David Rath ve sněmovně - Pánové Nečasi a Kubice, mě nezlomíte!


7.9.2012 11:55


Před poslance dnes již podruhé předstoupil poslanec a středočeský exhejtman David Rath, a to u příležitosti jeho v pořadí již druhého vydání k trestnímu stíhání. Poprvé před poslance předstoupil v červnu kvůli údajnému úplatku v kauze rekonstrukce zámku Buštěhrad. Poté, co se ukázalo, že by důkazy z této kauzy nemusely vést k odsouzení Davida Ratha, policie vznesla další obvinění, tentokrát kvůli údajným úplatkům při nákupech středočeských nemocnic. Přečtěte si na portálu Vaše věc, jak se David Rath před poslanci hájil.


Projev poslance Davida Ratha v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR - pátek 7. září 2012 (kráceno)

Dámy a pánové, už 4 měsíce jsem vězněm této vlády. Jsem vězněn a vězněm v situaci, kdy jsem nikomu neublížil, nikoho neohrožuji a škoda žádná nevznikla, nikde a nikomu. A dokonce ani vzniknout nemohla. Já vám dnes tady předložím jasné důkazy o tom, že žádná škoda nevznikla, a dokonce ani vzniknout nemohla.

Přesto jsem stále vězněm této vlády.


Ono totiž různé polodemokratické či totalitní režimy rády používají v dnešním světě takovou zástěrku, že někoho obviní z nějaké hospodářské činnosti, ale je v podstatě za tím politický motiv. Dnes se dočtete a zjistíte, že v Číně pronásledují a vězní disidenta za to, že nezaplatil daně. Oč jde? Přece každý ví na celém světě, že krátit daně je zločin, takže přece to není problém jeho politické činnosti, ale toho, že nezaplatil daně…


Naše vláda se přitom tváří pokrytecky a všech těchto se, po mém soudu správně, zastává. A říká, to je jen zástěrka, ta hospodářská či jiná údajná činnost. Ale doma, doma se naše vláda chová úplně stejně. Prostě faleš a pokrytectví. Faleš a pokrytectví.

Dámy a pánové, dneska totiž vidíme druhé dějství, které můžeme nazvat likvidace nepohodlného, protivného opozičního politika. Opět zde máme naprosto nestandardní postup policie. V čem je nestandardní?

Dámy a pánové, policie této sněmovně jako důvod mého vydání poslal výpisy z údajných odposlechů, které má policie k dispozici od února. Této sněmovně policie neposlala ani slůvko navíc. Čili to, co policie ví od února, v srpnu zabalila a s překvapením, že zjistila to, co ví od února, sem poslala. S tím, že mě teď máte znovu vydat. Já se ptám, proč policie nečinila už od února, v březnu, v dubnu. Dobře. Tam není přidáno ani slovo, ani jeden úkon navíc. A dokonce já se zde jasně ptám, proč policie, když mě chtěla vydat ve věci Buštěhrad, to nespojila. Prostě tyto dvě stránky, které jsou údajné výpisy z odposlechů, mohla dát k žádosti Buštěhrad a nemuseli jsme tady sedět dneska.

Toto je jasná manipulace. To je jasný záměr. A teď se ptejme, proč. Proč policie takto zesměšňuje sněmovnu, vodí vás všechny za nos, ale hlavně dělá hlupáky z celé české veřejnosti, že najednou zjistila to, co ví od února, a zjistila to najednou v srpnu.

Logické vysvětlení je jen dvojí a mohou platit oba důvody najednou. Za prvé, když zapátráme v paměti, zjistíte, že to je standardní postup plukovníka Kubiceho. Už v minulosti to použil přece několikrát. Vždycky se použije něco, co je x měsíců, let staré, a vytáhne se to, když se to hodí, tzn., před volbami.

Tady se určitý výstřel udělal v květnu, v červnu, byla obrovská mediální vlna, obrovský monstrproces s tím zločincem Rathem. Ten trošku vyšuměl, překryly to trochu i jiné kauzy. Volby se nám přiblížily, tak je potřeba osvědčenou taktiku použít znova. Prostě to, co ví policie od února, najednou zjistí před volbami.

To už jsme zažili tady u Kubiceho několikrát. Prostě oblíbená taktika plukovníka Kubiceho a jeho policie. Jiné logické vysvětlení není.

A pak je druhé možné vysvětlení. Dámy a pánové, po čtyřech měsících usilovného pátrání, toho, že jsem byl držen jako muž s železnou maskou a pomalu nemohl promluvit ani s vězeňskou službou, tak výsledkem je, že vše, z čeho mě vidí policie v kauze Buštěhrad, se ukazuje, že je úplně jinak, že policie nemluvila pravdu, že vám sem dodala materiál, kde jsou nepravdivé údaje. To je dnes už z vyšetřování evidentní.

Takže možná se použily dvě věci. Předvolební, řekněme, dehonestace opozice, sociální demokracie a dalších, a k tomu ještě fakt, že by museli přiznat, že vše, co napsali do textu obvinění, je úplně jinak. Úplně jinak. Což je pro policii nepříjemné zjištění, zvláště v situaci, kdy kolem toho udělají takový monstrproces. Začali usilovně hledat něco dalšího.

Víte, od začátku, já jsem vám tady minule říkal, že celý proces je od začátku podivný, že je provázen různými nestandardnostmi, nezákonnostmi, nefér postupy ze strany policie. Já to jenom krátce zopakuji. Kdo to začal? Kubiceho policista, který teď je soukromý detektiv, tak najednou jede do Brna z Kladna podat trestní oznámení bez jediného důkazu. Čili on přijde říct, co někde slyšel. Přijme ho první náměstek nejvyššího státního zástupce. Mimochodem to jsou lidé pana Pospíšila, tehdejšího ministra spravedlnosti, který si pěkně obsadil justici svými lidmi, pěkně v tichosti, tento vzorňák české politiky, tak ten si takhle rozestavěl své lidi. Takže ten shodou okolností náhodou přijímá Kubiceho policistu, náhodou s ním sepíše trestní oznámení.

Dámy a pánové, zajímavost. Představte si, že tento oznamovatel nebyl doposud vyslechnout policií. Přitom když zapátráte v paměti, tak on v televizi v Otázkách Václava Moravce, když to začalo, říkal, že má obavy o svůj život. Tak tento člověk, který má obavy o svůj život, není za 4 měsíce vyslechnut policií. Každý, kdo v této zemi podal nějaké trestní oznámení, tak ví, že většinou jde na výslech jako první nebo na podání vysvětlení jako první, protože on to podal. Tento člověk, policie o něj nejeví vůbec zájem. Opět zajímavé, protože on by dostal samozřejmě celou řadu otázek.

A vzhledem k tomu, že já jsem přesvědčen, že jde o policejního nastrčence, tak by se mu asi těžko říkalo, toto mně dal někdo od pana plukovníka Kubiceho nebo od toho, abych to takto řekl, a tento člověk mně zajistil schůzku s panem prvním náměstkem Střížem a jeho ochotu sepsat. Ale ochota pana Stříže pokračuje dál. Tento člověk pana Pospíšila to předává dalšímu člověku pana Pospíšila, paní doktorce Bradáčové, poradkyni pana ministra Pospíšila, takže on to nevěděl, samozřejmě, jeho poradkyně mu o tom neřekla.

Víte, já byl také ministr. Všichni moji poradci byli od toho, aby mně říkali, co vědí. Zdá se, že máme dalšího aktéra té hry. Shodou okolností to dostane zase člověk, který je s panem náměstkem Střížem úzce spojen, paní doktorka Bradáčová. Ta to dostane do Ústí, které s tím nemá vůbec nic společného, čili místně nepříslušné státní zastupitelství, a najednou se rozjíždí celá série podivností.

