Dopis od norského Nobelova výboru Baracku Obamovi, který mu vytýká jeho falešné sliby a jeho válečné štvaní.

President Barack H. Obama

The White House

Washington, D.C. 20500


Drahý pane prezidente Obamo:


Bylo už pozdě večer, když jsme se poprvé dozvěděli o vašem pátečním rozhodnutí, nasadit do Iráku dalších 1500 vojáků. Je to tradice Spojených států? Uvolnit takovou zprávu v pátek v pozdních hodinách s pošetilou nadějí, že na to lidé do pondělí zapomenou? Ale jak jsem se nad tím zamyslel a poté studoval americké média, tak je možné, že může být tento systém efektivní. Zdá se, že existuje více znepokojení v zemi ohledně jednoho pacienta nakaženého ebolou – v zemi která má 316 miliónů obyvatel-, než zpráva, že vaše administrativa opakuje invazi do Iráku.


Zapomněl jste na slova, která jste prohlásil v Chicagu dne 2. 10. 2002? „ Jsem proti hloupé válce. Jsem proti neuvážené válce. To je to, proti čemu stojím. Jsem proti válce, která není založena na rozumu, ale na vášni, není založena na principu, ale na politice“. Byly to vaše slova, nebo jen podlézavé hloubání senátora s velkolepými politickými ambicemi? Pokud ano, tak jste uspěl. Jako prezident jste v roce 2011 oznámil, že je „konec války v Iráku“ a chlubil se, že „proud válek ustupuje.“ Byl to jen vyšinutý vtip? Bombardoval jste sedm převážně muslimských zemí. Nemluvě o tisících zabitých, kvůli vaší imperialistické politice, nebo o Američanech, které jste si vytkli za cíl svými vojenskými drony, bez řádného procesu.


Zapomněl jste také na svou prosincovou řeč před pěti lety? „Já jsem přesvědčen, že dodržování norem, mezinárodních norem, posiluje ty, kteří je dodržují, a izoluje a oslabuje ty, kteří tak nečiní“ Vy jste rozhodně tyto normy nedodržoval, a nevypadá to, že jste někdy vůbec zamýšlel je dodržovat. Koneckonců, vaše expanze výkonné válečné moci bude největší skvrna vašeho hroutícího se prezidentského křesla.


Jste nejvíce nezaslouženým nositelem Nobelovy ceny za mír, po válečném štváči Henry Kissigerovi! Měli jsme mylné představy a napálili jsme se tím, že jsme udělili cenu za mír vám oběma. To je vše.


The Norwegian Nobel Committee

Drammensveien 19 NO-0255 OSLO

Norway

zdroj : https://firstlook.org,

Svobodné noviny

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz