Demonstranti - Kosovo je Srbsko


Tisíce lidí se včera po poledni sešly v centru Bělehradu k demonstraci proti dohodě o urovnání vztahů Srbska s Kosovem. Dohodu v polovině dubna v Bruselu parafovali premiéři obou zemí.


Dokument předpokládá integraci srbských okresů na severu Kosova do kosovského státu výměnou za jejich širokou autonomii. Protest na náměstí Republiky zorganizovali severokosovští srbští předáci a vyzvali k co největší účasti Srbů z celé země bez ohledu na stranickou příslušnost. Shromáždění začalo přesně ve 12:44 podle rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 1244. Ta je věnována Kosovu a mimo jiné konstatuje, že tato provincie zůstane součástí Srbska. Jenže povstalečtí kosovskoalbánští teroristé v rozporu s rezolucí vyhlásili jednostrannou nezávislost.


Demonstrující volali na adresu srbské vlády hanlivá slova jako »zrada«, nad zástupy se pak tyčily transparenty s nápisy »Osvobodíme Kosovo«, »Kosovo je Srbsko« a podobně. Účastníky protestu natáčela a fotografovala policie.


Vyřešení statusu severokosovských okresů bylo při dojednávání bruselské dohody hlavní překážkou. Tamní Srbové dokument důrazně odmítli a svůj postoj nehodlají změnit. Bělehradské vedení ale pod diktátem Evropské unie tvrdí, že dohoda bude každopádně naplněna. Prištinský deník Koha Ditore ve čtvrtek napsal, že premiéři Srbska Ivica Dačič a Kosova Hashim Thaci dohodu definitivně podepíšou 21. května v Bruselu. Srbská strana se k termínu nevyjádřila, nicméně Dačič poznamenal, že se ve druhé polovině května s Thacim sejde. (ava, čtk)



Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz