Dopis prezidentu republiky

¨

Kancelář prezidenta republiky

Praha – Hrad

Plzeň, 25.8.2014

Věc: dotaz na pana prezidenta


Vážený pane prezidente,


obracím se na Vás, jelikož mne velice znepokojují zprávy z tisku, týkající se areálu Pražského hradu. Vím, že se tento text ocitne v rukách zaměstnanců KPR, chci věřit, že alespoň v krátké svodce se dostane i k Vám. Vždyť půjde o vyjádření osobního postoje.


Už jsem Vám psal jednou, v době, když jste vedl rozhovory s adepty na novou vládu. Tázal jsem se, zda nevadí, když má být ministryní paní Marksová – Tominová, horlivá fanynka odsunutých Němců, která jezdí i na jejich sjezdy. Vy přece v půtce s „knížetem z Orlíku“ jste jasně dával najevo před volbou prezidenta, co si o tom myslíte (zásadně nepožívám v článcích název sudetský). Ano, obdržel jsem odpověď v tom smyslu, že musíte vzít v úvahu stanovisko premiéra a politických stran. Musel jsem to vzít na vědomí, třebaže nesouhlasil. Tím pádem máme ve vládě dvě „kukaččí vejce“ odsunutých, resp. tři, počítám-li i lídra KDU-ČSL, nemluvě o ministru zahraničí, kdož ví, jak se projeví…


Dnes mi leží na srdci jiná problém. Nejdříve to byly jen neurčité „zvěsti“, nyní se o tom píše i veřejně. Nenasytná a roztahovačná římsko-katolická církev chce uchvátit objekty na Pražském hradě. A tak čteme titulky a la „Zeman jedná o vydání …sešel se s Dukou“ a podobně. Jistě, nelze bránit schůzkám prezidenta s hlavou katolíků u nás, jde o obsah jednání. A já chci věřit, že politiky Vašeho typu nezajde jistě tam, kam Klaus nechvalné paměti. Ten s pobloudilým Nečasem dopustil veškeré to – s odpuštěním svinstvo – církevní restituce. U nich to nepřekvapuje – bývalý prezident, Vlk a Duka jsou chtiví moci a majetku. Ale Vy jste přece jiných zásad a já se nechci mýlit.


Pane prezidente, při vší úctě k Vám, máte vůbec právo ze své funkce o tom jednat? Areál Pražského hradu – symbol úcty celého národa k němu, vážnost daná historií, opravdu o tom lze takto jednat a rozhodovat? Jsem přesvědčen, že nikoliv. A dokonce se tito nenasytní supové v černých klerikách nárokují 11 objektů! Vy to nepovažujete za další loupež? Úvahy o tom, že některé z objektů si vyžadují velké opravy a není na to, neobstojí. Správa Hradu a ministr kultury měli a mají tohle řešit. Objekty přece může mít tato církev jen propůjčené a měla by se – když některé, včetně katedrály, využívá – podílet na režii a opravách! Vy chcete připustit, neváhám užít pojem kupčení s těmito objekty, ke kterým vzhlíží celý národ s úctou? Kdy a jakým podílem se na výstavbě areálu církev podílela? Nikdy - pouze si tehdy, kdy nám s cizáky vládla, si tato „práva“ osvojila, respektive od nich získala.


Vy přece, pane prezidente, nemáte pozici snadnou, politické dění je u nás na velmi nízké úrovni, starostí máte dost. Například Vás chválím za postoj k zákonu o státní službě. Ať se premiér holedbá, že Vás přehlasují. Sobotka tancuje mezi vejci, co slíbil voličům, to mnohé už vzdal, ustupuje i tam, co před pár týdny vehementně hájil. Ztrácí nejen u voličů, ale i ve vlastní straně, to je přece známé.


Věřte, že pokud se budete podílet na tom to „handlu“, že – a bylo by to škoda – ztratíte svou oblíbenost i Vy. V našem státu, kde církev svým jednáním si přivodila takový pokles svých členů, kdy se veřejně paktuje s odsunutými Němci a natahuje své nenasytné ,pařáty mi na objekty Hradu, kdy musí kněze „dovážet“, by tohle bylo vrcholem cynismu. Na tom se přece nemůžete podílet.


Píši Vám to ve věku „strace nad hrobem“ (83 let), který se od 14 let (hned poé válce), věnoval veřejné činnosti, před rokem 68 jsem byl novinářem, ale na straně Dubčeka a tak jsme přes 20 let byl v pozici „politicky cinknutého“ a do penze jsem čel jako pomocný dělník. Bylo nás mnoho, a dle toho byl určen i důchod. A navíc, býval jsem v mládí ne pasivním katolíkem – ovšem věkem a znalostmi se poučíte. Proto i nyní, zdravotně velmi omezen, píši články, vyjadřující se k věcem veřejným.


Budu rád za odpověď, přeji Vám zdar v náročné práci.


S pozdravem

Josef Sedlák, Plzeň





Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz