy. On žádný div, když i poučený IMF sebekriticky přiznal, že politika škrtů vůbec nikam nevede. No a my pod velením tvého nejlepšího ministra financí jsme si škrty skoro zbožštili, byli jsme svatější než papež. Poturčenější než Turek. A tak teď jsme s ekonomickým růstem na úplném chvostu Evropy.


Můžeme ještě před závěrem odbočit? Mluvíš ve svém dopise o Masarykovi, tehdy před dávnými lety garantovi demokracie. Tváříš se, že jsi snad jeho pokračovatelem. Jeden detail – Masaryk viděl katolickou církev a šlechtu jako dva spolupachatele útlaku českého a moravského národa od Bílé Hory až po rok 1918. Vždyť ty osobně ztělesňuješ katolickou šlechtu a ty jsi dal majetky, které jim Masaryk zabavoval, zpět církvi. Co máš tedy s Masarykem společného? Nic, opravdu nic, jsi jeho protiklad. Jsi jen pokrytec, co na Masarykově pověsti drze parazituje. Člověku se pak otevírá kudla v kapse, když pak to nabubřelé individuum, kardinál Duka, odsuzuje zoufalé demonstranty, kteří protestují proti dopadům vašich “úsporných” opatření na ty nejslabší, a mluví o protestujících jako o aspirantech na vládu lůzy. Ne, skutečná lůza jste takový jako vy, ty, Duka a další. Ale ne, tohle nemá být pamflet pro katolické církvi, tohle je především pravda o tobě.


Dobrá, dobrá, Karle, posypal sis v dopise hlavu popelem. Poučil ses však skutečně ze svých chyb? Ne. Já tvrdím, že ses nepoučil ani o píď. Vezměme jako příklad ten druhý důchodový pilíř. Stvořili jste uměle produkt, který byl i podle vašich überoptimistických kalkulaček výhodný jen pro tu nejbohatší třetinu až čtvrtinu obyvatelstva, která ho ale mimochodem vůbec nepotřebuje, protože si již spoří v pilíři třetím a nebo jinak, úplně nezávisle na státu, a pak jste se moc divili, že se vám tam nepřihlásilo ani 2 % ekonomicky aktivní populace? A jako vedlejší (či to byl ten hlavní?) efekt jste se tím druhým pilířem pokusili vytunelovat ten pilíř první, v současnosti pracně stabilizovaný? O tom, že to ještě mělo jít do kapes soukromých fondů ani nebudu mluvit. A co vy na to teď? Místo abyste přemýšleli, kde jste vy, soudruzi z TOP 09, udělali chybu, tak chcete druhý pilíř direktivě udělat povinný. Tedy aby ta nevýhodnost pro většinu lidí byla povinná, aby ten tunel v prvním, průběžném, pilíři byl smrtící. A abyste pak mohli bušit v hruď a volat, že vy jste to říkali, že ten první pilíř (poanglicku) saje. Tohle není žádné poučení a napravení pomýleného hříšníka. Tohle je prostě obří sviňárna zralá napřesdržku. A jsi to, pokud vím, ty, Karle, kdo nedávno v médiích říkal, jak musí být ten druhý, přestože zcela paskvilní, pilíř povinný. Tak kdo že je tu diktátor, co pošlapává svobodnou lidskou vůli?


Tví uctívači tvrdí, že jsi čestnej chlap s rovnou páteří. Když jsi to mohl při jednání s vydírajícími rebely z ODS ukázat, vlastními slovy jsi jen „spolkl tu ropuchu“ a dal jim, co chtěli, tedy posty, vliv a moc. Páteř se ti prohnula až k zemi, ale ani to nezaskřípalo, protože ona je opravdu flexibilní a ohebná a zvyklá dělat různé morální kompromisy. Také že prý víte kam jdete. Ale vždyť vy nikam nejdete, nic jste neudělali, nikam nedošli, jen jste se hádali a vzájemně podráželi. A ti lidé se kterými jako jdete, které jsi dosazoval na ta vaše ministerstva? Kreatury jako Drábek se svým Šiškou, kteří si z ministerstva udělali vlastní dojný kšeft, lokální berounské kmotry jako Besser, retardovanou Hanákovou, co dělá takové ty, no, prostě procesy. To je prostě neuvěřitelné. A na druhou stranu sám prý jsi z ministerstva vyhodil schopného člověka, co tě přišel upozornit na korupci na tvém vlastním ministerstvu. Tak nedělej, že o tom nic nevíš.


Karle, my, a věřím že nejsem sám, tě volit nebudeme, protože nejsme úplně blbí. Ty nejsi zachránce demokracie, ty jsi její škůdce. Neříkám, že jsi největší zločinec naší politické scény, protože v tomto ohledu “kvalit” svého loutkovodiče a místopředsedy vaší strany, nebo třeba mně přímo megaliticky odporného bývalého prezidenta Klause nedosahuješ a navíc je velká otázka, zda jako loutka a kavárenský maskot jsi vůbec nadán svobodnou vůlí, či zda jen vykonáváš příkazy někoho jiného. Co však jsi ve vrchovaté míře? Jsi pokrytec, slizká postava, která něco jiného myslí, něco jiného říká a něco jiného dělá. Mediální manipulátor, který dělá z lidí nesvéprávné blbce. Nade vše jsi nechutný symbol éry, která by měla odejít a nikdy se nevracet.


Tak Karle odejdi už. Jdi do důchodu, vrať se domů a již přestaňte ty a tví komplicové škodit této už tak zkoušené zemi.


O to tě žádá


Ládík von Bráník


PS pro ostatní: Ano, přiznávám, že tento dopis vznikl v rozčilení a je to z něj cítit. O to je ale upřímnější a na nic si nehraje. A jedno opravdu důležité upozornění pro ty, kteří zatím opravdu ale vůbec nic nechápou: Tento dopis není psán na podporu Miloše Zemana. Na naší politické scéně totiž není pouze souboj dvojice Zeman vs. Schwarzenberg i když se to tak Karlův marketingový think tank snaží postavit. V parlamentních volbách si opravdu můžete vybrat z nějakých 23 stran a hnutí. Není tedy důvod abyste volili zrovna toho pokrytce, kterému je tento dopis určen.

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz