Na pozvání Česka má přijet
do Prahy patron sudetských Němců



Kníže“ říká, že ho pozval Nečas. Nečas o tom nic neví


7.12.2010 17:58 - VÍME PRVNÍ Podle důvěryhodného zdroje serveru ParlamentníListy.cz z ministerstva zahraničí má do České republiky na oficiální návštěvu ve dnech 19. až 20. prosince zavítat bavorský premiér a patron sudetských Němců Horst Seehofer z CSU. Informaci posléze potvrdil i Karel Schwarzenberg.

Podle zdroje ze Zamini (ministerstva zahraničí) má být 20. prosince na Seehoferovou počest uspořádána slavnostní večeře, kterou má pořádat ministr zahraničí Schwarzenberg a které se má zúčastnit i předseda české vlády Petr Nečas. 

Ministr zahraničí Schwarzenberg návštěvu ParlamentnímListům.cz potvrdil a současně vyloučil, že jedním z možných účelů Seehoferovy návštěvy je sudetoněmecká otázka. Má se prý jednat především o hospodářské spolupráci.

"Česká republika je významným exportérem do Německa a především do Bavorska. Bavorsko je náš důležitý hospodářský partner. O Benešových dekretech jednat nebudeme. Bavorského premiéra jsem nepozval já, ale předseda vlády Petr Nečas. Já nejsem protějškem bavorského premiéra," řekl ParlamentnímListům.cz Schwarzenberg.


Informační šum

Mezi ministrem zahraničí Schwarzenbergem a premiérem Petrem Nečasem ale patrně existuje jistý informační šum. Nečas totiž ParlamentnímListům.cz v SMS napsal, že zprávu o návštěvě Seehofera nemůže potvrdit.

"Žádné pozvání pro bavorského premiéra neodešlo. ČR má zvláštní vztahy se sousedními spolkovými zeměmi Saskem a Bavorskem. Standardně k nám jezdí saský premiér, byl tu i nedávno. Bavorsko je v ekonomické oblasti nejvýznamnější partner ČR ze všech spolkových zemí. Otázka Benešových dekretů je uzavřena Česko-německou deklarací a není zde o čem jednat. Na dobrých vztazích s oběma zeměmi máme politický i ekonomický zájem," napsal premiér.

Redakce následně napsala premiérovi SMS, že ministr zahraničí návštěvu potvrdil. "Potvrdit to může pouze premiér. Není pozvání, nemůže být návštěva," reagoval posléze Nečas. Reakci ministra na předsedu vlády zjišťujeme.


Bavorský premiér podporuje zrušení Benešových dekretů

Bavorský premiér se pravidelně účastní sudetoněmeckých srazů. Podle něho poválečný odsun Němců byl a zůstává bezprávím. Seehofer již několikrát vyzval ke zrušení Benešových dekretů. Sám Schwarzenberg v minulosti uvedl, že Benešovy dekrety jsou proti lidským právům, ale zrušit je nelze.

Nečasovi Seehofer po sněmovních volbách pogratuloval ke jmenování jeho vlády a vyjádřil přání se s novým českým ministerským předsedou co nejdříve setkat. Seehofer v květnu oznámil záměr přijet na podzim do Prahy na první oficiální návštěvu bavorského premiéra v ČR. Chtěl přijet v doprovodu zástupců německé menšiny vysídlené po druhé světové válce z Československa. Před tím, že Seehoferova plánovaná návštěva má pomoci k prolomení Benešových dekretů, varovala také šéfka Suverenity Jana Bobošíková.

"O návštěvě bavorského premiéra se hovoří vlastně již od devadesátých let," řekl ParlamentnímListům.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.


8.12.2010 17: 12 - Úřad vlády už oficiálně přiznal, že za pár dní do Česka přijede ministerský bavorský premiér a patron sudetských Němců Horst Seehofer z CSU. O tom ostatně ParlamentníListy.cz psaly již v úterý. Věděly to jako první. Jenže Nečas v ten den našemu serveru tvrdil, že zprávu o návštěvě Seehofera nemůže potvrdit, přestože v tu dobu o ní již referoval jako o hotové věci šéf diplomacie Karel Schwarzenberg.

Informační šum, anebo pomalá diplomatická pošta? Těžko říci, kde je pravda. Zatímco v úterý šéf resortu zahraničí Schwarzenberg uvedl, že na Seehoferovou počest bude těsně před vánočními svátky uspořádána slavnostní večeře, kterou má "na triku" právě on a které se má zúčastnit i český premiér, Nečas mlčel. Respektive Par1amentnímListům.cz napsal:

"Žádné pozvání pro bavorského premiéra neodešlo. ČR má zvláštní vztahy se sousedními spolkovými zeměmi Saskem a Bavorskem. Standardně k nám jezdí saský premiér, byl tu i nedávno. Bavorsko je v ekonomické oblasti nejvýznamnější partner ČR ze všech spolkových zemí. Otázka


Benešových dekretů je uzavřena Česko-německou deklarací a není zde o čem jednat. Na dobrých vztazích s oběma zeměmi máme politický i ekonomický zájem."

Nečas včera: Není pozvání, nemůže být návštěva

Náš server následně odvětil premiérovi, že ministr zahraničí ale návštěvu potvrdil. "Potvrdit to může pouze premiér. Není pozvání, nemůže být návštěva," reagoval Nečas.

"Návštěva (ministerského předsedy Svobodného státu Bavorsko Horsta Seehofera) politicky potvrdí vynikající a příkladně intenzívní vztahy, jež Česká republika se Svobodným státem Bavorsko již celou řadu let udržuje v oblasti hospodářství, energetiky, kultury, ochrany životního prostředí, školství, ale např. i péče o společné historické a kulturní dědictví a podpory mezilidských kontaktů," napsal dnes v tiskové zprávě mluvčí vlády Jan Osúch. No vida!

Mluvčí přidal i ujištění, že součástí přijetí Seehofera budou fototermín před zahájením jednání a tisková konference po jeho skončenÍ. Podle vlády jde tak o historicky první oficiální návštěvu bavorského ministerského předsedy v České republice, která se uskuteční ve dnech 19. a 20. prosince 2010.

"O návštěvě bavorského premiéra se hovoří vlastně již od devadesátých let," dodal pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář.


Účastní se sudetoněmeckých srazů

V čem je ale osoba bavorského premiéra tak význačná? Seehofer se totiž pravidelně účastní sudetoněmeckých srazů a také dává najevo názor, že poválečný odsun Němců byl a zůstává bezprávím. Seehofer navíc již několikrát vyzval ke zrušení Benešových dekretů, neboť jsou podle něj "proti lidským právům."

Záměr přijet do Prahy bavorský premiér oznámil již v květnu. Jenže v tom byl háček: Seehofer zároveň uvedl, že přijede v doprovodu zástupců německé menšiny vysídlené po druhé světové válce z Československa. Před jeho návštěvou tak poté varovala média i politici, mezi nimi byla například šéfka Suverenity Jana Bobošíková. Zmínila, že Seehoferova návštěva má pomoci právě k prolomení Benešových dekretů.

Parlamentní listy

Pozn. red.

Jak rychle se změnilo poznání P. Nečase, předsedy vlády České republiky. Jeden den tvrdí: „Není pozvání, není návštěva“, druhý den však již o návštěvě ví.

Toto rychlé poznání budí řadu otázek, nejen té nejběžnější o komunikaci mezi ministerským předsedou a ministrem zahraničních věcí.

Návštěva nespadla ze dne na den z čistého nebe. H. Seehofer měl o návštěvu Prahy enormní zájem již v létě. Nějak mu to nevyšlo. Jistě se pokoušel získat bližší termín své návštěvy než ten jarní, jak se dosud očekávalo.

Zcela náhodou jel pan K. Schwarzenberg na pracovní cestu do Bavorska, kam přicestoval 29. října. Účastnil se v Norimberku, kromě dalšího, otevření českého honorárního konzulátu, Slavnosti se zúčastnila řada hostů. I K. Schwarzenberg přistoupil k řečnickému pultu, aby zdůraznil jednotu obou zemí, Česka i Bavorska.

Nabízí se otázka, zda právě v tu dobu nebyla projednávána či dojednávána návštěva H. Seehofera v Praze. Seehofer na druhé straně se zřejmě musel zříci svého původního programu, který počítal s otevřením otázek kolem „vyhnání“ sudetských Němců a „protiprávních“ Benešových dekretů, poněvadž P. Nečas při své návštěvě v Německu jednání na tato a podobná témata napřed odmítl. (V této souvislosti jistě není bez důležitosti, že kancléřka A. Merklová naopak projevila přání, aby k návštěvě bavorského ministerského předsedy v Praze došlo co nejdříve.)

Lze usuzovat, že P. Nečas se podvolil, když byl K. Schwarzenbergem postaven před hotovou věc, a s návštěvou H. Seehofera „dodatečně“ souhlasil, když předtím Seehofer se vzdal jednání o věcech minulosti. To je možný a také pravděpodobný pečlivě připravený silový „kompromis“, v režií pana K. Schwarzenberga.

Pan ministerský předseda měl zřejmě pravdu, když tvrdil, že žádné pozvání pro Seehofera neodešlo. Nemuselo z Prahy odejít. Mohlo být předneseno a dojednáno v Bavorech „snaživým“ ministrem zahraničních věcí.

Přesto K. Schwarzenberg tvrdí, že Seehofera pozval P. Nečas. Zdůvodňuje to i tím, že není partnerem bavorského ministerského předsedy. Ano, v tomto bodu říká K. Schwarzenberg výjimečně pravdu, nelže, ani diplomaticky nemlží. Jen však zapomíná , pokud o tom vůbec ví, že Bavorsko je jednou ze zemí, bez ohledu na název Svobodný stát Bavorsko, Německa. Země v Německu mají jen fragmentární svrchovanost, zatímco Německo jako spolek jednotlivých zemí se těší plné suverenitě. Skutečným protějškem P. Nečase, předsedy vlády ČR, je kancléřka A. Merklová. Protějškem ministra zahraničních věcí ČR je německý ministr zahraničí Quido Westerwelle.

Ovšem v myšlení pan K. Schwarzenberga je těžké se vyznat. Christian Wulff, německý prezident, mluví o odsunu Němců, ale „náš“ ministr zahraničí o vyhnání. Možná, že se K. Schwarzenberg domnívá, že jsme již jednou ze zemí Německa. V tom případě by pak skutečně odpovídalo, že H. Seehofer je partnerem P. Nečase, ovšem za této situace by nemohl být K. Schwarzenberg ministrem zahraničních věcí, poněvadž spolkové země v Německu ministerstvo zahraničí nemají. Nikdy jsme např. nic neslyšeli např. o bavorském ministru zahraničních věcí. O Bavorsku se však nyní často mluví, nyní nejnověji také o „Česku“. Hezké slovo, co? Jak pěkně se hodí k Sasku, Braniborsku a také k nám tak „blízkému“ Bavorsku, kde je domovem je nám tak známý čtvrtý kmen bavorský, kmen sudetských Němců. Bavorsko je známé jejich hrátkami, na nichž právě to neposlední slova má pan H. Seehofer. Název Česká republika jakoby se některým našim novinářům stal pojmem téměř neznámým či z nějakého důvodu nevhodným nebo, pro někoho možná, i překonaným.

Rod K. Schwatrzenberga má své kořeny ve Francích, tedy v Bavorsku. Jistě ho tam krev táhne. Je možná více Bavorák, než Rakušan a samozřejmě méně Čechem, nadto česky špatně mluvícím. Pro naší republiku je neštěstím, že tento pán je ministrem zahraničních věcí. Od něj se můžeme nadít ještě další a mnohem bolestivější taškařice.

Až budete v našich novinách číst např. titulek „Nečas pozval Seehofera do ČR“, zkuste se zamyslet nad tím, jak to skutečně asi bylo, co vše se za tím může skrývat, jaké síly z pozadí hýbají našimi zahraničními vztahy. Jistě to nebylo tak jednoduché a přímočaré, jak bychom mohli usuzovat z názvu novinového článku.

Dr. V. Beneš









Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz