Další vyznamenání pro nestora ČSBS


Válečný veterán, Ing. Stanislav Doležal, člen partyzánské skupiny "III. úderná rota Skalička" velitele Genserka, obdržel od Krajského vojenského velitelství Ostrava v sobotu 24.ledna 2015 v Brně Líšni nové vyznamenání - Záslužnou medaili KVV.


Bratr inženýr Doležal je nejstarším žijícím členem boskovického Českého svazu bojovníků za svobodu.Letos v březnu oslaví rovných devadesát pět let. Jako lesník a absolvent akademie v Hranicích měl možnost za republiky i za protektorátu pracovat v lesích Blanenska, Boskovicka, i Drahanské vysočiny. To skýtalo možnost kontaktů s odbojem a partyzánským hnutím, a bratr Doležal této možnosti přes veškerá rizika plně využil. III. úderná rota spolupracovala s dalšími partyzánskými skupinami na Blanensku a Boskovicku,jako byly Juraj,Jermak, Národní hnutí za osvobození vlasti a domácí odbojáři.


Po těchto skupinách šlo neustále brněnské,tišnovské a letovické gestapo, kterému se však i přes těžké ztráty padlých a zatčených odbojářů a partyzánů nikdy nezdařilo tyto skupiny zlikvidovat a zlomit. Skupiny způsobily od roku 1944 až do konce války wehrmachtu a říši fašistických skopčáků nenahraditelné ztráty na technice i proviantu destrukcemi skladišť a vlaků. Přesný historický pohled na činnost těchto skupin vyvrací moderní módní lži o tom,že "partyzáni vylezli z lesů v pětačtyřicátém". To tvrdili pouze ignoranti, jako jistý bývalý politik....


Po osvobození Ing.Doležal dále pracoval ve svém oboru a stal se členem Svazu protifašistických bojovníků za organizaci jedovnických odbojářů. Dnes je stále ještě aktivním čestným členem výboru boskovické organizace odbojář.


Na záslužnou odbojářskou činnost bratra Doležala i na jeho práci pro republiku nezapomínají ani orgány státu a kraje. Byl již mnohokrát vyznamenán a byl často i v Praze na setkáních odbojářů. Naposledy ocenil zásluhy bratra Doležala - spolu s dalšími veterány z našeho kraje, sestrou Abrahámovou, Štoudkovou, br. Löffelmannem, - pan JUDr.Michal Hašek, krajský hejtman Jihomoravského kraje. Udělil mu zlatou Záslužnou medaili JmK.


Nyní se bratr Doležal dočkal vysokého uznání od výsadkářů a skupiny vojenských aktivních záloh v Brně-Líšni. Tam proběhl pietní akt na počest velitele paravýsadku skupiny WOLFRAM Josefa Otiska, líšeňského rodáka. Přes mrazivý nečas se do Líšně sjelo několik autobusů z Ostravy a Olomouce,aby uctilo památku J. Otiska a dalších líšenských letců, bojujících v Anglii proti nacistům III.reichu. S bratrem Doležalem byl vyznamenán i člen ČSOL Brno JUDr.Jan Kux, za péči o válečné veterány našeho kraje a za šíření legionářských tradic. Armáda si našich odbojářů vysoce váží. Dokázala to opět v Brně-Líšni.

Dr.Jiří Jaroš Nickelli, předseda ČSBS Boskovice


Webová stránka: www.ceskenarodnilisty.cz E-mail: vydavatel@seznam.cz