Okamžitě povoleny neuvěřitelné odposlechy, a obývácích, v ložnicích, v kuchyních, které nemají skutečně za novodobou historii České republiky obdobu v podobných případech. To se nikdy nestalo. To se nikdy nestalo. To dělala naposledy StB. Všechno je to povolováno okamžitě jeden nebo druhý den poté, co se o to požádá, bez jediného věcného důkazu. Bez jediného věcného důkazu!


Dámy a pánové, také zajímavost, že celé vyšetřování dostává na starost detektiv z protikorupčního pan Vincenc, který je v úzkém přátelském vztahu s paní Bradáčovou, čili tady vidíte, jak najednou nám to celé... Prostě určitá parta kamarádů nebo dobrých známých si řeší nějaký případ. Já jsem před těmi třemi měsíci řekl, že jsem přesvědčen o tom, že tam byl obchod, obchod i s paní dr. Bradáčovou - když uděláš Ratha, dostaneš svoji odměnu na Vrchním státním zastupitelství. Já myslím, že čas jasně ukázal, kdo měl pravdu. Ratha zničili a odměna byla vyplacena, takže všichni mohou být spokojeni. Takto funguje vyšetřování v České republice, takto funguje vyšetřování v naší zemi.

Dámy a pánové, já jsem minule řekl, že Rathem to začalo, Rathem to skončí, tento přístup. Zatím to tak vypadá. Možná někteří namítnou - ale vždyť jsou jiné kauzy, další kauzy. Ne, já jsem tím přesně myslel toto propojení policistů, státních zástupců a nasazení zcela mimořádných prostředků včetně použití bývalých policistů jako iniciátorů celé této záležitosti. To jsem myslel, když jsem říkal Rathem to začalo, Rathem to skončí. Já nevidím, že by pan premiér, jeho ministři, měli ve svém okolí - a už je to rok, kdy rozhodli o nasazení odposlechů a sledování mnoha osob - tak já jsem si nevšiml, že by třeba paní Nagyová měla v ložnici odposlouchávání nebo další lidé v blízkosti ministrů a plitiků měli ve svých kuchyních, obývácích odposlouchávání. Chtěl bych, aby veřejnost pečlivě sledovala, kde všude a v jakých kauzách se to příště objeví a zda se to vůbec objeví nebo zda to byla prostě specifická situace, která se použila prostě jenom proto, že se to panu Kubicemu a jeho mafiánské chobotnici íbilo.

Víte, dámy a pánové, ta skupina bohužel celý ten proces ovlivňuje i nadále. Já jsem říkal, že paní dr. Bradáčová byla poradkyní pana ministra Pospíšila, ale současně jeho poradkyní je i soudkyně paní Kasíková, místopředsedkyně krajského středočeského soudu, a její manžel je dokonce náměstkem - nevím, jestli ještě stále je - ale náměstkem ministra spravedlnosti. Tak se domozte v této zemi spravedlivého rozhodování. A byl to právě tento krajský soud, který v minulém kole řekl, že hrozí, že budu páchat trestnou činnost, protože jsem zůstal poslancem. Tedy proto, že jsem poslancem, mohl bych páchat trestnou činnost, byť žádné z obvinění nemá žádnou souvislost, ani policie mě neviní v souvislosti s výkonem mandátu poslance. To se tam najednou objevilo po třech měsících jako novinka, když už zjistili, že nejsem ani hejtman, a to jim samozřejmě měsíce trvalo, já jsem se vzdal funkce hned první den, ale měsíce trvalo, než ten proces řekl ano, už není hejtmanem. Kraj zrušil všechna výběrová řízení, už není co ovlivňovat, není co manipulovat, nemá tam žádné vazby. Takže když okresní soud dospěl k tomu, že tam skutečně není důvod, že bych mohl pokračovat v nějaké trestné činnosti, tak krajský soud to tam vrátí s odůvodněním, že jsem stále poslancem. A samozřejmě útěk! Vždyť se na mě podívejte, já jsem typický útěkář - s rodinou, s dětmi, s kořeny v České republice a určitě se stanu celoživotním štvancem. Já myslím, že naopak by si to dneska mnozí přáli, abych utekl a trošku se na to zapomnělo, zapomnělo se na ty jejich fauly, nestandardnosti a nezákonnosti, co tady v tomto případě páchali. Ale já vám garantuji - já neuteču. Já si počkám až do konce, já si počkám, až se pravda ukáže, protože jednou se ta skutečná pravda ukázat musí a pak bude vidět, kdo tuhle lumpárnu skutečně spáchal. Takže nebojte se, já neuteču nejenom kvůli rodině a kvůli kořenům a kvůli tomu, že také nemám kam utíkat, ale také kvůli tomuto.


Dámy a pánové, nyn k vlastní kauze Buštěhrad. Víte, že minule se mi tady hovořilo těžko a mnozí jste říkali - proč neřekl k Buštěhradu víc. Bylo to na začátku a cokoli bych řekl, tak by bylo okamžitě zpochybněno, že pro to nejsou žádné důkazy. Ono z toho vězení se těžko ty důkazy nějakým způsobem shánějí. Takže teď máme vyšetřování a sama policie shromáždila řadu důkazů. Tak dnes už máme znalecký posudek. Zde, prosím, je znalecký posudek. (Ukazuje ho.) Ten znalecký posudek popisuje nejenom samotnou kauzu, jak probíhala, ale má i vlastní hodnocení. Já vám to hodnocení přečtu, protože je z toho nejdůležitější.

Takže znalec konstatuje, že: "Dle názoru znalce je celkový součet ohodnocených prací a materiálu v třetím předloženém rozpočtu na zámek, nádvoří, interiéry v souladu se standardem a tedy i obvyklými cenami." Znalecký posudek. Projekt na Buštěhradský zámek nebyl předražen. Policie za čtyři měsíce - tento znalecký posudek si po mém zatčení zadal krajský úřad a policie si nezadala žádný znalecký posudek. Za celý rok, kdy tvrdí, že to bylo předražené, si nebyla schopna zadat znalecký posudek. Ale znalecký posudek popisuje celý stav.

A teď k tomu tvrzení policie. Policie říkala v podstatě zjednodušeně: vypracoval se nějaký projekt, zhruba na nějakých 160 - 170 mil., Rath vybral jiného projektanta, který ten projekt změnil a uměle navýšil. Znalecký posudek, vyjádření krajského úřadu a hlavně vyjádření dalších asi dvaceti svědků toto naprosto vyvracejí. To bylo úplně jinak. Znalecký posudek, který to projel a svědci, kteří vypovídali, a znalecký posudek na podkladě písemných dokladů a svědci na podkladě svých paměťových stop a písemných podkladů, jasně řekli, jak to bylo. Nejprve ta firma dala odhad, jakousi stavebně technickou studii, která zněla na 200 mil. a více, pak dodala projekt na těch zhruba 200 mil. a více. Pak jednala s krajem, že v projektu byly chyby. Toho jednání jsem se shodou okolností účastnil já. A na podkladě tohoto jednání projekt zkontrolovala a snížila cenu. Čili ne, že zvýšila. Ona ji snížila z nějakých přes 200 mil. na nějakých těch zhruba 160 nebo 170 mil. Snížila! A to byla prosím cena jen na

rekonstrukci, čili na budovu. V tu chvíli ale běžel jiný projekt od jiné firmy s jiným projektantem na vnitřní vybavení, což je samozřejmě něco úplně jiného.

Když rekonstruujete budovu, je to jedna věc, ale když tam chcete mít lustry, podlahy, židle, křesla, tak samozřejmě na to je projekt úplně jiný a jiný projektant než ten, který dělá stavbu. A ten projektant vypracoval nejprve tady projekt zhruba na 50 mil. a po jednání na kraji ho snížil zhruba na 30 mil. Čili dohromady tyto dva projekty pak byly soutěženy v té soutěži. A policie celou dobu operuje pouze s tím projektem na tu stavební část a tvrdí, že já jsem ho ještě uměle navýšil.

Všichni svědci včetně znaleckého posudku dokazují, že toto není pravda, že toto je lež, že pokud tam k něčemu došlo, tak ke snížení ceny celého projektu.

Soutěžen byl projekt, který podle znalce není předražený a já jsem celý proces nijak neovlivňoval. Žádného projektanta jsem nevybíral, nepůsobil jsem na něho, aby něco navyšoval. Vše, co tam psala policie v obvinění i v žádosti Sněmovně, je dnes po vyšetřování jasně lží a nepravdou.


Dámy a pánové, co z uvedeného plyne? Další svědci potvrdili, že ten projekt ještě navíc nebyl ani schválen Regionálním operačním programem. Čili do něho nešla z evropských fondů, do té rekonstrukce, ani z kraje, ani jedna koruna. Do toho projektu rekonstrukce a vybavení - tedy myslím do realizace toho projektu - ani jedna koruna. Čili nemohla vzniknout škoda. Škoda v tomto případě je nula. A podle znaleckého posudku, i kdyby ten projekt byl realizován, tak škoda ani vzniknout prostě nemohla, i kdyby byl realizován.

A já jsem stále ve vězení!

Tady máte posudky znalců, které říkají, že nákupem jistých letadel vznikla škoda 450 mil., posudky jsou zpochybňovány - možná oprávněně, to já nevím. Máte tady spoustu dalších příběhů, kde jsou znalecké posudky, že vznikla škoda stovek milionů, miliard, a nic moc se neděje. Tady, kde škoda nevznikla, protože tam nebyla zaplacena ani koruna, a vzniknout ani nemohla, tak je sedm lidí stále ve vězení. Tak funguje česká spravedlnost! Tak funguje Kubiceho chobotnice.


Dámy a pánové, ale já jsem tady minule tvrdil, že i kdyby projekt měl nějaké navýšení, tak nemohl projít, protože my jako jediný kraj, jediná instituce v zemi, jsme zavedli kontrolu všech projektů na ceny obvyklé. To potvrdilo mnoho svědků. Já vám tady ocituji přesně aspoň za všechny, nechci citovat všechny asi tři nebo čtyři svědky, kteří o tom hovořili a dokládali to písemnými doklady.

Takže vám aspoň ocituji jednoho svědka, ředitele Regionálního operačního programu, který o tom vypovídal velmi podrobně spolu s ostatními. Ale jenom jednu výpověď nebo část té výpovědi za všechny.

Otázka vyšetřovatele. "Zmínil jste se o nastaveném systému hodnocení projektů z hlediska hospodárnosti a nákladovosti. Můžete tento systém blíže popsat, jak funguje a jak a kým byl nastaven?"

Čili nastaven byl v roce 2009 poté, co my jsme nastoupili na kraj. Klíčovým prvkem toho posílení nebo té změny bylo pořízení software na porovnání obvyklých cen stavebních prací. A změna personální struktury úřadu tak, aby se posílili zaměstnanci stavaři, tedy stavební inženýři, kteří jsou schopni položkové rozpočty a tedy obvyklé ceny kontrolovat. Výsledkem tohoto opatření, které navrhl Úřad Regionální rady a bývalý předseda - tedy já - jej podpořil, tak vlastně do dnešního dne jsme dosáhli při kontrole hospodárnosti projektů při schvalování, tedy my nespoléháme jenom na výsledek výběrového řízení, tak jsme dosáhli úspory asi 600 mil. korun. Čili naším působením na kraji se uspořilo 600 mil. korun. Asi možná to je důvod, proč jsem ve vězení. Když vyhodíte 450 mil. za předražená letadla, tak se nic moc neděje, je spousta debat o hodných a zlých plukovnících na policii. Ale tady, kde škoda nevznikla a ještě se ušetřily peníze, tak vás zavřou v této zemi do vězení. Já myslím - jasná zpráva.


Dámy a pánové, nikdo tady se nesnažte nic šetřit! Je to zbytečné. A je potřeba dělat škody aspoň od půl miliardy výš. Pak to totiž budou šetřit možná ti hodní plukovníci. Dále pan ředitel říká, to znamená, že i když je projekt schválen, tak za něj nevyplatíme, podtrhuji nevyplatíme, čili i když je projekt schválen, tak za něj nevyplatíme víc než jsou obvyklé ceny. Tedy ta úspora je u schválených projektů.

Kromě stavebních prací tak v oblastech, kde není takové softwarové zabezpečení, což je například zdravotní technologie, tak pořizujeme expertní posudky znalců v oboru a celková úspora na schválených projektech v oblasti zdravotnictví díky těmto opatřením ve zdravotnictví je přibližně 140 mil. Tady už předjímám v té druhé žádosti, že se kontrolovaly i zdravotnické technologie pomocí expertních

posudků. A tam vznikla úspora zhruba 140 mil. korun. Toto není ojedinělá výpověď, takto vypovídali všichni zaměstnanci a doložili to i písemnými doklady, tedy listinnými důkazy.

Dámy a pánové, tedy v tuto chvíli je ve všech bodech obvinění policie vyvráceno. Říkáte si: Jak je to možné? Ano, já bych mohl tady říkat: Já jsem nevinný. Ale když mě to napadne, tak si vzpomenu na to, že jsme v Čechách a že už to krásně popsal pan Hašek v Osudech dobrého vojáka Švejka. Jestli si vzpomenete na tu příhodu, jak Švejka zavřou do vězení a je tam s ním spousta dalších. A chodí tam takový pán nešťastně a všem sděluje: Já jsem nevinen, já jsem nevinen! A Švejk mu odpoví něco - nemám to před sebou, spoléhám se na svoji paměť, tak kdybych to necitoval přesně, tak mi promiňte - a Švejk mu tedy odpoví něco v tom smyslu: Milej pane, Ježíš Kristus byl taky nevinnej - a jak dopad!

Bohužel, my to tady máme jako hlubokou tradici a v tomto duchu pokračovali jsme jak za protektorátu, druhé republiky, 50. léta, 70. léta, ale bohužel, dámy a pánové, po krátkém zlepšení se zase k této pěkné tradici začínáme vracet. Já mám skutečně vážné obavy o českou svobodu a demokracii. Protože to, co se v naší zemi děje na nejrůznějších úrovních, není dobře, není dobře.

Prostě, premiér Nečas podle mého soudu udělal jednu zásadní a hrubou chybu - udělal z ministra vnitra policejního plukovníka. Čili tady policejní plukovníci nepotřebovali nějakou sílu, aby udělali puč, tady se prostě dostali přímo do vlády. Čili my už dneska máme takovou částečně vládu policejních plukovníků. A možná že i tento sice hodný policejní plukovník v terminologii pana premiéra - protože jsou pak ti zlí, kteří pronásledují, pane premiére, případně někoho kolem vaší koalice, tak ty je potřeba řádně ztrestat, k tomu vám pomůže ten hodný plukovník. Jen si držte palce, aby ten hodný plukovník mezitím nezmalignizoval a třeba v určité fázi vás neměl plné zuby a ten hodný plukovník vás takhle nesestřelil. Tím, že se objeví v novinách třeba odposlechy z kuchyně paní Nagyové nebo něco podobného. Já bych to na vašem místě nepodceňoval. Ten hodný plukovník dokáže být velmi hodně záludný.

Takže dámy a pánové, já z toho nemám dobrý pocit, protože tady se spustilo něco, co je používáno vysloveně účelově, co je používáno víceméně na lidi, kde se to hodí, to znamená hlavně na opozici a na nepříjemné politiky z opozice. A aby se neřeklo, tak občas se odstraní někdo z koalice.

Čili dámy a pánové, to není dobrá situace, to není dobrá situace! Byť si teď vláda myslí, že má hodné plukovníky pod kontrolou, tak, jak říkám, obávám se, že se mohou divit. Víte - a je vždycky strašně nebezpečné, když místo politických prostředků a politického demokratického boje začneme používat metody, které používají nedemokratické režimy. To znamená, na nepohodlné lidi pustíme tu obrovskou drtící mašinérii. A já vám můžu říct, že s ní mám jednoznačné zkušenosti z posledních měsíců a není to vůbec nic hezkého. Nejenom, že to likviduje vás, psychicky, fyzicky, ale likviduje to celé vaše okolí, vaši rodinu, vaše děti.

Ano, není to jako v 50. letech, že by děti vyházeli ze školy a ostatní z práce, ale ono se to zase tolik na to okolí neliší. Je to trochu měkčí než v 50. letech, ale skutečně to zasahuje i spoustu naprosto nevinných lidí, kteří mají jen tu smůlu, že se někdy vyskytli ve vašem okolí. Protože proti vám stojí neuvěřitelná mašinérie, která může všechno. Vy zjistíte, že není pravda, že zákony v této zemi neumožňují policii konat. Ony umožňují dělat cokoliv, cokoliv si usmyslí. Zabavit, zmrazit vám majetek, aniž by pro to měli důvod. Dokonce majetek, který vám ani nepatří a nikdy nepatřil! Který jste nikdy neměl! Který očividně nemůže pocházet z žádné trestné činnosti, protože ho třeba má váš otec 15 let nebo 20 let nebo lidi, kteří s vámi mají málo společného! To vše policie mávnutím proutku může udělat v téhle zemi! Jenom když chce!

Víte, někdy chce a někdy se vymlouvá na špatné zákony. V mém případě žádné špatné zákony nejsou a žádná zákonná překážka není. Jde všechno, jde všechno. V jiných případech slyšíte výmluvy: Nemohli jsme, zákony neumožnily, špatné zákony. To tak není. Žijeme v zemi, kde je spravedlnost a represe uplatňována naprosto selektivně. Jenom tam, kde se hodí a tam, kde je politická vůle. To je tady dneska snad už každému evidentní. Protože víc jasné to být ani nemůže.

Dámy a pánové, teď pár slov k tomu novému obvinění, k těm nemocnicím. Ještě na

jednu věc jsem zapomněl, omlouvám se. Zpět k Buštěhradu, velká omluva. Mezitím

policie po čtyřech měsících, čtyři měsíce jí to trvalo, konečně má výsledky znaleckého posudku na daktyloskopii. Tady ho mám. (Poslanec posudek ukazuje.)

Znalecký posudek na daktyloskopii, tedy na otisky prstů. Mé otisky prstů nejsou ani na penězích v krabici, ani na krabici, ani nikde jinde v tomto okolí. A nejsou tam dokonce na těch penězích ani otisky doktorky Pancové. Takže, kde, když všichni jste věděli a slyšeli od policie a četli z těch odposlechů, jak tam ty peníze přepočítáváme, já s doktorkou Pancovou, a jak tam mají být nějaké kulaté a žluté a já nevím co všechno, co všechno psali v médiích jako zaručené informace, jak to je, tak tady prostě není jediný otisk prstu. Ani na krabici, ani uvnitř na penězích! Tak jak jsem ty peníze přebíral, jak jsem je přepočítával, jak jsem bral tu krabici?

Takže dámy a pánové, co se před třemi měsíci zdálo jako neprůstřelné, pevné, jasné a jednoznačné najednou dneska úplně tak jasné a neprůstřelné prostě není.

A k těm vlastním odposlechům. Tam jsou pasáže, které si vůbec nevybavuji. Já nevím, jak to dělá policie, jestli používá Ctrl+C a Ctrl+V buď v těch přepisech

a nebo ve vlastních odposleších. Vždyť to všechno běží na elektronických médiích. Kde máte zaručeno, kdo pracuje s počítači, tak ví, přesunu větu, přesunu slovo, přesunu písmeno, je to za sekundu uděláno. Takže kde bylo původně "dobrý den, jak se máte" a ten odpovídá "děkuji, dobře", tak může být "dobrý den, jak se máte", a tam může být "dej mi ty peníze", protože to použili z úplně jiné části, kde se třeba baví o něčem úplně jiném. Kdo to dneska zaručí, že to tak není? Který expert prostě prozkoumá ta elektronická média, že si s tím Kubiceho policie takto nezahrála? Kdo? Řekněte mi, kdo v této zemi je tou autoritou, který je schopen elektronická média po takové době, dřív, když to byla páska, tak to bylo snadné. To musel někdo s nůžtičkami. To měli těžké i ti estébáci za komunistů. Ti neměli takovéhle prostředky. Ti museli pěkně nůžtičkami střihnout, slepit, udělat a dalo se na to přijít. Dneska? Kdo vám najde elektronickou stopu takovýchto manipulací? Kde je zaručeno, že s tím někdo takto nemanipuluje? V dnešní době žijeme ve světě, který je horší, než popsal George Orwell v jeho knize 1984. My už v něm žijeme. Všichni vás sledují, dokonce jsou na tom tak daleko, že když chtějí, tak vám dají odposlechy do ložnic a obýváků a do kuchyní a sledují vás takhle měsíce. Vždyť to je skutečně horší než v Orwellově 1984, protože dneska my máme větší možnosti techniky, než si vůbec Orwell dovedl představit.

Takže, dámy a pánové, v tomto prostředí se dovolejte spravedlnosti. Tak zpět k nemocnicím. Já jsem zapomněl na ten znalecký posudek z oboru daktyloskopie. Čili

dneska už máme dva znalecké posudky, které to, co tvrdí policie, jednoznačně vyvracejí. Tedy ještě k tomu Buštěhradu. Prosím vás, když projekt nebyl předražen, nešla tam ani koruna, navíc výběrové řízení nebylo manipulováno. To jsem také zapomněl říct. Svědci jasně potvrdili, že výběrové řízení na Buštěhrad nebylo manipulováno. Policie opět tvrdila, že šlo o losování, jestli si vzpomenete, tak tam k žádnému losování nedošlo. Při výběru Buštěhradu nebylo losováno, jak tvrdila policie, aby bylo vybíráno ze všech došlých nabídek.

Jediné hodnotící kritérium nejnižší cena a byla vybrána nejvýhodnější nabídka. A svědci jasně potvrdili, že šlo o standardní běžné výběrové řízení zveřejněné jak v Čechách, tak na evropských serverech a mohlo se do něj přihlásit stovky firem. Čili výběrové řízení i kdybych chtěl, tak jsem nemohl ovlivnit, ale jsou tam jasné důkazy, že jsem nic neovlivňoval.

Takže, dámy a pánové, když tedy projekt nebyl předražen, výběrové řízení bylo standardní, otevřené, vybrána nejnižší nabídka, tak mi řekněte, za co by kdo měl dávat úplatek. A navíc, to jsem vám také zapomněl říct. Dokonce ani na těch penězích nejsou otisky prstů těch lidí z té firmy, z té Konstruktivy, kteří údajně ten úplatek měli přinést. Ty tam taky nejsou. Ale jak je to vlastně teď s tím úplatkem? Proč by ho někdo dával, když všechno bylo standardní? Prostě tady se hraje skutečně velice zvláštní a bohužel profesionální policejní hra. Čili, dámy a pánové, k těm nemocnicím. Jestli o Buštěhradu jsem na začátku něco aspoň

věděl, protože jsem se o kauzu zámku zajímal, tak o nemocnicích toho vím strašně málo, protože výběrové řízení vypisovaly akciové společnosti nemocnice, ne kraj, kraj jenom pomáhal shánět peníze, tedy jestli to zaplatí kraj ze svého rozpočtu, jestli se tam budou podílet nemocnice, nebo jestli na to půjdou evropské peníze nebo kombinace všech těchto tří zdrojů. To byla role kraje. A protože šlo o vybavení pavilónů, celé vybavení, čili stovky položek větších či menších, já předpokládám, že postele a drobné přístroje a židle a já nevím co všechno, tak si ty seznamy sepisovali zdravotní sestry a lékaři oddělení, kontroloval to management nemocnice a nám to poslal zabalené, zkontrolované, připravené v podstatě v mašličkách. Kraj do toho, co se koupí a za kolik se to koupí, vůbec nezasahoval. Pokud se to kupovalo z evropských peněz, tak to bylo kontrolováno tak, jak jsem říkal, tedy kontroloval to regionální operační program na ceny obvyklé. A proč jsme se taky o to moc nestarali? Víte, ty nemocnice to vyhlašovaly ve výběrovém řízení, které bylo otevřené s jediným hodnotícím kritériím, a tím byla cena, nejnižší cena.

Sama policie konstatuje, že vždycky byla vybrána nejvýhodnější nabídka. Čili otevřené výběrové řízení, jediné kritérium nejnižší cena a vybrána nejvýhodnější nabídka, tedy nejtransparentnější typ výběrového řízení, jiný transparentnější už není včetně jediného hodnotícího kritéria. Vždycky tam bylo více přihlášených. Čili nebyla tam jedna nabídka.

Takže, dámy a pánové, řekněte mi, co na takovém výběrovém řízení jde manipulovat. Nic. Za co by nějaká firma měla odvádět nějaké úplatky v souvislosti s tímto výběrovým řízením? Za co? Za otevřené výběrové řízení s jediným hodnotícím kritériem cenou? No, takže sečteno a podtrženo, zase nějaké údajné výpisy z údajných odposlechů, které mají údajně něco dokazovat, ale nedokazují vůbec, že by někdo sjednával nějakou výhodu, že by někdo říkal: "To výběrové řízení by měla vyhrát tato firma, nebo ona firma, mělo by to být tak nebo onak." To ani tam nenajdete, ani v těch údajných výpisech. Čili celé je to zase hodně divné. Čili opět nevím, jak vyšetřování a co všechno zjistí, ale z toho, co teď o té věci můžeme vědět, tak je jasné, že tam nikdo nemohl s ničím manipulovat.

Uvidíme, jestli se teď už policie poučila a začne manipulovat lépe ona při tom vyšetřování. Dámy a pánové, přesto, že jsem tady říkal, že škoda žádná nevznikla, ani vzniknout nemohla, tak jsem čtyři měsíce vlastně bez důvodu vězněn touto vládou a jsou tam samozřejmě používány zástupné důvody. Já jsem o tom mluvil. Soudy si myslí, že uteču, případně, že budu konat trestnou činnost jako poslanec. Asi jste tady tak delikventní prostředí, případně tady domlouváte veřejné zakázky, že bych se do toho hned asi čile zapojil. Víte, celé to slouží jenom k tomu, tedy mé věznění, aby mě zdeptali a zlomili a spolu se mnou těch několik dalších, které vězní. Já už jsem o tom tady mluvil minule. Víte, tak jak já jsem to poznal, tak české vězeňství je v zoufalém stavu. Tam se zastavil čas před nějakými 30 lety. A od té doby se tam toho prakticky moc neudálo. Je to klasické sovětské represívní vězeňství se vším všudy. A nepadá to na vrub pracovníků Vězeňské služby. To jsou profesionálové, dělají v rámci špatných zákonů a špatného prostředí, co mohou a vláda se jim za to odměňuje, že jim snižuje platy jako ostatně většině dalších spoluobčanů.

Já jsem mluvil o... víte, o tom vězeňství, je zajímavá věc. My máme 230 vězňů na 100 tis. obyvatel, zatímco třeba Norsko 74. Myslíte si, že Češi jsou takoví lumpové, skoro třikrát tolik větší lumpové, než Norové? A než ostatní, třeba Němci a Rakušani? A nebo máme někde chybu v tom celém našem represivním aparátu a skutečně tady jede represivní mašinérie a drží ty občany často úplně zbytečně?

A teď k vlastnímu vězeňství. Víte, jakou mají recidivu v Norsku, kde mají luxusní vězení resp. normální vězení, která splňují standardy pro lidi 21. století? Tak tam mají recidivu zhruba 20 %. U nás tento šílený sovětský represivní systém má recidivu přes 60 %. Tak jak funguje ten represivní systém?

Jak funguje to, že ty lidi ponižujete, trápíte špatnými podmínkami, naprostou nemožností kontaktů s okolím? Prostě naše věznice jsou extrémně drahé fabriky na

recidivisty. My si tady platíme za jednoho vězně 30 tis. měsíčně, a za to si vyrábíme tímto hloupým represivním nesmyslným zastaralým systémem jenom recidivisty, kteří vylezou, jsou sociálně vykořeněni a nemůžou dělat nic jiného, protože se ničím jiným neuživí, než pácháním trestné činnosti. Protože tak jsme je tam vychovali v uvozovkách, že jsme je zlikvidovali totálně. A jsme spokojeni. Líbí se nám to. Zjevně s tím nedělá žádná vláda nic. Chválí se, že v podstatě to funguje výborně. Ale tato jasná čísla a srovnání mluví o pravém opaku.

Já myslím, že je pravý čas se fakt začít zabývat a zajet si do toho Norska, zajet si do toho Německa a podívat se. Víte, teď už jen v rámci ochrany té většinové společnosti. Já tady nepléduji, protože většina si říká - lumpové, jen ať jim tam dají, jen ať je zavřou, ještě toho mají málo, ještě bychom jim naložili. To je samozřejmě rozšířený názor. Ale rozumíte, když máte tento způsob zacházení, tak vychováte jen recidivisty. Ti lidi vylezou ven, přepadnou vás, okradou vás, možná vás zabijou nebo vás zmrzačí. Ten cíl by měl být přece úplně jiný. Ten cíl by měl být jako v tom Norsku. Ty lidi tam pozměnit pokud možno a dát jim šanci, aby počet recidivistů výrazně klesl, protože to je strašné číslo. Přes 60 % recidivy. Zoufalé.


A teď k vlastní vazbě. No to je kapitola sama pro sebe. Já jsem o tom tady hovořil minule. Říkal jsem - novodobá tortura. Zase spousta lidí si říká - no přehání, copak tortura, copak tam někdo někoho mučí? Jak se to jmenuje, co používají ti Američané - waterboarding? Takové to topení... tak to se naštěstí u nás zatím z Ameriky neuplatňuje. Byť někteří by jistě rádi viděli Spojené státy - náš vzor. Tak tohle naštěstí zjevně ne.

Ale víte, ona stačí ta tortura psychická a částečně i fyzická. Nezapomínejte, jak to tam vypadá. Strašné prostředí, malý prostor. Vůbec nic nemůžete ani si zhasnout světlo ani si ho rozsvítit. Často bez jakéhokoli kontaktu s okolím, zvlášť ty první týdny, bez rádia, bez televize, bez kontaktu s rodinou, bez kontaktu s přáteli, prostě samovazba. Hodiny koukáte do špinavé zdi a přes špinavé zamřížované okno. Každý člověk, který žil normálním životem, měl rodinu a pracoval, tak se tam sesype. Psychicky se rozloží. Každý. Samozřejmě ti, kteří nic nedělali a možná se tak někde pohybují, tak pro ně to třeba není zas tak hrozné. Ale pro člověka, který žil, pracoval a byl aktivní, je to zoufalé.

Už jen to, že tam nemůžete dělat nic. To znamená, já chci už čtvrtý měsíc uplatnit nějaké své znalosti třeba lékaře, ale to prostě v českém vězeňství není možné, byť věznice nemá nastálo lékaře. Prostě s tím si neví nikdo rady. Takže i ty, kteří tam chtějí pracovat a mají třeba kvalifikaci, že by mohli s něčím pomoci, tak ten český systém je neumí zapojit resp. on je nechce zapojit, protože součástí toho trápení je, že nemáte nic dělat, tedy ten čas se vám tam nekonečně vleče. A k tomu samozřejmě to fyzické strádání - špatná hygiena, nemůžete prakticky ven, malý prostor, nemůžete se rozhlédnout, prostě je to z mého pohledu lékaře, který znám lidskou psychiku, je to skutečně velmi tvrdé psychické i fyzické týrání.

Ano, není to jako inkvizice - netrhají vám nehty, nenatahují vás na žebřík, nepálí vás, ale zato jim pracuje pro ně čas. Jako ty kapky - jedna za druhou vám padá na hlavu. Vždyť o co jde? Když padne první, dvacátá, stá, nic se neděje. Když vám takhle ta kapka padá na hlavu už týden, tak už jste se z toho zbláznil. Sice u soudu pan soudce moudře říkal - vazba nemá být trest. U nás je vazba trest i mučení. Spousta lidí totiž z té vazby vyjde a musí všichni konstatovat, že nic neudělali, že jsou nevinní. Přesto jsme je potrestali v podstatě tou vazbou. Jaksi preventivně, protože si policisté mysleli, že jsou lumpové, tak aspoň něco za to dostali.


Víte, dámy a pánové, já bych tu situaci na vašem místě nepodceňoval. Já už tu zkušenost mám, já už jsem si tím prošel. A jak se říká, člověk si zvykne i na šibenici. A možná některé z vás to ještě čeká. Protože hodní i zlí plukovníci pracují. Hodní sice chrání vládu, ale zlí možná půjdou i proti ní, i když ti se zatím teď utlumí. Ale co když se vláda změní? Tak zase se změní hodní a zlí plukovníci. Pan Nečas, který dnes je na výsluní, příště může být zase terčem bývalých hodných, nyní zlých nebo nově zlých plukovníků, a může si to taky vyzkoušet. Já myslím, že těch důvodů bychom tam našli řadu. Stejně jako u dalších členů vlády.

Víte, zatím si myslím, že to zůstane v tom spodním patře, že si to vláda uchrání a že si nedopustí, aby na jejich ministry a náměstky ministrů nějací plukovníci šli. Konečně jsme to viděli, když někdo se pokusil jít do vyšších vládních funkcí, jak prostě pan Kalousek jako Zeus hromovládný tady se prostě do nich pustil, až třísky lítaly. Já jsem jednomu v uvozovkách podplukovníku, protože mě jezdili vždycky kontrolovat ty návštěvy, říkal - a teď dostanete za uši. Co nějaký Rath. Rath je směšná figurka, ale teď jste si dovolili na velkýho kluka. Tam vám nezůstane kámen na kameni. A jen čekám, kdy si plukovníka Mazánka někdo namaže na chleba.

No, já myslím, že se to rozjelo pěkně. Policejní prezident trestně stíhán. Ještě nedávno tady pan Kalousek někde říkal - dostanem ho do tepláků. Tak už je jako v předtepláčí, už si je může zkoušet, jak mu padnou. A nebo jestli budou milosrdní a dají mu jenom podmínku. Nebo se spokojí s tím, že jenom vypadl od policie. Já myslím, že další budou následovat, pokud už nepochopili, pokud už nepochopili to, že vlastně ten posudek na CASy není zas tak dobrý, že to asi bude fakt škvár, se kterým se nedá nic dělat, nepochopili, že ProMoPro radši dál už nebudou šetřit, byť jsou tam výpovědi, které říkají, že jistý ministr o tom věděl a dokonce o tom rozhodoval. Byť tam jsou ty výpovědi, tak ony se buď ztratí, nebo se na ně zapomene nebo jsou to nedůvěryhodní svědci. A já myslím, že takhle to půjde v těch dalších nejvyšších kauzách. A pan ministr financí bohulibě policii pustí nějakou korunu, aby ten příští rok trošku nějak fungovali. Přece on to dokáže. Konečně někomu tady říkal - copak jsem ti někdy nevyhověl, když jsi chtěl po mně nějaké peníze? - Tuším, že panu poslanci Skokanovi něco takového říkal. - Proč prudíš? - Něco na ten způsob. - Vždyť jsem ti vždycky vyhověl.

Vyhověli panu ministrovi Kubicemu mimochodem. Představte si, že obec Kunice, kde

má mimochodem pan ministr Kubice velmi luxusní vilu... On není takový čučkař jako já, který mám řadové domy a ještě je nevlastním sám. On tam má skutečně pěknou vilu za mnoho a mnoho miliónů. To víte, plat policejního plukovníka to dovolí si na takovou vilu poctivě vydělat. A jeho syn má vilu hned vedle.

Zajímavé je, že to nikoho nezajímá. Mé řadové domy, kde ještě vlastním čtvrtinu, tak ty jsou ve všech médiích a všichni říkají - Rathovy luxusní vily. Nejsou špatné, je to lehce nadprůměrné bydlení, ale žádná... Proti panu Kubicemu, proti panu Kubicemu jsem fakt břídil. Ty policejní platy a platy policejních plukovníků musí být zázračné. Prosím média, jeďte se podívat do Kunice. Podívejte se na vilku pana ministra Kubiceho, na vilku jeho syna a ptejte se, jak si na to jako policejní plukovník vydělal. Poctivec.

Víte, tady se chodíme ptát jenom na nějaké místo, tam, kde se to hodí. Někde se řadový domek vezme teleobjektivem, aby vypadal jako stodola, a někde se přehlédne krásná samostatná vila za mnoho milionů prostě proto, že v tuto chvíli je pan Kubice ten hodný plukovník. Možná se to jednou otočí a stane se z něj zlý plukovník, pak zase přijedou s tím širokým teleobjektivem.

Ale k té Kunici. Představte si, a to je zajímavé pro ostatní obce. Milé obce, když se zadlužíte, třeba 20 miliony a nebudete mít na splácení, obraťte se na pana ministra Kalouska, ale musíte tam mít, že tam bydlí ministr této vlády, nejlépe Kubice. Protože pak ministerstvo financí potichu, aby to nikdo nevěděl, vám tam ze státního rozpočtu pošle 20 milionů, dvacet milionů!, a ten dluh, který jste si udělali, prostě v tichosti zamázne. Já to doporučuji všem zadluženým obcím, které se dříve zadlužily na kanalizaci a další věci a nemají na splácení, prosím, pan ministr Kalousek vám to ochotně zaplatí stejně, jak to ochotně zaplatil Kubiceho Kunici. Je to středočeská obec, prosím novináře - nemáte to daleko, vilka pana ministra, jeho syna, prosím nafotit ze všech stran a zeptat se pana ministra, jak, že si na to korunku po korunce nastřádal, když tak dlouho dělal u policie, kde ten plat je přece spočitatelný do koruny.

Takže, dámy a pánové, víte, tuto část bych zakončil asi - tedy část o vězeňství - bych asi zakončil tím, fakt se vážně zabývejte stavem českého vězeňství. Je to nehumánní, je to nelidské, je to tvrdé, a navíc je to neúčinné, to znamená, produkuje nám to horší a horší zločince. To přece je špatně. Navíc řadu z vás ta exkurze čeká. Nechci být špatným prorokem, ale jistý předseda, bývalý předseda jisté regionální rady ze severu by nemusel být tak úplně klidný. Je to taková správná figura, takový pěšák, dostatečně zajímavý pro média, aby se dalo říci "šetříme i vládní koalici". A přitom vhodná figura k obětování. Možná, že ještě do voleb se sem tam někdo takový objeví. Je možné, že vás další sněmovnu čeká další vydávání.Možná se mýlím, i když s paní Bradáčovou jsem měl 100 % pravdu. Víte, že mé informace nejsou tak úplně špatné.

Dámy a pánové, po mém minulém vystoupení se rozhořela obrovská debata, jak je to s tím financováním voleb, protože já jsem tady pouze konstatoval, že v těch výpisech z údajných odposlechů se často objevují slova - volby, peníze na volby, financování voleb.Okamžitě všichni zbystřili a světe div se, najednou ty pasáže z těchto údajných odposlechů a přepisů začaly unikat do médií. Stejně tak, jako třeba před tím vydáním mne Sněmovně uniklo, jak u mě policie našla nějaký diář, který jsem dostal jako vánoční dárek, a další senzační věci. Kdo to asi pouští, že? No samozřejmě, že policie. Ti s tím čile obchodují. Když tady zobchodoval šéf vězeňské služby fotku - dobře, bylo to špatně, klukovina - tak vyšetřen, potrestán. Tady unikají celé části živého spisu, které mohou ovlivnit další vyšetřování. Kdo to vyšetřuje? Kdo se tím zabývá? Kdo sleduje všechny ty policisty, kteří k tomu mají přístup? Přitom ty kanály jsou evidentní. A ještě mají takovou drzost, že to svádějí na mandátový výbor. Prostě, oni sem pošlou žádost, a ještě dřív než sem doputuje, už to má paní Slonková a další, paní Slonková, o které všichni víme, že je to kanál policie, prostě jednoznačný, že tak to funguje.

To prostě všichni vědí, ale nikdo to neřeší. Pan státní zástupce řekne, že je zděšen, že to uniklo. Ten je zděšen, kde jsou ti sledovači těch odposlechů policistů, kteří s tím asi obchodují. Mají mizerný plat, chápu, vláda jim ho snižuje, tak co by si nepřivydělali. Je pár zajímavých věcí ve spisu, tak něco prodají, něco použijí na manipulaci veřejného mínění, aby se říkalo "To ten Rath je lotr, podívejte, jaký diář si koupil!".

Nebo taková ta oblíbená hra se zlatými penězi. Dámy a pánové, ze zlata se DPH přece neplatí, to by měli vědět i ti policisté i novináři. Druhá věc - kdyby asi to bylo tak výhodné a já jsem ty věci uměl nějak skvěle zařizovat, tak asi by je někde našli, ty zlaté mince. Nenašli je. Nenašli je ani u mne, ani u Pancové a ani nikde jinde.

Stejně tak, jako říkají, že hrozí útěk, že bůhví, co mám v zahraničí. Nikde nenašli, že bych měl doma nebo kdekoli jinde nějaký doklad, že bych cokoliv měl v zahraničí. To jsou prostě takové účelové věci, které se jenom vytrhnou, prostě aby se vytvořilo veřejné mínění, prostě články ve stylu - jestli si to vzpomínáte - tak v Rudém právu někdy v roce 1988, 1987 vyšel článek Kdo je Václav Havel, kde se říkalo, jak si žije rozmařile, jak má spoustu peněz, jak je z bohaté rodiny, jak byl rozmazlené děťátko, jak jeho prarodiče byli kamarádi s náckama, a já nevím, co všechno. Prostě tyto články v tomto duchu prostě vycházejí dnes. Prostě vytrhne se něco z nějakého policejního spisu, co údajně tam je, a udělá se z toho prostě článek, který má dokreslit zločinnou povahu toho příslušného člověka. Poskládají se informace, použijí se, které se hodí, a udělá se prostě takováto kampaň.

Komu to slouží? To je přece jasné, komu to slouží. To si každý dovede odpovědět sám, kdo má rozum v hlavě. To musíte vědět, komu takové články slouží. Slouží vládě, slouží policii. Jenom se můžeme ptát, jestli to policie dělá z horlivosti, aby podpořila svoji aktivitu, a nebo si tím skutečně někteří vylepšují svůj nízký plat.

Ale zajímavé je, jak říkám, že to nikdo nešetří.

A teď k tomu vlastnímu. Víte, já jsem o tom hodně přemýšlel. Hodně jsem přemýšlel o tom, jak moc tady mám hovořit o volbách, penězích na volby. A nakonec jsem si řekl, já přece nebudu hrát tu hru s tím Kubicem, já nebudu jeho loutkou, já přece nebudu užitečným idiotem této vlády. To by se jim líbilo si to takhle připravit - před volby, jako v minulosti - a ještě si to opepřit tím, že vytáhneme toho Ratha, kterého už čtyři měsíce drtíme a lámeme prostě v kriminále, dáváme mu různé nabídky, jako nesmyslnou kauci a vzápětí přijede také někdo, kdo řekne, že ji zaplatí, kdyby byly nějaké třeba zajímavosti. Když zjistí, že ne, tak řekne, že si to rozmyslel, že jsem lump.

To víte, je to skutečně morální pokles možnost udávat za peníze. A já myslím, že je to správné, že vedeme Českou republiku tímhle morálním směrem, že by se mělo udávat za peníze.

Víte, já stále jsem přesvědčen, že levicový program a levicový pohled na svět je správný. A stále jsem přesvědčen, že Česká republika by měla držet a budovat stát veřejných služeb. Stále jsem přesvědčen, že tato vláda škodí, škodí České republice, škodí naší zemi, škodí většině spoluobčanů. Tato vláda nedokáže nic jiného než zdražovat, nedokáže nic jiného než snižovat platy, zmrazovat důchody, tedy snižovat životní úroveň lidí, a co je nejhorší, vzala lidem naději, vzala lidem naději na to, že když se budou snažit, tak se jim bude dařit líp. Tahle vláda je příčinou hluboké frustrace, nespokojenosti této společnosti. Tato vláda je příčinou vleklé krize, která psychicky deptá tak, jako mne deptá kriminál.

Tam jsem také ztratil naději! A vím, jaké to je. Této vládě já prostě proti levici a sociální demokracii pomáhat nebudu. Petře Nečasi, pane Kubice, pane Kalousku, já s vámi tuhle vaši hru, předvolební hru hrát nebudu. Teď před volbami nebudu poškozovat žádné levicové strany. Dámy a pánové, milí občané, za pár týdnů jsou volby. Já vás prosím, vezměte rozum do hrsti! Víte, jak Kubice pracuje a co udělal před minulými volbami a dělá to znova. Kdo to nevidí, ať si to jde přečíst do minulosti. Je to stále stejný scénář, stále stejná hra! Dámy a pánové, kdo z vás nadává doma proti poměrům, proti zdražování, proti této vládě v práci, v hospodě - to nestačí nadávat, nestačí být naštvaný, nestačí být frustrovaný a říkat, že je to strašné, že takhle nikdy nebylo. Je potřeba té vládě poslat vzkaz a tím vzkazem jsou volby. Za pár týdnů máte šanci. Prostě běžte všichni k volbám, kdo jste nespokojeni s touto vládou, a pošlete panu Kalouskovi, Nečasovi, Kubicemu jasný vzkaz. Ten vzkaz spočívá v tom, že nebudete volit strany vládní koalice. Volte proti nim! Volte třeba sociální demokracii nebo LEV Jiřího Paroubka nebo Zemanovce nebo Zelené nebo Středočechy nebo Severočechy nebo Východočechy, to je jedno. Prostě strany, které jsou proti, programově proti této vládě. Běžte k volbám a dejte hlas všem těmto stranám podle toho, která je vám bližší. Jedině totiž tak pošlete jasný vzkaz, protože když to neuděláte, tak pan Nečas, pan Kubice a pan Kalousek si zamnou ruce a řeknou: voliči nám řekli, že to neděláme tak špatně, a čekejte, že ještě víc zdraží, ještě víc vám klesnou platy a budete ještě víc naštvanější, ještě víc frustrovanější a ještě ve větší beznaději. Takže máte šanci. Ono není nikde dopředu dáno, že to vyřešíte, ale máte aspoň naději to zkusit, nebýt pasivními ovcemi, které jdou hloupě jak bečící stádo za svým ovčákem Kalouskem a Nečasem, kteří neustále jako mantru opakuji: milé ovce, šetřit, škrtat, utahovat opasky, hůř, bude hůř, budete se mít hůř, je to objektivní realita.

Zajímavé je, že ale na ně to neplatí. Víte, ve vězení jsem slyšel takový zajímavý vtip. Do této Sněmovny přijde pan Kalousek a ukáže tady dva papíry (ukazuje). Říká, mám tady dva seznamy. Na prvním mám napsáno, co všechno se zdraží, komu všemu ubereme platy, důchody, dávky. To je tenhle seznam (opět ukazuje). A to všechno proto, aby se měli lépe. A na druhém mám seznam těch z nás (opět ukazuje), kdo se budeme mít lépe. To je sice vtip, ale bohužel je to hluboká pravda. Z lidí se dělá bečící stádo, kterým se namlouvá stále totéž, straší se a je potřeba, aby lidé konečně řekli, že nebudou bečící stádo, že když jsou nespokojeni, tak té vládě řeknou jasně: ne! A musí dát ten vzkaz jasný, jako já ho dávám teď.


Dámy a pánové, já teď před volbami pomáhat proti levici, proti sociální demokracii Petrovi Nečasovi, panu Kalouskovi, panu Kubicemu prostě nebudu. Já s nimi tuto podlou zákeřnou hru hrát nebudu. Já nejsem žádný donašeč a nezlomí mě ani vazba! Viděli jste, že v mém případě jednu osobu zlomila. Ing. Salačová prostě po měsíci se zhroutila a vede to k tomu, že se sebeobviní, obviní některé další. Já to dokonce lidsky chápu. Prostě můžu si tisíckrát myslet, že nechápu, proč to říká, protože já o těch informacích, co tam říká, nevím, mně se zase tolik netýkají, prostě týká se to někoho jiného, ale já co o tom vím, tak myslím, že ji policie k tomu donutila. Prostě donutila vazbou, normálním mučením. Mě nezlomíte! Mě nezlomíte, abych s vámi začal spolupracovat, ani penězi, ani vazbou! S tím nepočítejte, i kdybyste mě tam nechali sto let!


Dámy a pánové, blížíme se ke konci - ke konci mého vystoupení. Nevím, jestli je poslední v této Poslanecké sněmovně. Možná po tom, co jsem tady řekl, tak ano. Aspoň za této vlády. A já s tím tak trochu počítám, protože ač jsem nic neudělal, nikomu neublížil, žádná škoda nevznikla, tak už jen za to, jak myslím a co říkám, je potřeba mě ve vazbě držet co nejdéle. Dát mně roubík, abych neznepokojoval, nekritizoval.

Čili chtěl bych poděkovat těm lidem, kteří se nechovají jako ovce, kteří trochu myslí, mají svůj rozum a kteří prostě mně píší, abych vydržel, abych se nevzdal. Tak těm bych chtěl poděkovat. Omlouvám se, že ne všem z vás dokážu odpovědět, protože je to relativně velké množství lidí a nesmírně si toho vážím. Při té mediální masáži, která má opět v našich zemích tradici - jen se podívejte, jak média, česká média kvílela nad smrtí Reinharda Heydricha, jak česká ukazovala Horákovou a Slánského jako největší vyvrhele. O článku, kde je Václav Havel, jsem mluvil. Víte, českým médiím by prospěla trošku nestádnost, to znamená ne ten hysterický mainstream, který když se v daný historický okamžik něco hodí, tak se to prostě najednou objeví jako vlna a jiný názor prostě je špatně. A kdokoliv řekne jiný názor než: Horáková je bídník a Slánský je bídník a Husák byl bídník, ten mimochodem dostal také doživotí, a Havel je bídník a Rath je teď bídník - a prostě vždycky se někdo najde, kdo je ten největší bídník, a do něj tlučou horem dolem ze všech stran a jeho děti jsou bídníci a manželka a přítelkyně a otec a všichni, to je celá bídná rodina, tak v podstatě ono by

možná médiím, českým médiím prospělo, kdyby trošku nešly do mainstreamových a

takovýchto ovčích záležitostí, kdy všichni volají jedním hlasem: pověste ho!

Kdyby trošku přemýšlely a podívaly se na to aspoň částečně i z jiného pohledu, z jiného úhlu, kladly si otázky a hledaly na ně odpovědi.

Čili ti lidé, kteří nepodlehli této masáži, mediální masáži a stále prostě mně věří, tak těch si nesmírně vážím a moc vám děkuji za podporu a omlouvám se, že vám nemohu odpovídat. Je vás relativně hodně. Chci poděkovat svým obhájcům. Ti to také nemají jednoduché. Zažili spoustu věcí, které v jiných případech nezažili. Třeba vezměte si, soudce vám dá 14milionovou kauci. Vy máte řádně vydělané peníze, které v podstatě jsou vydělané mojí manželkou a mnou po mnoho let, možná 15, možná 20 na tom účtu, a když prostě je dáte advokátovi na advokátní služby, na posudky, na případnou kauci, tak vám je policie hned raději zamrazí. Předtím vám zamrazí, jak jsem říkal, domy, které vám ani nepatří nebo patří jen ze zlomku, které nabyli vaši rodiče někdy před 15-20 lety, kdy jsem vůbec nebyl v politice. Většina majetků mimochodem, které jsou zamrazené, nebo všechny, ty jsem nabyl mimo politiku, dávno předtím. Čili to všechno je u nás možné! A samozřejmě tlak na obhájce je poměrně silný a nemají to jednoduché, takže, pánové na galerii, děkuji vám. Doufám, že vydržíte.

K zárukám. Záruky, toho si také nesmírně vážím. Moc vám děkuji. Někteří z vás prostě se nebáli říct, vždyť ten Rath není takový zločinec, aby musel být v kriminále. Konečně paní bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu to napsala ve svém článku Spravedlnost je nejen slepá, ale zdá se i unavená, kde píše, že, jak jsem pochopil, že je úplný nesmysl, abych byl ve vězení. Takže nejenom laická veřejnost a jednotlivci, ale i významné právní autority nad tím pochybují.

Bohužel nad tím nepochybují zatím ti soudci, kteří o tom rozhodují. Tak bych aspoň chtěl poděkovat těm 40 lidem, protože je to 40 podpisů, 40 lidí. Někteří se okamžitě také stali terčem médií a různého posměchu a pošklebování charakteru: a dáte těch 14 milionů za něj? Přitom o tom nebyla řeč! Tam šlo o čistě lidskou záruku. Lidskou záruku - prostě věříme mu, že neuteče, věříme mu, že když bude venku, nebude páchat trestnou činnost. Trestní zákon to zná, umožňuje, nicméně asi leckdo byl překvapen, že 40 lidí v té atmosféře dokázalo najít odvahu a podepsalo to.

Moc si vás vážím a moc vám za to děkuji. Můžete si být jisti, že pokud by záruky byly soudem přijaty, stoprocentně je naplním. Bojuji již jen o svou čest.

Samozřejmě chci poděkovat i svým blízkým, hlavně svým dětem. Nemají to jednoduché, protože jsou také terčem útoků. Přestože jsou všichni nevinní, trpí tím možná stejně, ne-li více než já. Nic neudělali a jsou trochu obětí hysterie.

Všem blízkým moc děkuji za podporu. Zatím to všichni vydrželi, hlavně děkuji svému synovi a Filipovi. Filipe a Dane, držte se, jste fajn kluci a pravda je na naší straně. Dokážeme jim to, natřeme jim to - tomu Nečasovi, Kalouskovi, Kubicemu, všem to natřeme, dříve nebo později.

Dámy a pánové, jsem čtyři měsíce vězněm této vlády, v situaci, kdy jsem nikomu nic neudělal, nikomu neublížil, nikoho neohrožuji. Jak jsem doložil, škoda žádná nevznikla a ani vzniknout nemohla. Přestože je zkušenost tvrdá, žádám vás - vydejte mě, prosím. Věznění vydržím dál. Děkuji, že jste vydrželi poslouchat.

Děkuji.


Redakce Vaše věc.cz

Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz