Děti, připravte si mávátka...

Přemek Votava

V ranních hodinách 29. března překročí kolony americké armády hranice České republiky. Dle vyjádření amerického mluvčího „konvoj má demonstrovat americkou pomoc spojencům v NATO a ukázat schopnost se pohybovat na území spojeneckých států.“


Dítka ve školách dostanou volno a barevná mávátka, skauti budou držet na hranicích čestnou stráž. Také pražská kavárna bude vyzdobena americkou vlaječkou. Na obrazovkách budou od rána do večera usměvaví a od dálničního prachu ušmudlaní hrdinové. Dítka jim budou po celé trase cesty mávat a ti ušmudlaní hoši je z obrněnců zasypou žvýkačkami a čokoládou. A děti, ….však je známe, ty od samé radosti ze školního volna, budou výskat a lézt po obrněncích, točit s volantem i s kulometem. K tomu, pohotová fotografie určená celému pokrokovému světu. Media podají zprávu „…že, v této vážné době naši občané opět projevili semknutost, odhodlanost a věrnost NATO i Bruselu, ….“ Až to Kreml uslyší, uvidí tu naši jednotu a věrnost, pořádně se lekne. Čím větší bude naše semknutost a obrněná kolona, tím větší bude jeho úlek.


Držíme palce těm udatným amerických hochům, aby tu cvičnou jízdu po našich dálnicích zvládli. Jen u Ostravy jeďte prosím pomaleji, aby nám ty nové mosty nespadly.


Ale, jak už to u nás v Čechách a na Moravě bývá, trocha nedůvěra v nás zůstane. Se vstupy cizích vojsk máme své zkušenosti. Zvací dopis schválila vláda dva týdny předem. Máme tedy čas udělat si ta mávátka, vyzdobit trasu. Ale také zavřít kurníky, aby nějaká ta naše pitomá slepice či husa nevběhla pod americký obrněnec.


Otázky se přesto vkrádají do té tvrdé české hlavy. Vídeň o tom ví své. Jan Hus, Jan Žižka, Jan A. Komenský, K. Havlíček, T.G.M.


Proč ta americká přítomnost v České republice? V Evropě jsou přece vojska USA, základny jsou v Německu, Itálii, ….všude, kam se podíváte. Dělají to Američané proto, aby se Rus „pořádně vylekal? Chtějí do něj dloubnout? Ale Rusko, přece není krtek, aby zalezlo a jen z dírky po USA pokukovalo. Američané zapomínají na historii. Rusové hnali od Moskvy vetřelce, hnali Napoleona i Hitlera, do Paříže i do Berlína.


Americká přítomnost proto není aprílový žertík, je to cílená provokace. Připravuje se nové tažení na Východ? Před 70lety končila II. světová válka. Sovětská armáda osvobozovala Evropu, jen u nás našlo svůj hrob 140 000 rudoarmějců. Evropa byla v troskách, naopak Amerika si užívala poválečného blahobytu. Zapomněli jsme na tuto hrůzu, na ty desítky milionů mrtvých? Američanům připomínám známá moudrá slova: „Kdo nectí minulost, musí si ji prožít znovu.“

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz